İTÜ AUVTECH Otonom Sualtı Aracı Proje Takımı, Temmuz 2012’de 15.si düzenlenecek olan AUVSI ve ONR (Association for Unmanned Vehicle Systems International) in ortaklaşa düzenlediği uluslararası su altı araçları yarışması (AUVSI Foundation and ONR's 15th International RoboSub Competition) ‘na katılıyor.

Marmara Denizi'nden geçen fay hattının deniz tabanında oluşturduğu etkileri sürekli takip edebilecek bir deniz aracı yapma fikri ile ülkemizde insansız denizaltı ( AUV ve ROV ) üzerine çalışma yapmaya başlayan ilk ve tek öğrenci ekibi konumunda olan ekip, kurulduğundan bugüne kadar geçen 8 ayda yazılım ve kontrol çalışmalarını tamamlayıp yapılamaz denileni başarmış durumda. Şu günlerde üretim aşamasında olan araç ülkemizde aktif olarak kullanılan ilk milli insansız denizaltı olacak. Ekibin yapmayı düşündükleri diğer çalışmalar ise yine insansız sistemler üzerine.

Danışmanlığını İTÜ Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi’nden araştırma görevlisi Ahmet Gültekin AVCI’nın, kaptanlığını ise yine aynı fakülteden 2. Sınıf öğrencisi Baran Serdar Sarıoğlu’nun yaptığı ekibin üzerine çalıştıkları diğer projeler ise İnsansız Suüstü Aracı USV ( Unmanned Surface Vehicle ) ve  İnsansız Kara Aracı UGV ( Unmanned Ground Vehicle ).

Arş. Gör. Ahmet Gültekin AVCI ekibin yaptığı çalışmaları özellikle savunma sanayine yönelik olarak geliştirme aşamasında olduklarını, bunun yanında kullanım alanlarının çok olmasından dolayı petrol ve gaz endüstrisinde, balıkçılıkta, batimetrik haritalandırmada, sualtı örnek toplamada, gözlem ve ölçüm yapmada ve özellikle deprem kuşağındaki ülkemiz için fay hattı takibinde kullanacaklarını belirtti.

Lisans ve lisansüstü öğrencilerinden oluşan 15. Kişilik ekibe 2011-2012 akademik yılının başında ilk desteği İTÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin’in verdiğini belirten ekip, özellikle öğrenci takımlarına verdiği destekten ötürü kendisine teşekkür ediyor.

Kontrol ve yazılım olarak zorlu etapları bulunan yarışmanın lisans  ve yüksek lisans bitirme projelerinde , doktora tez çalışmalarında ve sualtı bilimsel araştırmalarında kullanılabileceğini belirten AVCI, çalışmaların özellikle sualtı görüntü işleme, deniz aracı otomatik kontrolü, elektronik kart tasarımı ve üretimi, pnömatik sistem dizaynı, simülasyon çalışmaları ve Ata Nutku Gemi Model Deney Laboratuvarı’nda eğitim materyali olarak kullanılabileceğini ayrıca özellikle sualtı sistemler üzerinde milli bir kütüphane oluşturma çabası içinde olduklarını da vurguluyor.

Takım kaptanı Baran Serdar Sarıoğlu mekanik, elektronik ve yazılım ana başlıklarında yürütülen çalışmaların şu anda %85 inin tamamlandığını kısa süre içinde aracın da tamamlanıp testlere başlayacaklarını belirtti.

Arş. Gör. Ahmet Gültekin AVCI dünya’nın en iyi üniversitelerinin katılacağı yarışmada halen sponsorlara ihtiyaçlarının olduklarını belirtip şu ana kadar kendilerine destek olan tüm sponsorlar ile birlikte özellikle İTÜ, Türk Loydu, Empa Elektronik, İTÜ Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcıları Doç. Dr. Ali Can Takinacı, Doç. Dr. İsmail Hakkı Helvacıoğlu, Ata Nutku Gemi Model Deney Labaratuvarı Müdürü Prof. Dr. Emin Korkut ile Gmo başkanı Osman Kolay ve Türk Loydu Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Nuri Uygur’a ve gemi inşaatı mühendisi Serkan Sürer’e teşekkürlerini iletiyor.

Yarışma ile ilgili tanıtım videolarına aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz.

http://www.youtube.com/watch?v=pDhvUv77Fb8

http://youtu.be/6vyfXB05l_E

Editör: TE Bilişim