Karadeniz’de nefes kesen tatbikat

TÜRKİYE’nin evsahipliğinde, Karadeniz’de sahili bulunan Rusya, Romanya ve Bulgaristan’ın sahil ve sınır güvenlik ekiplerinin katıldığı "Black Sea Hawk-2015 Tatbikatı" başarıyla tamamlandı.

Karadeniz’de Şile açıklarında gerçekleştirilen ve 2 aşamadan oluşan tatbikatta, senaryo gereği teröristler tarafından kaçırılan bir yolcu gemisine sahil güvenlik ekipleri tarafından operasyon gerçekleştirildi. Teröristlerin etkisiz hale getirildiği, yolcuların kurtarıldığı operasyon nefes kesti. Bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen ve Karadeniz’e kıyısı bulunan ülkeler arasındaki işbirliği ve birlikte hareket imkan ve kabiliyetlerinin denenmesini amaçlayan tatbikata, Türkiye’nin yanı sıra Rusya, Romanya ve Bulgaristan sahil ve sınır güvenlik ekipleri katıldı.

EVSAHİBİ TÜRKİYE

Tatbikata Türkiye’den 2 sahil güvenlik Korveti, 4 Sahil Güvenlik Botu, 1 Sahil Güvenlik Uçağı, 3 Sahil Güvenlik Helikopteri, 1 Sahil Güvenlik Özel Harekat Timi ile 2 Sahil Güvenlik Emniyet Timi katılıyor. Misafir ülkelerden Rusya 1 açık deniz karakol gemisi, Bulgaristan 1 sınır muhafaza botu, Romanya da 1 açık deniz karakol gemisiyle tatbikatta yer aldı.

TERÖRİSTLER TARAFINDAN KAÇIRILAN YOLCU GEMİSİNE OPERASYON DÜZENLENDİ

İki aşamadan oluşan tatbikatta, senaryo gereği teröristler tarafından kaçırılan bir yolcu gemisine yönelik operasyon yer aldı. Gerçeği aratmayan görüntülerin yaşandığı operasyonda, Sahil Güvenlik Korvetleri önce gemiyi durdurdu, ardından Sahil Güvenlik Özel Harekat timinden bir ekip Sahil Güvenlik helikopterinden sarkıtılan halatlarla gemiye indi. Bu sırada, komşu ülkelere ait iki sahil güvenlik gemisi de operasyona destek verdi. Operasyonda 5 terörist etkisiz hale getirildi.

DENİZE ATLAYAN YOLCULAR KURTARILDI

Operasyonun bundan sonraki aşamasında ise senaryoya uygun olarak gemide yangın çıkarıldı. Yangın nedeniyle içinde yolcuların da olduğu gemiden dumanlar yükseldi. Yangında panik yaşayan 7 yolcu denize atladı. Sahil Güvenlik helikopterinden yine halatla denize inen ekibin bir kazazedeyi kurtardığı anlar nefes kesti. Kazazede başarılı şekilde helikoptere alınarak kurtarıldı. Sahil Güvenlik uçakları tarafından denizde yüzen kazazedelerin yerinin belirlenmesi için işaret fişeği ve kendilerini kurtarmaları için şişme bot atıldı. 2 kişi bu sayede kurtarılırken, geri kalanlar ise Sahil Güvenlik botları tarafından kurtarıldı.

TATBİKAT YAKLAŞIK 4 SAAT SÜRDÜ

Öte yandan, kaçırılan gemide çıkan yangın da tatbikata katılan Sahil Güvenlik gemileri tarafından söndürüldü. Yaklaşık 4 saat süren tatbikat başarılı şekilde sona erdi.

SAHİL GÜVENLİK KOMUTANI TÜMAMİRAL ÜSTEM TATBİKATI DEĞERLENDİRDİ

Tatbikatın ardından bir basın toplantısı düzenleyen Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Hakan Üstem, Black Sea Hawk 2015 Tatbikatı’nı değerlendirdi. Tatbikatın başarıyla tamamlandığını belirten Üstem, şu bilgileri verdi: "Tatbikat iki aşamada gerçekleştirildi. Birinci safhasında, ulusal koordinasyon merkezleri arasında tesis edilen otomatik bilgi değişim sistemi üzerinden bilgi değişimi yapılmış, diğer aşamada gemi sorgulama, gemi arama, keşif karakol, denizde denetim, arama kurtarma ve tıbbi tahliye eğitimleri icra edilmiştir. Tatbikatın hedeflenen bütün amaçlarına ulaşılmıştır. Black Sea Hawk Tatbikatı’nın Karadeniz’de barış ve istikrarın sağlanmasına ve Karadeniz ülkeleri arasındaki işbirliği ruhunun güçlendirilmesine önemli katkı sağladığına inanıyorum. Bu kapsamda, Karadeniz’e kıyıdaş ülkelerin sınır ve sahil güvenlik teşkilatlarına ve onların kıymetli lider, yönetici ve personeline teşekkür ediyorum. Karadeniz’e sahil ülkeler sınır ve sahil güvenlik teşkilatları işbirliği forumu çatısı altında yürütülen çok taraflı işbirliğinin gelecekte daha da güçleneceğine ve bu işbirliğinin Karadeniz’i dünyanın en güvenli ve emniyetli denizlerinden biri haline getireceğine olan inancımı tekrar ediyor ve katılımınız için teşekkür ediyorum."

Tümamiral Hakan Üstem, konuşmasının ardından tatbikata katılan ülkelerin komutanlarına birer plaket ve katılım belgesi takdim etti.

HÜRRİYET

Editör: TE Bilişim