KARADENİZ KRUVAZİYER PLATORMU KURULDU
Karadeniz Kruvaziyer Platformu dört ülkenin katılımı ile Trabzon’da düzenlenen törenle kuruldu.
Hayati Akbaş
TRABZON-Karadeniz Kruvaziyer Platformu dört ülkenin katılımı ile bugün Trabzon’da düzenlenen törenle kuruldu. 
Karadeniz Kruvaziyer Platformu Protokolü imza törenine Türkiye adına Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçü oğlu, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Salih Zeki Murzioğlu, TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, Trabzon Kültür Müdür İsmail Kansız, Trabzon Liman Müdürü Muzaffer Ermiş, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Karadeniz Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Suat Gürkök katıldı. Gürcistan’dan Gürcistan Trabzon Başkonsolosu Paata Kalandadze, Acara Turizm Departmanı Başkan Yardımcısı Mamia Berdzenişvili, Acara Ticaret Ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Giorgi Tutberitze katıldı. Rusya Federasyonu adına, Rusya Federasyonu Trabzon Başkonsolosu Dimitry N. Talanov, Ukrayna’dan Kırım Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oleksandr Petroviç Basov ve Başkan Yardımcısı Klavdiia Diakovych katıldı. 
ORTAK TANITIM
Başkan M.Suat Hacısalihoğlu Karadeniz Kurvaziyer Platformu Kuruluş imza töreni sonunda yaptığı değerlendirmede hedeflerinin belli olduğunu, bundan sonrada bu doğrultuda çalışmaları sürdüreceklerini söyledi. Karadeniz'e kıyısı olan dört ülkeden liman şehirlerinin bir iyi niyet protokolü imzalamış olduğunu vurguladı. Bu protokoldeki esas amacın belirtildiği gibi birlikte ortak çalışma ile bölgeyi tanıtmak olduğuna işaret etti.


