Kaptan Adem Özkan Yalçın 10 yıldır arıcılık yapıyor

İstanbul Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesi güverte bölümünden mezun olduktan sonra bir süre gemi kaptanlığı yapan Adem Özkan Yalçın, babasına yardım etmek amacıyla başladığı bal üreticiliğiyle dede mesleğini yaşatıyor.

Yaklaşık 10 yıl önce gemi kaptanlığı yaparken babasına yardım etmek için başladığı bal üreticiliğinde profesyonelleşen Yalçın, şimdilerde 500'den fazla arı kovanıyla bal üretimi yapıyor. Yalçın, bu sayede dedesinden kalan bal üretimi mesleğini de gelecek nesillere aktarmaya çalışırken, sektöre de katkı sağlıyor. İstanbul'da kestane balının üretildiği Beykoz'da 500'ü aşkın kovanıyla üreticilik yapan Yalçın, mevsim değişikliği yaşandığı dönemlerde de Türkiye'nin birçok bölgesini dolaşarak üretimi sürdürüyor.

İstanbul Arı Yetiştiricileri Birliği Başkan Yardımcısı Kapt.Adem Özkan Yalçın, Beykoz'da 450 civarında amatör ve profesyonel bal üreticisi olduğunu söyledi. Beykoz'da 10 binin üzerinde de kayıtlı kovan olduğunu aktaran Yalçın, Beykoz'a il dışından veya diğer ilçelerden kestane balı almak için gelen arıcılar olduğunu belirterek, "Bizim meslek dede mesleği, asıl mesleğim gemi kaptanıyım. Üniversite mezunuyum. Babam yaşlanınca babama yardım ederken bir anda arıcı oluverdik. 10 yıldır da profesyonel anlamda yapıyorum. 500'ün üzerinde kovanım var. Türkiye'nin hemen her yerini dolaşıyorum. Şu anda da kışlatma döneminde arılarım Antalya'da, yazın kestane balına buraya geliyoruz." dedi.

Çam, keçiboynuzu, narenciye balı çeşitleri için Türkiye'nin çeşitli bölgelerine giden Yalçın, Beykoz'un İstanbul'un diğer ilçelerine göre daha bakir bir konumda olduğunu ve bölgede bal verimi için yüksek ağaçlarla çiçeklerin fazla olduğunu söyledi. Beykoz'daki büyük orman alanlarının da arıcılık sayesinde değerlendirildiğini anlatan Adem Özkan Yalçın, ilçede kestane ve ıhlamur varlığının da fazla olduğunu dile getirdi. Yalçın, "Bir yılda kestane balı olarak Beykoz'da 70-80 ton üretim yapılıyor. Çiçek balı olarak da 100-400 ton arasında değişiyor. Tabii bunlar havanın durumuna göre değişebiliyor. Kestane balı gerçekten çok zor üretilen bir bal, doğal şartların oluşması gerekiyor. O kestane çiçeklendiği dönemde yağmur yağmaması gerekiyor, o da her zaman denk gelmiyor. Böyle olduğu zaman da bal verimi düşüyor." diye konuştu.

Editör: TE Bilişim