İMEAK Deniz Ticaret Odası 6. Müşterek Meslek Komiteleri Toplantısı Covid-19 salgını nedeniyle video konferans yöntemiyle  gerçekleştirildi. Toplantı Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nı temsilen Denizcilik Genel Müdür Yardımcısı Yılmaz Taşçı ve Tersneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdür Yardımcısı Naci Kaya'nın katılımıyla gerçekleşti.

Açılış konuşmasını İMEAK DTO Meclis Başkanı Kapt. Salih Zeki Çakır yaptı. Başkan Çakır katılımcıları selamlayarak; ''Müşterek Meslek Komiteleri Toplantıları yıllardır sektörün sorunlarının yoğun olarak tartışıldığı ve çözümleri yönünde eylem planlarının oluşturdulduğu platform olmaktadır. Bugünkü toplantının da buna hizmet edeceğini umuyorum.'' dedi. Meslek Komite Başkanları tarafından gündeme getirilen konuların ilgili bakanlıklara aktarılmak üzere kaydedildiği vurgulandı ve ardından söz İMEAK DTO 6. Müşterek Meslek Komiteleri Toplantısı'nın açılış konuşmasını yapması için Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran'a bırakıldı.

Ana belirleyen Covid-19'un seyri olmaya devam ediyor!

Covid-19 salgını nedeniyle toplantıyı video konferans yöntemiyle yaptıklarını belirten Tamer Kıran katılımcıları selamladı. Müşterek meslek komitesi toplantısına geçmeden önce güncel ekonomik gelişmelerle ilgili görüşlerini paylaşmak istediğini söyleyen Kıran; ''Geldiğimiz noktada küresel ekonominin gidişatında ana belirleyen malesef Covid-19'un seyri olmaya devam ediyor. Son dönemde artan vaka ve kayıp sayıları nisan ve mayıs aylarında yaşanan zirve noktalarını aşan 2. bir dalgaya ulaştı. Bunun sonucu olarak da başta Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere dünyanın bir çok ülkesinde yeni karantina önlemlerinin uygulamaya koyulduğunu görüyoruz. Nitekim ülkemizde de sağlık bakanlığı ve korona virüs bilim kurulunun önerileri ile sayın Cumhrbşanımızın talimatları doğrultusunda 20 kasım tarihi itibariyle bir çok yeni tedbir kararı alınarak hayata geçirelecek.önlemler kapsamında yeni bir karar alınıncaya kadar üretim, imalat ve tedarik zincirleri muaf olmak üzere haftasonları saat 10.00 ila 20.00 saatlari dışında sokağa çıkma yasağı uygulanacak.'' ifadelerini kullandı.

Bulunan Koronavirüs aşısı bilim dünyasında heyecanla karşılandı!

Kıran, aşılama işlemnin aylar sürebileceğini fakat yine de bulunmasının virüsü kontrol altına almakta önemli bir adım olduğunu vurgulayarak; ''Covid-19'a bağlı olarak ilkbahar aylarında hem arz hem talep yönlü bir şok yaşanmıştı. İçinde bulunduğumuz dönemde arz değil daha çok talep yönlü bir sıkıntı yaşanması ve özellikle hizmet sektörlerine daha fazla yansıması bekleniyor. Bu olumsuz seyrin içinde olumlu haber salgına karşı kullanılacak aşıya ilişkin geldi. Türk bilim insanları Özlem Türeci ve Uğur Şahin'in kurucuları arasında olduğu Biontech'in bulduğu koronavirüs aşısı bilim dünyasında heyecanla karşılandı. Pek çok aşı çalışması da hala devam ediyor. Başka aşılar da gelecek gibi görünüyor. Aşının bulunması, her ne kadar küresel anlamda aşılama işlemi aylar alacak olsa da salgının kontrol altına alınması ve yaşadığımız sıkıntılardan kurtulmamız açısından çok önemli bir gelişme. dedi.

Türkiye ekonomisine ilişkin yakın zamanda önemli gelişmeler oldu!

