Pendik Belediyesi'nden yapılan açıklamada, belediyenin girişimleri ve karşılıklı yazışmaların ardından Tuzla Liman Başkanlığının, bölgesinde kalan gemilerin Kıyı Kanunu Mevzuatı ile Tuzla Liman Başkanlığı Yönetmeliği'ne aykırı yerde bağlandıklarının tespit edildiği belirtildi.

"Bunun üzerine, Denizcilik Müsteşarlığı İstanbul Bölge Müdürlüğü, Tuzla Liman Başkanlığı, Pendik Belediyesinden oluşan heyet, gemilere denetimlerde bulundu. Tuzla Liman Başkanlığı, çoğu hacizli ya da hasarlı olan 41 geminin sahiplerine tebligat dağıttı ve ardından cezai işlem uyguladı.

Anadolu yakasında henüz yediemin otoparkı bulunmamasından dolayı gemilere park yeri araştırılırken, bu sıkıntının kısa süre içerisinde giderileceği bildirildi" bilgisi yer alan açıklamada, sahilde mevzuatlara aykırı bir şekilde bekletilen gemilerin, görüntü kirliliğinin yanı sıra çevresel bir felaket de oluşturduğuna işaret edildi.

Açıklamada, gemilerde bulunan sintine ve balast depolarından denize bırakılan atıkların, bakteri ve istilacı deniz canlılarını barındırdığı için denizin ekolojik dengesine yönelik büyük tehlike oluşturduğu da vurgulandı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Pendik Belediye Başkanı Salih Kenan Şahin, gemilerin kıyılarda çevresel felaket oluşturduğunu ve bunun daha büyük boyutlara ulaşmaması için gerekli girişimlerde bulunduklarını belirtti.

Şahin, "Artık sabrımız kalmadı. Verdiğimiz mühlete uymazlarsa artık bir gece yarısı operasyonuyla gemilerin karaya bağlanan iplerini kesmeyi bile düşünürüz. Sonrasında sabah uyandıklarında kendilerini nerede bulurlar bilinmez" ifadesini kullandı.

Bu arada, gemilerin kaldırılması için verilen sürenin 10 gün olduğu öğrenildi.

Editör: TE Bilişim