İran petrol bakanı Bijan Namdar Zanganeh pazartesi günü yaptığı açıklamada; "Yükler İran'dan yüklendi, ancak ne gemiler ne de yükler İran'a aitti. Yakıt İran’da üretilse de Venezuela'ya çoktan satılmıştı." dedi.

İran hükümetinin daha önce yaptığı kamuoyu açıklamaları, söz konusu gemilerin bayrağına ve mülkiyetine odaklanmıştı. ABD’nin el koyduğu dört gemiden hiçbiri İran bayraklı değildi. Bazı kaynaklar yakıtın Tahran'a ait olmadığını da öne sürmüştü.

İran dışişleri bakanı Muhammed Cevad Zarif geçen hafta sonu sosyal medyada yayınladığı mesajında, "Ne yazık ki ABD’nin çaldığı mallar İran'a ait değildi. Yakıt satılmış olmakla beraber, gemi ve bayraklar da bize ait değildi. Bu içi boş, ucuz propaganda, ABD’nin diplomatik kararlarındaki sefil başarısızlığın bir ispatıdır." yazdı.

Gemiden gemiye transfer!

Ele geçirilen gemiler ile ilgili detaylar hala açığa çıkmış değil, ancak medyada çıkan haberler ABD yetkililerinin kargonun dört ürün tankerinden çıkarılarak başka gemilere transfer edildiğini öne sürdüğü yönünde.

37.400 brüt yük taşıma kapasiteli Bella, 47.400 brüt yük taşıma kapasiteli 1998 yapımı Bering, 46.200 brüt yük taşıma kapasiteli 1996 yapım Pandi ve 37.300 brüt yük taşıma kapasiteli 2000 yapım Luna isimli gemilerin sahiplerinin, gemiden gemiye yük transferine razı oldukları belirtildi.

Cuma günü, yetkililer transfer edilen petrolün Houston yolunda olduğunu bildirmişti.

Deniz güvenlik danışmanlığı Dryad Global, ABD’nin bu hareketinin İran güçlerinin Wila isimli Yunan sahipli tankere çıkmasına bir misilleme olduğunu belirtti.

Ayrıca el koyulan gemilerin, ABD yaptırımları tehdidi nedeniyle Mayıs sonu ve Haziran başında Venezuela'ya petrol teslim edecek olan İran bayraklı beş tankerden oluşan bir filodan çekildiği de bildirildi.

ABD, Venezuela ve İran’ın güçlenen ticari bağlarını koparmak ve iktidardaki hükümetleri devirmek amacıyla son yıllarda her iki ülkeye de uyguladığı yaptırımları iyice arttırdı.

Editör: TE Bilişim