"Gemiler sintinelerini Aliağa körfezine döküyor"

Ağır sanayi tesislerinin yarattığı çevre kirliliği, fabrikaların cüruf dağları ve yörede artan kanser vakalarıyla sık sık gündeme gelen İzmir'in Aliağa ilçesinin Çakmaklı köyünde, bu kez deniz kirliliği yaşandığı öne sürüldü.

Çakmaklı köyünde yaşayan vatandaşlar, Aliağa Limanı'na gelen gemilerin bıraktığı sintinelerin, pırıl pırıl denizi ve doğasıyla tatilcilerin gözdesi olan Çakmaklı köyünün bulunduğu koyu kirlettiğini iddia etti.

Akdeniz foklarının yaşam alanı olan bölgenin, akıntı ve dalgaların gemilerin bıraktığı çöpleri sürüklemesiyle adeta ''poşet çöplüğüne'' döndüğünü savunan vatandaşlar, denizin üzerini ise yağ tabakasının kapladığını iddia etti.

Bölgeye kurulması planlanan termik santral, maden ocağı gibi girişimlere karşı çıkışıyla kamuoyunun dikkatini çeken ve arkadaşlarının ''Şerif Ranger'' lakabını taktığı Çakmaklı Köyü Muhtarı Ahmet Kahraman, yaptığı açıklamada, yaşanan kirlilikten endişe duyduklarını söyledi. Köylülerin ''devam et'' ısrarıyla 4 dönemdir muhtarlığı sürdürdüğünü ifade eden Kahraman, ''Etrafımız ağır sanayi tesisleri yüzünden yeteri kadar kirlenmiş durumda. Bölgenin temiz kalmış nadir yerlerinden biri olan köyümüz şimdi de gemiler yüzünden kirletiliyor'' dedi.

Limana gelen gemilerin ''açık denizlere salınması gereken pis su'' olarak tanımlanan sintinelerini kıyıya yakın yerlerde bıraktığını bu nedenle hem köylerinde hem de civar koylarda ciddi bir kirlilik yaşandığını ileri süren Kahraman, şöyle konuştu:

''Burası ağır sanayi bölgesi, çevremiz 5 adet ağır sanayi limanıyla donatılmış. Bu limanlara gelen gemilerin sayısının haddi hesabı yok. O gemilerden atılan atıklar bunlar. Çok büyük miktarlarda naylon poşetler var. Kimi zaman da körfezimizde deniz yüzeyinde yağlanma oluyor. Bu da gemilerin sintine boşaltımından kaynaklanıyor.''

Bu kirliliğin yoğunlaştığını gördüklerinde kaymakamlığa, sahil güvenliğe ve liman başkanlığına şikayette bulunduklarını dile getiren Kahraman, ''Bunların önüne geçmeye çalışıyoruz, ama hepsine yetişemiyoruz. Vatandaşlar şikayette bulunduğunda karşı taraftan 'gemi adlarını bulun, ona göre müdahalede bulunalım' yanıtlarıyla karşılaşabiliyor'' diye konuştu.

Sintinenin kıyıya yakın yerlerde bırakılmasının yasak olduğunu ve büyük miktarlarda cezalar gerektirdiğini ifade eden Kahraman, ''Biraz daha sıkı denetim olsa bunlar yaşanmaz'' dedi. Kahraman, köylüler olarak kirliliğe karşı mücadelelerini sürdüreceklerini söyledi. Aliağa Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu, Çakmaklı köyünün bulunduğu koyda deniz kirliliği oluşturacak bir sanayi tesisi bulunmadığını belirterek, bu şikayetle ilk defa karşılaştığını, konuyla ilgili araştırma yapacağını kaydetti. İzmir Çevre ve Orman İl Müdürü Osman Tatar ise denizde bir kirlilik olması durumunda öncelikle Denizcilik Müsteşarlığına bağlı birimlerin tutanak tuttuklarını ve kendilerine başvurduğunu belirterek, Aliağa bölgesi için kendilerine bu yönde bir başvuru olmadığını sözlerine ekledi.   

Editör: TE Bilişim