Ekonomik kriz nedeniyle yarım kalan gemilerin tamamlanması amacıyla Kredi Garanti Fonu’nun ilgili şirketlere kredi sağlanmasına teminat vermesi uygulamasına, kızakta bekleyen 25 gemi için başvuruda bulunuldu. Buna göre, şartları uygun olan şirketlere teminat verilecek ve yarım kalan gemiler 2011 yılı içerisinde tamamlanmış olacak.

25 gemi üreticisi faydalanıyor
Ulaştırma Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, ekonomik kriz nedeniyle banka kredileri konusunda zor günler geçiren gemi inşa şirketleri, yarım kalan gemilerini tamamlayabilmek için teminat sağlanması amacıyla Kredi Garanti Fonu’na başvurdu.  Buna göre, Mayıs ayında çıkarılan, Kredi Garanti Fonu’nun yarım kalan gemilerin tamamlanması için ilgili şirketlere işletme ve/veya yatırım kredisi sağlanmasına teminat vermesini öngören Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe giren uygulamadan kızakta bekleyen 25 geminin üreticisi yararlanmak istedi. Bunlardan şartları tutanlara kredi için teminat sağlanmasıyla gemilerin gelecek yıl içinde denize indirilmesi planlanıyor.  Ekonomik krizden etkilenen Türk deniz taşımacılığında bir gemi için günlük 200 bin dolara ulaşan navlunlar (taşıma bedeli) 4 bin dolara kadar düşmüş, yüzde 95 oranında düşüş gerçekleşmişti. Bu durum gemi siparişlerinin birçoğunun iptaline ve tersanelerde doğrudan çalışan sayısında ciddi oranda azalmaya da neden olmuştu.
 

Deniz filosunda basamak çıkmaya devam ediyoruz
Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi Başkanı Geza Dologh, Türk denizcilik sektörünün ilerlediğini, 2011’in sektör açısından daha iyi olacağını bildirdi. Dologh, dünya ticaretinin yaklaşık yüzde 90’nın denizyoluyla gerçekleştirildiğini belirtti. Uluslararası ticarette denizyolu taşımacılığının önemli olduğunu ifade eden Dologh, Denizcilik Müsteşarlığı’nın 2003-2009 yıllarını kapsayan ihracat, ithalat, kabotaj ve transit değerlendirmesini “Deniz Ticareti İstatistikleri” adı altında bir kitapta toplandığını, bu verilere göre, dünya deniz ticaret filosunda Türkiye’nin geçtiğimiz yıla oranla bir basamak yükselerek 16. sıraya oturduğunu söyledi.

Türk denizciliği ilerliyor

Dünya deniz ticaret filosunun 1,23 milyar DWT’a, dünya deniz ticaret hacminin de 8.17 milyar tona ulaştığının tespit edildiğini dile getiren Geza Dologh, şunları kaydetti: “Dünya deniz ticaretinden yılda yaklaşık 400 milyar dolar gelir elde edildiği tahmin edilmektedir. Bir denizci ülke olarak Türkiye’nin bu büyüklükteki pastadan daha fazla pay alması kaçılınılmaz hale gelmiştir. Türk denizciliği ilerliyor. Sektör için 2011 daha iyi olacak. Dünya denizcilik sektörü iyi olduğu sürece, Türkiye’nin de buna hazırlık yaparak pazardan daha fazla pay almasından yanayız. Bu yıl sektör için iyiydi. Kendimize çeki düzen verirsek, dünya denizcilik sektöründe itibarımız da artacak.”

İyi günler önümüzde
Dologh, bozulmamış doğa yapısına sahip kıyılarımızda tüm dünya denizlerinden gelen yatların dolaşmasını, lojistik hizmetlerinin, bakım ve gıdalarını Türkiye’den temin etmesini arzu ediyoruz. Denizciliğe bir bütün olarak bakıldığında, iyi günler önümüzde diye düşünüyoruz” dedi.
Editör: TE Bilişim