ABD'DE DE KARADENİZ TANITILACAK
Hacısalihoğlu, önümüzdeki Mart ayında Amerika Birleşik Devletleri 'nin Miami şehrinde kurvaziyer fuarı düzenlendiğini, Trabzon'un bu fuara katıldığını kaydederek Karadeniz Kurvaziyer Pl atformu'nun da tanıtımının orada yapılacağını aktardı.
ALTI AY SONRA BATUM PLATFORMA EV SAHİPLİĞİ YAPACAK
Karadeniz Kurvaziyer Platformu'nun tarafları Türkiye, Gürcistan, Rusya Federasyonu ve Ukrayna olmak üzere dört ülkeden Trabzon, Batum, Sochi ve Yalta şehirlerinin altı ayda bir toplanmasının öngörüldüğünü, alfabetik sıraya göre bundan sonraki toplantı yerinin Gürcistan'ın Batum şehrinde gerçekleştirileceğini söyledi.
Hacısalihoğlu, Karadeniz Kurvaziyer Platformunun dünyaya tanıtımının gerçekleştirilmesi amacıyla iki yılda bir zirve düzenlemesinde yarar olduğunu belirterek tarafların bu doğrultuda çalışacaklarını aktardı.
GÜRCİSTAN ACARA ÖZERK BÖLGESİ TSO BAŞKANI TAMAZ SAHAVADZE
Gürcistan'ın Acara Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tamaz Shavadze Kurvaziyer turizminde bölgemiz ve Batum şehrinin büyük bir rol oynadığını ifade etti. Turizmin Karadeniz'de büyük bir geleceği olduğunu düşündüklerini kaydetti. Sahavadze, " Batum 'un bu gelişmelerde büyük bir rol oynaması gerektiğini düşünüyoruz. Bu toplantıda Acara Özerk Cumhuriyeti Turizm Genel Müdürü ve Yardımcısı da katılmıştır. Bu toplantıya güzel bir işbirliği adımı olarak sevinerek katıldık."dedi.
UKRAYNA KIRIM ÖZERK BÖLGESİTSO BAŞKANI OLEKSANDR PETROVİÇ BASOV
Kırım Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oleksandr Petroviç Basov Karadeniz'e kıyısı olan ülkelerin Kurvaziyer turizminden çok verimli sonuçlar elde edeceğine inandığını söyledi. Ülkeleri, şehirleri ve dostlukları denizin birbirine bağladığını aktardı. Kırım bölgesinin 2020 yılına kadar gelişme stratejisinin belirlendiğini kaydederek, " Bu doğrultuda yürütülen çalışmalarda her yıl turizmin gelişmekte olduğunu görmekteyiz. Özellikle Kurvaziyer turizminde çok fazla gelişme oluyor. Karadeniz bölgesine gelen turistlerin daha çok Kurvaziyeri tercih ettiğini gördük."dedi.
TRABZON LİMAN İŞLETME MÜDÜRÜ MUZAFFER ERMİŞ
1976 yılından beri Trabzon Limanı'nın kurvaziyer turizmine ev sahipliği yaptığını belirten Trabzon Liman İşletme Müdürü Muzaffer Ermiş, iki gemi ile başlayan yıllık seferlerin 27 gemiye çıktığını dile getirdi. Burada Karadeniz'e kıyısı olan ülkelere bir görev düştüğünü ifade eden Ermiş," Konuyla ilgili ülkelerin bakanlıklarının Türkiye Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na biraz baskı yapması gerekmektedir. Ege ve Akdeniz'e gelen kurvaziyer gemilerinin Karadeniz'e çıkma arzuları vardır. Zira boğaz geçişi ücretlerinin yüksek olması dolayısıyla Karadeniz'e çıkmak istememektedirler. Bu sorunu kısmen çözebilirsek Karadeniz'de çok daha fazla kurvaziyer gemisinin olacağını düşünüyorum. Karadeniz'deki tüm kurvaziyer gemileri Trabzon limanına uğrak yapmaktadır.Ama bu kurvaziyer gemilerinin çok büyük oranda İstanbul'dan hareketle ring yapmaktadır. Uçakla gelen turistler İstanbul'dan kruz gemilerine binerek İstanbul, Samsun, Trabzon, Batum, Sochi, Yalta, Sinop ve tekrar İstanbul'da turu sonlandırmaktadırlar."dedi.
Sochi Limanının yük trafiğine kapatılarak modernize edildiğine vurgu yapan Ermiş, mükemmel bir kurvaziyer limanı olduğunu dile getirdi. Kurvaziyer konusunda Trabzon limanının çok engin bir tecrübeye sahip olduğunu belirterek, tecrübelerini bütün platform üyeleri ile paylaşmaya hazır olduğunu sözlerine ekledi.
"Gideceği yönü bilmeyen kaptana hiçbir rüzgar fayda etmez" sözünü anımsatan Ermiş, şöyle konuştu: " Bu platformda bir yön belirlenmiştir. Bunun sonuçlarını işbirliği halinde karşılıklı kazanacağız. Karadeniz Kurvaziyer Platformu'nu hayata geçiren Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu'na çok teşekkür ediyorum.. Aynı zamanda Türkiye Kruvazör Birliği Yürütme Kurulu Üyesiyim. Akdeniz ve Eğe havzası Karadeniz'e göre daha ulaşımı kolay deniz yoludur. Atina'da yapılan Blaksea Cruise Poseidon formuna katıldık. Karadeniz Havzasının kurvaziyer konusunda çok dikkati çekici gelişmelere sahne olacağı ifade edilmişti. Tarihi ipek yolunun Karadeniz'e açılan başta Trabzon olmak üzere diğer Karadeniz'e kıyısı olan ülkelerin şehirlerinin çok büyük bir gizem taşıdığı vurgulanmıştı."
TURSAB KARADENİZ BÖLGESEL YÜRÜTME KURULU BAŞKANI SUAT GÜRKÖK
Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Karadeniz Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Suat Gürkök kurvaziyer turizminin gün geçtikçe potansiyeli artan bir turizm çeşidi ve her yaşa uygun olduğunu söyledi. Kurvaziyer gemilerinin Karadeniz'de arttığını ileri yıllarda yılda 40'a ulaşacağını düşündüğünü belirtti. Bu destinasyonun kurulmasının gerekli olduğuna inandığını kaydederek, gerekli hazırlıkların tam anlamıyla tamamlanmasının önemine işaret etti.
TRABZON KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRÜ İSMAİL KANSIZ
Trabzon Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Kansız Karadeniz'in kıyısındaki ülkeler ve şehirler arasındaki bu işbirliğinin çok güzel sonuçlar doğuracağına inandığını vurguladı. Trabzon'un 5 bin yıllık bir kent olduğunu Bizans, Roma, Selçuklu, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti'nin bütün eserleri görkemleri ile ayakta turistlerin ziyaretlerine hazır olduğunu bildirdi. İşbirliğinin kültürel ve turizm alanında çok faydalı olacağını dile getirdi.
Toplantının sonunda, katılımcılara Karadeniz Kurvaziyer Platformu plaketi katılımcılara düzenlenen törenle takdim edildi.

 

Editör: TE Bilişim