TMMOB GEMİ MAKİNALARI İŞLETME MÜHENDİSLERİ ODASI İZMİR GEMİMO İZMİR “GEMİ MAKİNALARI VE SİSTEMLERİNDE YERLİ ÜRETİM – İNOVASYON” PANELİ

İZMİR’de BİR İLK OLDU ve ÇOK BEĞENİLDİ Panel 17.04.2014 günü Mimarlar Odası İzmir Şubesinin İzmir’e kazandırdığı yeni açılan Mimarlık Merkezinin konferans ve kokteyl salonlarında yapıldı.

Paneli izlemeye gelenlere canlı violensel- gitar ikilisinin senfonik müzikleri dinletisi ile çay, kahve ikram edildi. Saat 14.00 de TMMOB GEMİMO İZMİR Kurucu ve Dönem Başkanı Hakkı TOROS’un hoş geldiniz konuşması ile panele başlanıldı.

GEMİMO Genel Başkanı Feramuz AŞKIN odanın faaliyetleri hakkında bilgi vererek panelin sektöre, öğrencilere,yerli üretime yararlı olacağını belirterek GEMİMO İZMİR’in denizcilik sektörünün bölgedeki boşluğunu etkili bir şekilde dolduracağını vurguladı.

Başkan Hakkı TOROS’un İZMİR’in ABİSİ olarak anons ettiği Sanayici İZKA Başkanı Kemal ÇOLAKOĞLU geçmiş yıllardaki yerli üretimlerini, özellikle Med Union Konteyner fabrikasının üretimini, kapanmasını, zorlukları ve sonrada bu fabrikada MARMARAY Projesinin denize batırılan çelik tunellerinin İzmir’de yapımını anlattı. Sanayiciye Devletin yardımlarının artırılmasını, olumlu bakmasını istedi. UDHB Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürü - Gemi Makinaları İşletme Mühendisi Cemalettin ŞEVLİ üyesi olduğu TMMOB GEMİMO - İZMİR Şubesinin etkinliğinden memnuniyetini belirterek bakanlığın projeleri hakkında bilgi verdi. Cemalettin ŞEVLİ bakanlığın her zaman yerli üreticilere desteğinin olacağının sözünü verdi.

Hakkı Toros İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz KOCAOĞLU’nun tebrik telgrafını okudu.Belediye ulaşım ve İzdeniz yetkililerinin bulunmamasını eleştirdi. Açılış konuşmalarından sonra Panel Başkanı Hakkı TOROS panelistleri tek tek takdim ederek sunumlarını yapmak için kürsüye davet etti. İlk panelist Camialtı, Denizyolları ve Pendik Sulzer Motor’un efsane ismi Ali CAN idi.

Panelistlerin, akademisyenlerin, denizcilerin ve öğrencilerin alkışları ile konuşmasına başlayan hocamız; Denizciliği Osmanlı Devrinden alarak bu güne kadar bütün detayları ile anlattı.Çocuk yaşta Camialtı Tersanesi ile başlayan başarılı meslek hayatını, Camialtı Tersanesi, Denizyolları Müdürlüğünü ve de büyük ideali yerli yapım gemi makinalarını, Pendik Sulzer üretimlerini o günleri anlatarak yaşadı.Fotoğraflarla da izleyicilere o günleri yaşattı.Yaptıkları ilk yerli üretim makinenin çalışması anındaki gözyaşlarını anlatması tüm dinleyicileri de duygusallaştırdı.

İkinci Panelist TÜLOMSAŞ ESKİŞEHİR Fabrikası adına Sn. Ercan DEMİRCİ Devrim Arabaları Filmine konu olan ve o arabayı yapan fabrikanın bir çalışanı olarak yerli üretimleri hakkında teknik ve görsel bilgiler verdi.Gemi makinaları yapımına geçişlerini anlattı. Üçüncü Panelist UDHB Deniz Ticareti Düzenleme Dairesi Başkanı Osman Fatih GİRAZ idi. Bakanlığın Deniz Ticareti ile ilgili faaliyetleri, etkinlikleri hakkında geniş kapsamlı bir sunum yaptı. Panelin konusu olan yerli üretim ve inovasyon için bakanlığının her türlü başvuru ve çalışmaya destek olacağınının altını çizdi..

Panelin en etkin sunumlarından biri İzmir Ekonomi Üniversitesi’nden Prof.Dr. Mustafa İNSEL tarafından yapıldı. İleriki günlerde Denizcilik Dergisindede yayınlanacak İnovasyon sunumunu izleyiciler soluksuz izledi.Yenilikleri içeren sunum doyurucu idi.Önümüzdeki günlerde daha çok makinacılara ihtiyaç olacak sözleri öğrencileri gülümsetti.

Panel Başkanı Hakkı TOROS’un sunum sonunda teşekkürü ve özellikle “BOŞUNA PROFESÖR OLUNMUYOR” sözleri tam yerindeydi.

