Türkiye, Gemi ve Yat Üretiminde Dünyada Söz Sahibi Oluyor

Türkiye, gemi ve yat üretiminde yapılan yeni tersane yatırımlarıyla birlikte söz sahibi olacak. 3 bin nüfuslu Yalova'nın Altınova ilçesinde 80'e yakın yat ve gemi tersanesinin tamamlanmasıyla yıllık 4-5 milyar dolarlık üretim yapılacak.

Altınova ilçesinde 4.5 kilometrelik sahil şeridinde 40'ı gemi, 40'ı yat inşa edecek tersane kuruluyor. Hersek burunda yapılan dolgu çalışmalarında sona gelindi. Altınova Belediye Başkanı Dr. Metin Oral, "Altınova Türkiye'nin gemi yapımında çok önemli bir yere sahip olacak. Tuzla'nın en büyük rakibi hatta kardeşi olacak. Bataklık atıl bir alan olan 4.5 kilometrelik sahil şeridimizde inşaatlar hızla yükseliyor. Fay hattının Hersek burnundan geçmesinden dolayı özellikle dolgu çalışmalarına büyük önem verildi. Burada 167 milyon dolarlık bir yatırımlar 40 tane gemi inşa edecek tersane yapılıyor. Hatta bazı tersaneler bir taraftan yapım çalışmalarını hızla sürdürürken diğer taraftan siparişi aldığı gemilerinin inşasına başladı. 40 tersanenin yanı sıra 40 tanede yat tersanesi yapılıyor. 100 bin tonluk gemiler inşa edilecek" dedi.

Başkan Oral, bölgenin hem Tuzla tersanesine yakın olması hem de arazinin tersane yapımına uygun olması nedeniyle önem kazandığını ifade ederek, "Projeyi Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan yakından takip ediyor. Son derece modern olarak yapılan tersanelerde yılda 150 gemi yapılırken 500 geminin de tamiratı yapılacak. Projenin en önemli ayağı olan altyapı bitti. Bundan sonra tersanecilerimiz gemi inşaatı için gerekli olan malzemelerinin montajına başlıyor. 1 yıl içinde tersaneler yüzde 70 seviyesinde bitecek. İlk etapta 15 bin kişi direk istihdam edilirken yan sanayi ile birlikte 40 bin kişiye iş imkanı sağlayacak. Altınova'daki tersaneler tam kapasite olarak faaliyete geçtiğinde yılda 4-5 milyar dolar ekonomiye girdi sağlayacak. Bu da ülkemizi gemi inşaatında Dünya'nın 5. büyüğü yapacak" diye konuştu.

Başkan Oral tersanelerin aradığı özelikteki işgücü için eğitim çalışmalarını arttırdıklarını belirterek, "17 Ağustos 1999 depremi sonrasında durgunlaşan ilçe ekonomisi yeniden canlandı. Tersanelerin aradığı özellikteki işgücü için eğitim çalışmalarımız sürüyor. Ayrıca 3 bin olan ilçe nüfusumuz bir anda artacak. Barınma ihtiyacını Kocaeli'nin Karamürsel ilçesi ve Yalova'da toplu konut idaresi tarafından yaptırılan konutlar ve deprem konutları ile gidermeyi planlıyoruz" şeklinde konuştu.

Başkan Dr Metin Oral tersane bölgesinin özellikle Kocaeli ve Yalova ekonomik ve istihdam anlamında çok büyük katkısının olacağını sözlerine ekledi.

haberler.com

Editör: TE Bilişim