Denizcilik örgütleri, deniz dernekleri, gemi sahipleri ve işgücünden oluşan geniş bir kitle, denizciler için artan insani krize karşı harekete geçme çağrısında bulunuyor.

Kanada Deniz Güvenliği Genel Direktörü Luc Brisebois, mürettebat değişikliklerine izin verecek vizeler için yeni prosedürler açıkladı.

Bu prosedürlere göre, tüm mürettebat üyelerinin Kanada'ya girmek için geçici ikamet vizesi (TRV) alması gerekecek. Ancak bu vize için internet üzerinden başvuru yapması yeterli olacak. Başvurduktan sonra, Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı’na  (IRCC), bir mürettebat üyesi olduklarını belirten ve COVID-19 seyahat kısıtlamalarından muaf tutulmalarını isteyen bir e-posta göndermeleri isteniyor.

Transport Canada'ya göre, denizcilerin seyahatlerinin gerekli olduğunu belirtmeleri ve seyahatin isteğe bağlı veya keyfi olmadığını göstermeleri gerekiyor. Mürettebat üyeleri, web sitesi üzerinden vizelerine başvurduktan sonra, IRCC'nin verdiği kararın üzerine,  başvurularının onaylandığını, reddedildiğini veya daha fazla bilgi istendiğini görebilecekleri bir bildirim alacaklardır. Bu geri bildirim IRCC Güvenli hesap veya e-posta yoluyla olacak. Denizcilerden gelen sorulara yanıt vermek için de özel bir e-posta adresi de verileceği söylendi.

Kanada, mürettebat üyeleri için karantina uygulamayacak!

Kanada mürettebat değişikliği yapma sürecini kolaylaştırmak için harekete geçerek diğer hükümetlere katılıyor. Hong Kong Armatörler Birliği (HKSOA) geçtiğimiz günlerde mürettebat değişikliği kısıtlamalarını gevşetmek için hükümet yetkilileriyle yapılan konuşmaların başarılı olduğunu açıklamıştı.

Bununla birlikte, pek çok ülke, kısıtlamaları hafifletmek ve mürettebat değişikliklerini kolaylaştıracak politikalar oluşturmak için artan isteklere henüz yanıt vermemiştir. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), “COVID-19 virüsü kaynaklı önlemler nedeniyle dünyanın dört bir yanındaki gemilere hapsolan 150.000 ila 200.000 denizcinin” olduğuna inandığını belirtti.

Kanada’nın vize sürecini hafifletme çabaları, Kuzey Amerika’daki mürettebat değişikliklerinin zorluklarına yönelik olumlu bir adım olarak görülüyor. Armatörler ve operatörler, mürettebat değişikliklerini kolaylaştırmak ve sözleşmeleri uzatılmış olan denizciler üzerindeki yükü hafifletmek için yakında benzer eylemlerin Avrupa ve dünyanın diğer bölgelerinde uygulanacağından umutlu.

Editör: TE Bilişim