Türkiye'de ekonomi üst yönetiminde yapılan değişiklikleri değerlendiren Tamer Kıran; ''Ekonominin üst yönetiminde 2 değişim yaşandı. Merkez Bankası Bakanlığı'na sayın Naci Ağbal, Hazine ve Maliye Bakanlığı'na sayın Lütfü Elvan atandı. Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde ilk Hazine ve Maliye Bakanlığı'nı yapan sayın Berat Albayrak'a değerli hizmetlerinden ötürü teşekkür ediyor, sayın Ağbal ve sayın Elvan'a da yeni görevlerinde başarılar diliyorum. Hem sayın Albağ hem de sayın Elvan'ın yaptığı yazılı açıklamalarda enflasyon ile mücadelenin ön plana çıktığını, şeffaflık ve öngörülebilirlik vurgusunun yapıldığını gördük. Hemen arkasından Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan'dan da ekonominin geneli için bir reform ve seferberlik çağrısı geldi. Enflasyon ile mücade yine ön plana çıkarken, yatırım ortamının iyileştirilmesi anlamında hukuk reformu ön plana çıktı. Önümüzdeki dönem ekonomik politikalarına ilişkin bu açıklamarı çok olumlu değerlendiriyoruz. Enflasyon yarattığı belirisizlik ve yüksek faiz ile sürdürülebilir büyüme konsunda ciddi sıkıntılar yaratıyor. Bu çerçevede enflasyon ile mücadelenin ön plana çıkmasını çok önemli buluyoruz. Döviz kurlarında istikrarı sağlamaya yönelik güçlü para politikası adımları enflasyon ile mücadeleye mutlaka güç katacaktır. Düşük enflasyon üretimin yatırıma dönüşebilmesi için en önemli belirleyendir. Bunun üzerine gelecek uluslararası bir hukuk sistemi ve kurumsallaşma ekonomomizin sürüdürülebilir büyümeye geçmesi açısından son derece büyük önem taşımaktadır. Tüm dünyada olduğu gibi ilkbahar ayları kadar zorlu bir süreç bizim ekonomimizi de bekliyor. Üretimi minimum düzeyde etkileyecek yerinde ve güçlü karantina önlemleri ile merkez bankalarının likidite desteği ve maliye poltikaları bu sürecin atlatılmasında ara faktörler olamya devam edecek görünüyor. Açıklanan poitikalar ve reformların hayata geçmesi ile covid-19 sonrası ekonomimizin daha istikarlı bir döneme doğru ilerleyeceğine inanıyoruz.'' ifadelerini kullandı.

''Yaşadığımız olağanüstü süreçte gece gündüz demeden çalıştık!''

Kıran; ''Covid-19 nedeniyle yaşadığımız olağanüstü süreçte ekonomik hasarın bir noktada tutularak çarkların dönmesini sağlamak için gece gündüz demeden çalıştık, çalışmaya devam ediyoruz. MEslek komitelerimizden gelen sorun ve çözüm önerilerini bizzat odamız ve Türkiye Odalar Borsalar Birliği kanalıyla ilgili bakanlıklara ilettik ve takipçisi olduk. Pandemi sürecinin başından bu yana bir çok talebimizi çözüme yolunda sonuç elde ettik.Bunlar arasında pek çok sekötrde muhtasar ve KDV SGK ödemelerinin 6 ay ertelenmesi, kısa çalışma ödeneğinden yararlanma şartlarının iyileştirilmesi, Kredi garanti fonu kefalet kapasitesinin artırılmsı, kredi garanti fonu teminatıyla kamu bankalarının düşük faizle kredi paketlerinin çıkarılması sayılabilir.'' dedi.

Tamer Kıran ayrıca Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğünce alnan karar ile kara sörvey tarihi geçmiş olan saç yapımı günübililik gezi teknelerinin kamera ile su altı sörveyi yapılarak 1 yıl süreli denize elverişlilik belgesi alabileceğini hatırlattı.

Denizcilik Genel Müdür Yardımcısı Yılmaz Taşçı ve Tersneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdür Yardımcısı Naci Kaya'nın selamlama konuşmasının ardından Prof. Dr. Mustafa İnsel Uluslararası Denizcilik Örgütü IMO'nun çevre konusundaki gelişmeleri konusunda sunum yaptı. Toplantı sunuma yapılan yorum ve Prof. Dr. Mustafa İnsel'e sorulan sorularla devam etti.

Daha sonra söz güncel ekonomik durum ile ilgili değerlendirmeler yapması için Piri Reis Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu'na bırakıldı.

Editör: TE Bilişim