Capesize (Atlantik ve Pasifik)

Capesize gemiler için olumsuz geçen haftada, iki bölgenin BCI endeksi de haftalık 293 puan veya %8,50 düşüş gösterdi. Batı Avustralya-Çin rotasında 10$'ın altında düzeyler görülürken, doğudan gelen gemilerin, geri taşıyacak taze bağlantı bulamamaları nedeniyle, saatlik navlun 24$ seviyelerinin altını gördü. Atlantik'teki durum iki farklı bölümde incelenebilir: Brezilya'dan yapılan bağlantılarda fiyatlar düşük seyir izlerken, Kanada, Kolombiya ve Narvik yükleri, kıtadaki mevcut düşük gemi tonajı nedeniyle Brezilya'ya göre daha yüksek fiyat düzeylerinde görünüyor.

Panamax (Atlantik ve Pasifik)

Atlantik ve Pasifik'te pazarların gidişatı farklı yönlerde seyir izledi. Baltık Endeksi'nin hafta boyunca arttığı görülse de, haftanın sonunda düşüş eğilimi ortaya çıktı. Hem Trans-Atlantik rotasında, hem de fronthaul seferlerde haftanın sonuna doğru hızlı bir toparlanma görüldü. Öte yandan, Pasifik pazarı, haftanın ortasında taze bağlantılar ve Atlantik pazarındaki olumlu gidişat sayesinde gerçekleşmiş olabilecek küçük bir toparlanma dışında, hafta boyunca düşmeye devam etti. Halen piyasada çok fazla gemi tonajı olduğu belirtilirken, fronthaul seferlerin bile daha fazla göz önüne alındığı belirtildi. Hindistan'daki faaliyetlerde de düşüş görüldü. 

Handy (Uzak Doğu/Pasifik)

Daha önce çok olumsuz bir görüntü çizen piyasa, geçtiğimiz hafta düşüşüne son verdi. Pozisyona dayanan bazı durumlarda, Kuzey Pasifik gidiş-dönüş seferlerinde iyileşmiş bağlantılar görüldü. Hem Supramax, hem de Handy'lere yönelik dönemsel kiralama sözleşmelerindeki seviyelerin iyileştiği bildirildi. Avustralya'dan yapılan yüklemelerde görülen fiyatların, Kuzey Pasifik'e göre yükseldiği gözlenei. Doğu'dan Hindistan'a yapılan seferlerdeki seviyelerin halen düşük olduğu ve büyük kapasiteli gemi sahiplerinin hafifçe iyileşen fiyatlar ışığında biraz daha iyimser oldukları bildiriliyor. Küçük Handy'lere talebin ise daha az olduğu görülürken, T/C seviyelerinin bazı yerel seferlerde 10.000$ seviyelerinin altını gördüğü belirtildi.

Handy (Kuzey Avrupa/Akdeniz)

Kıtada halen, doğu yönünde önemli miktarda hurda ticareti yapıldığı haberleri gelirken, Supramax ve Handy'lerin daha yüksek fiyatlarla bağlantılar yaptığı bildirildi. Daha belirsiz bir görüntü çizen Karadeniz bölgesinde, Ukrayna'nın buğday ihracat yasağının etkisi halen hissediliyor. Bazı gemilerin Orta ve Uzak Doğu yönünde çekici olmayan fiyatlar üzerinden bağlantılar yaptığı belirtildi. 

Handy (ABD/K. Atlantik/Göller/G. Amerika)

Trans-Atlantik faaliyetleri üzerinde halen belirli bir baskının var olduğu görülüyor. Supramax sahiplerinin, fiyatları düşük 20.000$'lar seviyelerinden yukarı çekmeye çalıştığı haberleri geliyor. ABD Körfezi'nden Doğu'ya yapılan seferlerde ise, daha aktif bir ortamın olduğu ve bazı gemilerin 30.000$, hatta 35.000$ seviyelerinin üzerinde bağlantılar yaptıkları bildirildi.
Güney Amerika pazarı, aynı büyüklükte gemiler için daha olumsuz bir görüntü çizerken, daha küçük Handy'lere talebin biraz daha fazla olduğu görüldü.

Handy (Hint Okyanusu/Güney Afrika)

Hindistan'dan Çin'e sefer yapan Supra'ların sayısının, halen tonaja kıyasla yeterli olmadığı bildirilse de, gemi sayısının önceki haftaya göre hafif bir artış gösterdiği vurgulandı. Bunun sonucunda 2.000$-3.000$ seviyelerinde bir fiyat artışı gerçekleşti. 39.000 mt kapasteli bir geminin Basra Körfezi'nden Akdeniz'e iyi bir fiyata bağlantı yaparak kütük taşıdığı duyuldu.

Banchero Costa and Co Spa

Mail: [email protected]
Web: www.bancosta.it

 

Editör: TE Bilişim