İstanbul Liman Başkanı Hüseyin Gani Aygün 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı dolayısı ile bir bayram mesajı yayınladı.  Mesaj şöyle:

"Ülkemizde 20 Nisan 1926’da kabul edilip 1 Temmuz 1926 da yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu, “Türkiye Limanları ve Sahilleri arasında yük ve yolcu taşıması ile kılavuzluk ve römorkaj hizmetleri, Türk vatandaşları ve Türk Bayrağı taşıyan gemilerce yapılır.” hükmüne yer verilerek, daha önce bu faaliyetlerden yararlanan devletler saf dışı bırakılarak söz konusu faaliyetlerden yararlanma hakları Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına verilmiştir.

Bu anlamda Kabotaj Kanunu, Kurtuluş Savaşı sonrası denizlerdeki hakimiyetimizin tasdikidir. Yabancı devletlerin deniz ticaretindeki hâkimiyeti bu yasanın yürürlüğe girmesi ile son bulmuştur. Kabotaj Kanunu denizlerimize sahip çıkma bilincini insanımıza aşılamış, denizciliğimizin gelişip büyümesinde önemli rol oynamıştır.

Ülkemizin denizlerde sahip olduğu bu zengin potansiyeli en iyi şekilde değerlendirerek, dünya denizciliğinde hak ettiğimiz yeri almamız hepimizin ortak dileğidir. Unutmayalım ki denize ve denizciliğe verilecek önem ölçüsünde Türkiye Cumhuriyeti büyüyecek ve güçlenecektir.

Ulaştırma, Denizcik ve Haberleşme Bakanlığı olarak yaptıklarımızla yetinmeyip, Türkiye’yi örnek bir deniz ülkesi konumuna taşıma hedefimizi elbirliği ile sürdüreceğiz ve denizden gelen yaşam enerjisiyle dolup taşan ülkemiz, uygarlığın bu mavi boncuğunu yakasında gururla taşımaya, ‘tam yol’ devam edecektir.

 Bu vesile ile denizlerdeki gelişimimizin mihenk taşı olan bu müstesna günü bize kazandıran Ulu Önder Atatürk’ü saygı ve minnetle anıyor, yolu denizden geçenlerin, deniz kokusu hasreti çekenlerin ve tüm Türkiye’nin, Denizcilik ve Kabotaj Bayramını en kalbi duygularla kutlarım...


Kpt. H. Gani AYGÜN
İstanbul Liman Başkanı"

Editör: TE Bilişim