Genç Başmühendisin Akıbeti Meçhul

Genel Denizcilik'e ait Malta bayraklı "M/T ROCKET adlı gemide esrarengiz bir biçimde kaybolan Başmühendis Muzaffer Utku Cinkara ile ilgili sır perdesi aralanamıyor.

02.01.2011 tarihinde, Mehmet Emin KARAMEHMET’in sahibi olduğu “Genel Denizcilik” filosuna ait “M/T ROCKET” isimli tankerin Başmühendisi “Muzaffer Utku CİNKARA”, tankerin Litvanya’nın “Klaipeda” limanından kalkışından kısa bir süre sonra esrarengiz bir biçimde kayboldu.

Genç başmühendisin akıbeti konusunda hiç bir bilgi edinilemezken, geminin armatörü Genel Denizcilik konuya ilişkin hiç bir açıklama yapmadı. Kayı Başmühendis Muzaffer Utku Cinkara'nın ailesi ise tedirgin bekleyişini sürdürüyor. Aile, Türk Makamlarından olaya el atmalarını ve üzerindeki sır perdesini kaldırmalarını bekliyor.

M/T Rocket Gemisi Kaptanı, olayla ilgili raporunda şunları yazdığı öğrenildi:

"Bahsekonu tanker, limandan saat 04:30 sularında ayrılmış olup, Başmühendis  Muzaffer Utku CİNKARA, en son saat 08:00 ile 08:30 arasında, geminin makine personeli tarafından makine dairesinde görülmüştür. Başmühendis  Muzaffer Utku CİNKARA’nın kayıp olduğu, kendisinin gemi kaptanına iletmekle yükümlü olduğu “rutin öğlen raporu” saati olan 11:00-12:00 arasında fark edilmiş olup, gemi içi arama yapıldıktan sonra “Man Overboard (Denize Adam Düştü)” prosedürü çerçevesinde deniz yüzeyinde Başmühendis  Muzaffer Utku CİNKARA’yı arama- kurtarma çalışmaları başlatılmış ancak herhangi bir sonuç alınamamıştır.Litvanya Sahil Güvenliği tarafından da bölge 2-3 saat kadar havadan helikopterle aranmasına rağmen bir sonuç yoktur.Yapılan aramaların sonuç vermemesi üzerine, tanker 03.01.2011 tarihi öğleden sonrasında yoluna devam etmiş ve Hollanda’nın Rotterdam limanına vardığında, konu hakkında önceden bilgisi olan Hollanda hükümeti gemi içinde konu ile ilgili olarak araştırma yapmaktadır.Muzaffer Utku CİNKARA, 2003 yılında, İstanbul Teknik Üniversitesi, Denizcilik Fakültesi Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği Bölümü’nü, FAKÜLTE BİRİNCİSİ olarak bitirmiş ve diplomasını Ulaştırma Bakanı Binali YILDIRIM’ın elinden almıştır. Kendisi aynı fakülteden bizim sınıf arkadaşımızdır."

Muzaffer Utku Cinkara'nın Kardeşi Ufuk Cinkara; kardeşinin kazaya kurban gitmiş veya intihar etmiş olamayacağını söylüyor. Ufuk Cinkara; DenizHaber.Com'a yaptığı açıklamada; şunları söyledi:

"Ailenin düşüncesine göre, olayın kaza veya intihar olma ihtimali yok denecek kadar azdır. Muzaffer Utku CİNKARA’nın, yakın gelecekle ilgili evlilik planları vardı. Olaydan sadece 6 gün önce Adanada’ki kardeşi Ufuk CİNKARA ile yaptığı telefon görüşmesinde yeni aldığı evin eşyalarını tamamlamasını istediğini, klima vs. gibi detayları tamamlamasını istediğini çünkü gelince şimdiki kız arkadaşıyla evleneceğini söylemiştir. Dahası olaydan sonra kız arkadaşıyla yapılan görüşmelerde aralarında herhangi bir sorun olmadığı da öğrenilmiştir. Gemi kaptanı raporu olayın daha çok intihar gibi geldiği yönünde ifadeler taşımaktadır. Ancak Muzaffer Utku CİNKARA’nın gelecek ile ilgili planları ve kişiliği kendisinin böyle bir şey yapma ihtimalini, gözümüzde azaltmaktadır. Ayrıca olay sonrasında kendisinin kamarasında çekilen fotoğraflarda, kendisine ait olan yeşil reflektörlü montunun kamarada bulunması, kış ayında Kuzey kutbuna yakın bir bölge olan Baltık denizinine özgü dondurucu soğukluktaki havada geminin yaşam mahalli dışına çıkmadığının göstergesi sayılabilir. Gemi kaptanı raporunda Muzaffer Utku CİNKARA’nın içine kapandığı, kimseyle konuşmadığı, Çevresiyle yaptığı konuşmalarda, görevi olan başmühendisliği layıkıyla yerine getiremediğini düşündüğünü söylediği belirtilmiş ve raporda açıkça yazılmasa dahi bu belirtilerin onu depresyona sürüklediği ve sonucunda intihar ettiği düşüncesi hakimdir. Olaydan sonra kamarasında çekilen fotoğraflarda kamaranın düzenli olması,özellikle özel eşyalarının yerli yerinde olması depresif bir insanın davranışına zıt gözükmektedir. Zira zannımızca gemi hayatında depresyonun, boşvermişliğin en büyük belirtisi hem yaptığınız işte hemde özel kamaranızdaki düzensizliktir.,Sonuç olarak olayın üzerinden 8 gün geçmesine rağmen olayın üzerindeki sis perdesinin en ufak miktarda aralanamamasının bizi derinden yaraladığı aşikardır. Kamuoyunun dikkatini bu olay üzerine çekmek ise öncelikle insani, sonrasında Okul arkadaşımız  Muzaffer Utku CİNKARA’ya karşı kardeşlik vazifemizdir."

Muzaffer Utku Cinkara'nın ailesi, bir açıklama bekliyor.

Editör: TE Bilişim