Libya lideri Muammer Kaddafi’nin oğlu Seyfülislam Kaddafi’nin desteğiyle Gazze’ye yardım götürmek üzere cumartesi günü Yunanistan’dan yola çıkan gemi İsrail’in tehditleri üzerine rotasını değiştirerek Mısır’ın El Ariş Limanı’na gitmek zorunda kaldı. Gemi salı akşamı Gazze’ye 100 kilometre yaklaştığında İsrailli komandolar yanına gelerek “Gece yarısına kadar rotayı değiştirmezseniz operasyon yaparız” dedi. Geminin Kübalı kaptanı ise, Gazze’den vazgeçmeyecekleri yanıtını verdi.

Washington araya girdi
Aynı saatlerde İsrail’de hummalı bir çalışma devam ediyordu. Başbakan Binyamin Netanyahu gün boyu askeri yetkililerle görüştü, daha önce Mavi Marmara gemisine operasyon düzenleyen Şayetet 13 komandoları ise her an harekete geçmek için hazır bekliyordu. Sonunda ABD’nin Libya’yı, “İsrail’le ilişkileri gereksiz yere bozmayın” diye uyarmasıyla kaptan geri adım attı ve Mısır’a gitmeyi kabul etti. Bu sırada, yardım gemisi El Amal’ın motoru durdu. Türkiye’den yola çıkan filoya 31 Mayıs’ta yapılan baskında da 5 geminin motorlarının durdurulduğunu hatırlatan uzmanlar, El Amal’a sabotaj yapılmış olabileceğini söyledi. Gemi Akdeniz’de saatlerce sürüklendikten sonra dün akşamüstü tekrar harekete geçti ve gece Gazze’ye 45 kilometre uzaklıktaki Mısır’ın El Ariş Limanı’na yanaştı.
Gemiyi gönderen Kaddafi’nin oğlu Seyfülislam’ın başkanlığını yaptığı vakfın müdürü, Gazze’ye doğru yola çıkan geminin rotasını Mısır’ı çevirmesine razı olduklarını belirterek, “Çatışma ve kan akmasına razı olamazdık” dedi.

Editör: TE Bilişim