Heinzmann İsveç Buzkıran Gemisine “Common rail” retrofit uygulaması gerçekleştirdi

Eski ana makinalar önemli yakıt  tasarrufu ve güncel emisyon hadlerini yerine getirebilirler? Elektronik yakıt enjeksiyon konusunda uzman olan  HEINZMANN kısa süre önce mekanik yakıt enjeksiyon sistemini “common rail” sistemine dönüşümünü başarıyla gerçekleştirdi. Neredeyse tüm 4 ve 2 zamanlı makinalara uygulanabilen çözüm paketleri ile yüksek ekonomik başarı elde ediliyor.
İsveç Denizcilik Kurumu Baltık Denizinde özel hizmet veren kış mevsiminde “itme – çekme” operaasyonları yapan birçok buzkıran gemisi işletmektedir. Çok sık ve hızlı yük değişimleri göreceli olarak yüksek yakıt sarfiyatı ve duman değerleri ortaya çıkarmaktadır. “Common rail” sisteminin esnekliği ve yakıt atım hassasiyeti sebebiyle operatörde çalışma gelişmeleri beklentisi ortaya çıkmıştır.
Elektrik bazlı ana makina sistemi 40’lı yaşlarda ve herbiri 3,5 MW enerji üreten 5 adet Pielstick 2.2 motorlardan oluşmaktadır. Yüke bağlı olarak 5 makinanın 2 tanesi parallel olarak devreye girmektedir. Başlangıç olarak 1 adet makina dönüşümü gerçekleştirilerek, motor performansı, yakıt tasarrufu ve emisyon seviyelerindeki düşmenin diğer makinalar ile mukayesesi amaçlanmıştır. Geçtiğimiz aylarda, sistemin uygulaması makina üzerinde major değişikliklere gerek olmadan  gerçekleştirilmiş ve ilk çalıştırması yapılmıştır. Sistemin testleri gerçek çalışma şartlarında gerçekleştirilerek, beklenen iyileşmelerin sağlandığı gözlenmiştir. Orijinal hidrolik guvernör’e göre düşük yük  - manevra yükü ve yüksek yükde motor davranışlarında iyileşme ve aynı zamanda emisyon partiküllerinin tamamen kaybolduğu ortaya çıkmıştır.

Öngörüldüğü gibi NoX değerlerinde azalma olmamış ve opsiyonel olarak monte edilecek ardışık işleme talep göstermeyen  “egzost gazı çevrim sistemi” ile IMO Tier 2 değerlerinin tutturulacağı öngörülmüştür. En önemli veri yakıt tasarruf değerlerinin %6’dan büyük olduğunun tespit edilmesidir.  Silindirler arası dengenin sağlanması ve yakıt püskütme profili ile makinanın yumuşak ve düzenli çalışması ile servis maliyetleri ve motor bakım aralıklarında çok önemli kazançlar sağlanması söz konusudur. İkinci aşama olarak diğer makinaların da önümüzdeki sene dönüşümü için karar verilmiştir. Tüm diğer gemilerin 1 yıl içerisinde “common rail” sitemine dönüştürülmesi planlanmaktadır.
Elektronik yakıt enjeksiyon alanındaki 20 yılı aşkın tecrübesi ile HEINZMANN Ar-Ge çalışmaları ile yüksek teknoloji esaslı yüksek basınç pompaları ve yakıt enjektörleri üretmektedir. Dokunmatik bazlı operasyon izleme panelleri ve koruma sistemlerini de kapsayan “common rail” sistemleri HEINZMANN tarafından tek kaynaktan sağlanmaktadır. Firma 500 KW’dan 10.000 KW’a kadar motorlar için mühendislik, uygulama ve bakım hizmetlerini de sunmaktadır.

“Common rail” retrofit’i özellikle değişken yük ve hızlara sahip makinalar için önerilmekte, böylece elektronik yakıt enjeksiyon sisteminin avantajları ortaya çıkmaktadır.  Deniz uygulamalrındaki yüksek yakıt tasarrufu sayesinde yatırımın geri dönüşünün 2 yıldan az bir sürede olacağı anlaşılmaktadır. (yılda 5000 saat çalışma varsayımıyla) Aynı avantajların tüm diğer uyguşamalar için parallel olacağı açıktr.
Belirtilen avantajlara ek olarak,doğalgazlı ve dizel olarak çift yakıtla çalışma dönüşümlerinde elektronik yakıt enjeksiyon sistemleri en ideal çevrim oranlarını ve en düşük yakıt sarfiyatı sağlamaktadır. Daha fazla gelişmenin yanma optimizasyonu, yanma odasının modifikasyonu ve yakıt spreyleme modellemeri ile elde edilebileceği belirtilmektedr. Modüler konsept ve standart komponent kullanımı ile farklı uygulamalar için etkin maliyetli çözümlemeler sunulmaktadır.

Editör: TE Bilişim