Gemimo Başkanı Muammer Yağız'dan DenizHaber'e açıklama: "yargıya taşıyoruz"

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası Başkanı Muammer Yağız; Denizhaber.com yaptığı özel açıklamada yabancı gemi adamlarının Türk bayraklı gemilerde çalışmasına yol açan 21 ocak 2010 tarih ve 27469 sayılı resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 'Yabancıların çalışma izinleri hakkında kanunun uygulama yönetmeliğinde değişiklilk yapılmasına dair yönetmelik'in iptali konusunda TMMOB nin hukusal çalışma yaptılarını ve en kısa zamanda yönetmeliğin iptali için  yargıya  başvurulacağını belirtti.

Sorun sadeceYönetmelik değil...

Konun 30.OCAK 2010 tarihinde yapılan TMMOB Yönetim Kurulu toplantısında gündeme alındığını belirten Muammer Yağız, sorunun sadece yönetmelik olmadığını; TBMM‘nin 27 Ocak 2010 tarihli oturumunda siyasal iktidarın talebi ile ele alınan ve "torba yasa" olarak nitelendirilen "Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"un 8. maddesine "......Mesleki hizmetler kapsamında çalışacak yabancılara akademik ve mesleki yeterlilik ile ilgili işlemleri tamamlanıncaya kadar, ilgili mevzuat hükümleri saklı kalmak kaydıyla bir yılı geçmemek üzere ön izin verilebilir. Mesleki eğitim alanı dışında istihdam edilecek yabancı uyruklu personel için bu Kanunda belirtilen görüşler alınmaz. Bu kişiler, akademik ve mesleki yeterlilik ile lisans talep ve yeterlilik uygulamasına tabi değildir" biçiminde bir düzenleme yasanın adı ile hiçbir ilgisi olmamasına karşın eklendiğini vurgulayarak; "Bu ek ne yazık ki yasallaşmıştır." dedi.

Yağız'a göre TBMM’de kabul edilen “Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”a eklenen bir maddeyle yabancı mühendis, mimar ve şehir plancıların akademik ve mesleki yeterliliğini kanıtlamasına gerek kalmadan Türkiye’de çalışmalarına imkan tanındı.

GEMİMO Başkanı Muammer Yağız; bu yasanın Cuhurbaşkanınca onaylanmadan meclise iade edilmesini umduklarını belirtti.

Muammer Yağız; "Türk Mühendis ve mimarların kendi ülkelerinde yabancı konumuna düşürülüp, haksız rekabete teslim edilmesi ve ülkemizin kıt kaynakları ile yetiştirilen insan gücümüzün yok sayılması kabul edilemez." şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim