Piri Reis Üniversitesi Denizcilik Fakültesi mezunlarından Kapt. Uğur Kır çalıştığı gemide geçirdiği kaza sonucu hayatını kaybetti. Kapt. Kır'ın hayatını kaybettiği Vanuatu bayraklı ERKUL- S adlı geminin bağlı olduğu DPA Blue Powder ShipManagement, Kapt Deniz ETHAN imzasıyla bir açıklama gönderdi. Açıklamada Kapt. Uğr Kır'ın kaza sonrası tedavisi yapılarak gemiye döndüğü ancak daha sonra durumunun ağırlaşması sonucu hayatını kaybettiği belirtiliyor.

Açıklama şöyle;

ERKUL- S gemimizde 21/01/2021 tarihinden beri başarılı birşekilde 3.kaptanlık görevini yapan Uğur Kır arkadaşımızın kaybetmemizin derin üzüntüsünü yaşıyoruz.

04/07/ 2021 tarihinde ERKUL-S gemisi Liberyanın Greenville limanında yükleme yaparken tropik yağmur başlamasından dolayı geminin kaptanı ambarların kapatılması için güverte zabitine direktif vermiştir. Bu esnada Uğur Kır Kreyn koçasını lashinginden kurtarmak isterken kreyn ile güvertedeki puntellerin arasında hafif dereceli bir kaza atlatmıştır. 

Derhal gemi kaptanına haber verilmek sureti ile acentaya temasa geçerek 3.kaptan hastaneye sevk edilmiştir. Kendisi hastaneye acentanın arabası ile bilinci açık şekilde gitmiştir. Hastanede Uğur Kır kardeşimiz olayı anlattığını hafif ağrılarının olduğunu belirtikten sonra, doktor hafif doku zedelenmesi teşhisi koyarak gerekli ilaçları vererek 7 gün istirahat etmesini söylemiştir.( Doktor raporu mevcuttur) 

3.Kaptan Uğur Kır aynı gün gemiye dönerek gemikaptanına iyi olduğunu önemli birşey olmadığını söyleyerek tekrardan gemiye kendi isteğiüzerine katılmıştır. Gemi ertesi gün yükleme işlemini tamamladıktan sonra Liberyadan Çin e doğru sefere çıkmıştır.   

Şirket olarak seferin uzun olmasından dolayı Hint okyanusuna geçmeden önce Cape town limanında yakıt ve kumanya ikmalini yapmak için planlamasını yaptık. 1 hafta seyir süresinden sonra gemi kaptanının beyanına göre Geminin MGO yardımcı jenerator yakıt ikmalinin gerektiğini ofisimize bildirmiştir. 

Şirket olarak en yakın ikmal noktasının Angolanın Namibia limanının yaklaşık 300 nm mesafesinde yakıt barcından yakıt alması için talimat verilmiştir. 

Gemide talimatlara uyarak kendilerine yaklaşık 60 nm mesafedeki buluşma noktasına ilerlemiştir. 

14/07/2021 tarihinde 3.KaptanUğur Kır acılarının ve ağrılarının artığını ve ilk limanda gemiden ayrılmak istediğini belirten dilekçesini vermiştir.

Bizde şirket olarak ilk limanın Cape town olduğunu personel değişimiiçin uygun olduğunu burada değişim için hazırlıklara başladık. 15/07/2021 günü yakıt barcı ile belirlenen pozisyonda buluşulduğunu ancak hava durumu münasebetive yüksek swellerden dolayı maalesef yakıt barcı yakıtını veremediğiiçin yakıt operasyonun 48 saat içinde tekrardan deneyeceklerini yakıt barç gemisi kaptanın beyanı tarafımıza iletilmiştir.

16/07/2021 günü gemi kaptanı, 3 Kaptan Uğur Kır kardeşimizin durumunun ağırlaştığını revire alındığını rapor etti. Şirket olarak bizde Türk MRCC yi, Angola ve Nambia büyük elçilliğini, Angola ve Nambia dan acentalar ile temas kurarak acil olarak 3.kaptanın gemiden alınmasını talep ettik. 

Bu esnada gemiye talimat verilerek PANPANmedicalacil durumunu bildirmesini, etrafındaki gemilerden yardım istemesini ayrıca en yakın MRCC centerda bildirim yapmasını istedik.

Gemiye Türk tabibler birliğinden doktortarafından direk iletişim kurularak hastanın durumu hakkında bilgi vermesini sağladık. Aynı günün akşam saatlerinde gemi kaptanının beyanında3.kaptanın biraz daha kendine geldiğini verilen tepkilere cevap verdiğini tarafımıza iletti.

Maalesef 17/07/2021 günü sabaha karşı gemi kaptanının şirketimize 3.kaptanın vefat ettiği haberini vermiştir.

MerhumaAllahtan rahmet ailesine sabırlar dileriz.

Kapt Deniz ETHAN

DPA Blue Powder ShipManagement

Editör: TE Bilişim