Ahtapot İzmir'de

Birol Bafra, Samsun’dan İzmir Liman İşletmeleri’ne atanınca Samsun merkezli Ahtapot firması bütün ihaleleri toplamış. 

İzmir’de 14 kişinin tutuklandığı Liman İşletmeleri yolsuzluğunda ilginç bir ayrıntı gün yüzüne çıktı. Cezaevine gönderilen şüpheliler arasında yer alan İzmir Liman İşletmeleri Müdür Yardımcısı Birol Bafra, Samsun’dan İzmir’e atanınca bu ildeki ihalelerin yönü de değişti. Bafra’yla birlikte İzmir Limanı’ndaki dökme yük taşımacılığı ihalelerini Samsun merkezli Ahtapot Denizcilik almaya başladı. 21 ihaleye fesat karıştırıldığı belirtilen İzmir Limanı’nda 38 rüşvet olayının yaşandığı iddia edildi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ hakkında, dönemin İzmir Başsavcısı Hüseyin Baş’ı arayarak “adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs ettiği” gerekçesiyle hazırlanan fezlekede TCDD Liman İşletmeleri’ne yönelik yolsuzluk ve rüşvet olayına ilişkin çarpıcı bir ayrıntı yer aldı. İzmir Başsavcı Vekili Ali Haydar tarafından hazırlanan fezlekeye göre liman yolsuzluğu soruşturmasını 31 Ocak 2011 tarihinde İzmir Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’ne başvuran Halil Demir adlı işadamının ifadesi başlattı.

Halil Demir, ifadesinde sözleşme gereği 31 Aralık 2009 tarihine kadar limana gelen ve giden tüm dökme yük boşaltım ve doldurma hizmetini kendi şirketinin yürüttüğünü söyledi. 1 Ocak 2010’dan itibaren ise doğrudan hizmet alımı sistemine geçildiği anlatan Demir, şunları kaydetti:

“10 Ağustos 2010’dan sonra 2010 yılı sonuna kadar olmak üzere yapılacak iş ihaleye çıkarıldı. İhaleye İzmir Denizcilik olarak katıldık, teminatı yatırdık. 4-5 firma ihaleye katıldı. İhale Ahtapot isimli firmaya verildi. İhaleyi neden kaybettiğim hakkında bilgi edinmek istediğimde ihale zarfının üzerine TCDD Liman İşletme Müdürlüğü’ne ‘İzmir’ yazısını yazmadığım ve zarfın üzerini şirket yetkilisi olarak imza atmadığım için teklifin değerlendirmeye alınmadığımı öğrendim. 3 Ocak 2011 günü yeniden ihale açıldı. Bu ihaleyi yine Ahtapot firması kazandı. 13 Ocak 2011’de tekrar 20 bin tonluk doğrudan temin yöntemi ile ihale açıldı. İhaleye 1.40 TL teklif verdim. Tekliflerin son veriliş saati 15.30’du. Ben teklifi bu saatten önce verdim. Ancak Ahtapot firmasından 16.20’de ikinci teklif aldıklarını gördüm. Bunun üzerine ihale komisyonu başkanı, TCDD Liman İşletme Müdür Yardımcısı Birol Bafra’ya ihale yasasına aykırılık yaptığını söyledim. O da bana ‘Ağabeyimsin, idare et. Bir şey olmaz’ diyerek geçiştirdi. Bu ihalede 1.40 teklif verdim. Ahtapot firması ise 1.17 TL teklif verdi. Ancak 16.20’de bu firmadan alınan ikinci teklif ise 1 TL oldu. 19 Ocak 2011 tarihinde yine 20 bin tonluk ihaleyi 83 kuruşla Ahtapot firması kazandı. Oysa ben 76 kuruş teklif vermiştim. Benim teklifimin devletin lehine olmasına karşın neden diğer firmaya ihale verildiğini sorduğumda, Birol Bafra bana, ‘Senin makinelerin yetersiz olduğu için işi sana vermedik’ dedi. Ben ise ‘8 yıldır limanda kurulu makinelerle bu işi yaptım, benim makinelerim diğerlerine göre daha kaliteli ve kapasiteli’ dedim. Limanda birtakım ayak oyunları yapıldığını anladım. 26 Ocak 2011 tarihinde yine 20 bin tonluk iş için hiçbir firmadan teklif alınmadan ve ihale yapılmadan 1.25 TL’ye Ahtapot firmasına ihale verildi. Bu durumu Birol Bey’e sordum. Kendisi ‘Bir dahaki ihaleyi de sizden teklif alırız’ dedi.”

38 rüşvet olayı İfadesinde ihaleleri kazanan Ahtapot firmasının Samsun merkezli olduğunu belirten Halil Demir,

“İhale komisyonu başkanı Biral Bafra, 1 yıl kadar önce Samsun Liman İşletme Müdürlüğü’nden İzmir’e atandı. Birol Bafra, İzmir Limanı’na geldikten sonra Ahtapot firması ihaleleri kazanmaya başladı. Bafra, İzmir’e atanmadan önce Ahtapot firması İzmir Limanı’ndan iş almadı” dedi.

Fezlekede, 2010 yılı ağustos ayından itibaren yapılan ihalelerin tamamına yakınını Ahtapot Denizcilik firmasının aldığı, ihalelere giren diğer firmaların Liman İşletmeleri tarafından çeşitli evrak eksiklikleri bahane edilerek elendiği anlatıldı. Fezlekeye göre, Liman İşletmeleri soruşturması kapsamında 14 ihaleye fesat karıştırma, 38 rüşvet, 6 irtikap, 34 görevi kötüye kullanma, 2 nitelikle dolandırıcılık, 1 zimmet, 7 doğrudan temin alımlarına fesat karıştırma eylemi tespit edildi. İzmir Başsavcılığı tarafından 7 Ocak günü yapılan operasyonda 27 kişi gözaltına alınmış, arasında İzmir Liman İşletmeleri yöneticilerinin bulunduğu 14 kişi tutuklanmıştı.

Soruşturma kapsamında Binali Yıldırım’ın bacanağı Cemalettin Haberdar serbest bırakılan isimler arasında yer almıştı.

Editör: TE Bilişim