Ambarlı-Bandırma Hattına Büyük Yatırım!

İstanbullines’ın yabancı yatırımcı ortaklığıyla filosuna kattığı yeni Ro-Ro gemileri Mayıs’ta Marmara Denizinde Seferde olacak. Yaklaşık 10 Milyon $’lık yatırımla Ambarlı-Bandırma hattında çalışcak gemilerin İstanbul’un kent içi ağır vasıta trafiğinin hafiflemesine büyük katkıda bulunması bekleniyor.

Marmarada Ro-Ro taşımacılığının güçlü aktörü İSTANBULLINES A.Ş., 2008 Eylül ayındaki Hayat N gemisini kaybettiği talihsiz kazanın ardından filosunu güçlendirme kararlılığını sürdürüyor. İstanbullines geçtiğimiz hafta sözleşmesini imzaladığı, İSTANBUL-N ve İSKENDERİYE-N isimli 2 yeni Ro-Ro gemisi ile Ambarlı-Bandırma hattına yatırım yapmaya devam ediyor.
 
Yabancı Yatırımcı için Türkiye Güvenli Liman

İstanbullines A.Ş.,  Suudi Arabistan’ın büyük yatırım gruplarından NESMA Holding bünyesindeki NAMMA MARINE INTERNATIONAL’in % 49.9’luk doğrudan sermaye katkısıyla satın aldığı ve 10.000.000 $’ı bulan bu yatırımla sektörde 80 kişiye istihdam sağlayacak. Her ikisi de 1980 İsveç yapımı olan M/V İSTANBUL-N ve M/V İSKENDERİYE-N adı verilen ikiz gemilerin Mayıs ortasında Ambarlı-Bandırma hattında karşılıklı olarak günde 3 er sefer yapacak biçimde start almayı hedefliyor.
 
Yüksek Standart Gemiler

American Buro of Shipping (ABS) Klasına kayıtlı olan M/V İSTANBUL-N ve M/V İSKENDERİYE-N gemileri Ambarlı-Bandırma hattında 15 deniz mili hızla araç taşıyabilecek. 4.465  M Ton yük taşıma kapasitesine sahip olan ikiz gemiler 17.98 metre genişliğe ve 136.04 metre uzunluğa ve 4.74 metre su derinliğine sahip. Çift ana makina, çift pervane ve çift baş pervaneye sahip olan M/V İSTANBUL-N ve M/V İSKENDERİYE-N’in ana garaj yükseklikleri 5, garaj çıkış yükseklikleri ise 4.90 metre. İki garaj katı bulunan her iki gemide de üst güverteye sabit rampa ile yükleme yapılıyor.
 
İstanbul Trafiği Rahatlayacak

Her seferinde yaklaşık 60 Kamyon ve Tır taşıma kapasitesine sahip olan ikiz gemilerin Ambarlı-Bandırma hattında günlük üç sefer sonunda ulaşcağı 360 araç trafiği ile taşıma yapması bekleniyor. Bu rakamla İstanbullines İstanbul’un kent içine akan ve günlük 3.6 km uzunluğundaki ağır vasıta trafiğini denize kaydırmış olacak.  İki geminin Ambarlı-Bandırma hattına girmesi ile karayolu ile körfezi dolaşan araçların oluşturduğu ve yıllık yaklaşık 30.000.000 $’ı bulan (mazot, amortisman, asfalt yıpranma vb) rakam tasarruf edilerek Türkiye ekonomisine kazandırılmış olacak.
 
Taşıma Fiyatlarında Rekabet Artacak

Marmara denizinin en popüler hatlarından olan Ambarlı-Bandırma güzergahında M/V İSTANBUL-N ve M/V İSKENDERİYE-N gemilerinin gelişi ile halen uygulanmakta olan Kamyonlara 150 TL, Tırlara 270 TL olan taşıma bedellerinin Kamyonlar için 130 TL ve Tırlar için 220 TL gibi rakamlara inmesi bekleniyor. Halen İstanbullines A.Ş.’nin bu hatta çalışan M/V Marmara N adlı Ro-Ro gemisi ise ikiz Ro-Ro gemilerinin bu hatta karşılıklı seferlere başlaması ile Marmarada başka bir hatta kaydırılması planlanıyor.

Editör: TE Bilişim