Yerli başarılı üretici bir firma MARTEK A:Ş. adına Kaptan Elif DİNLER , Gemi Makinaları İşletme Mühendisi, GEMİMO İZMİR Yönetim Kurulu Başkan Vekili olan Genel Müdür Ali KARAKURT’un rahatsızlığı nedeniyle katılamadığını belirterek, panel için iyi dileklerini iletti.

Kaptan Elif DİNLER yurtdışı piyasasına da üretim yapan MARTEK A.Ş Fabrikası hakkında bilgi verdi.Üretimlerini görsel olarak da sundu, birçok üründe dünya derecesinde olduklarını İftiharla söyledi. Son panelist yerli üretim fabrikası DATA HİDROLİK A.Ş. adına Cem Hüroğlu idi.

Fabrikalarının dedeleri tarafından kurulduğu yıllarıda gösteren filmleri ilgi ile izlendi. Özellikle yatlara yaptıkları üretimler gurur verici idi. Hakkı Toros izleyicilere ve özellikle öğrencilere; “Temelin sağlam olması ile üçüncü neslin neler yapabileceğinin en iyi örneklerinden biri”diyerek teşekkür etti Cem Hüroğlu’na.

Panel Başkanı panelistlere tekrar teşekkür ederek sunumların sona erdiğini, belirtmesine rağmen, salonda bulunan Gemi Makinaları İşletme Mühendisi – Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Adnan Parlak’dan izleyicilerin arzusu ile bir sunum yapması isteğinde bulundu.Prof. Dr. Adnan PARLAK kürsüye gelerek; Kendine has esprili sunumuyla işte bir PROFESÖR daha dedirtti. İnovasyon, yakıt tasarrufu ve başarılı bir Gemi Makinaları İşletme Mühendisi nasıl olmalı konularını içeren sunumu özellikle öğrencilerin moralini yükseltti.

Panel sonunda konuşmacı, panelistlere ve Yılmaz Onur’a (ONURSAN A.Ş) GEMİMO İZMİR adına cam plaketler verildi.

Öğrencilerin ve izleyicilerin bitime kadar sıkılmadan izlemeleri ve olumlu sözler paneli düzenleyenlerin tüm yorgunluğunu aldı. Panel bitiminde birlikte hatıra fotoğrafı çektirilerek violensel-gitar ikilisinin müzikleri ile kokteyle geçildi. Panele; UDHB Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürü - Gemi Makinaları İşletme Mühendisi Cemalettin ŞEVLİ, UDHB Tersaneler Genel Müd. Yrd. Güven Duran,UDHB Deniz Ticareti Düzenleme Dairesi Başkanı Osman Fatih GİRAZ, UDHB İzmir Liman Başkanı Durmuş Ünüvar,İZKA Başkanı Kemal Çolakoğlu,Bilim Sanayi ve Teknoloji Bak. İl Müdürü Dr.Rasim Akpınar, GEMİMO Başkanı Feramuz Aşkın,Prof.Dr. Mustafa İnsel,Prof. Dr. Adnan Parlak,Prof.Dr.Güldem Cerit, Prof.Dr.Hakkı Kişi, Aydın Erdek (Denizcilik Meslek Lisesi Makine Böl.) Ali CAN, Ünver Bozkurt,ErcanDemirci-Murat Karaman(TÜLOMSAŞ) Cem Hüroğlu (DATA) Kaptan Elif Dinler (MARTEK),Kpt. Altay Altuğ, DTO İzmir Şubesi Müd.(Emekli) Erol Çağlar,DEFAV Başkanı Armatör Tahir Sarıoğlu, Gemi Mak. İşl. Müh. İlker Meşe,Gemi Mak. İşl.Müh. Yılmaz Onur ve Eşi,GEMİMO üyesi Dr.Kpt. Selçuk Nas, Dr. Ender Asyalı, Dr. Durmuş Ali Deveci, GEMİMO İZMİR Yönetim Kurulu Üyesi Bora Kayacan, Mustafa Nuran, Serdar Özkaya(İDÇ) Göksenin Eroğul (Nemtaş) Alper Özfenerci(UZMAR) Kpt. Hüseyin Ayça., Kpt.Ahmet Erdoğan, Sabahattin Turgut, (TURGUT REİS) 9 Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Makine Bölümü Öğrencileri ve Şehit İdare Ateşe Çağlar Yücel Denizcilik Lisesi Makine Bölümü Öğrencileri.Denizcilik Eğitimi gören makine bölümü öğrencileri (183 Kişi) arasından kura çekiminde Denizcilik Lisesi Makina Bölümü Öğrencisi KUTAY ALTINAY’a en şanslı izleyici oldu. Madalyasını Hakkı Toros taktı ve ödülünü verdi.

Editör: TE Bilişim