Gemi Kaptanı ve 2 Görevliye Dava

Ece Su Yılmaz ve anneannesinin öldüğü arabalı vapur kazasına ilişkin iddianame tamamlandı. İddianamede, geminin kaptanı ve 2 görevli hakkında "taksirle ölüm ve yaralanmaya neden olmak" suçlamasıyla 3 şüpheli hakkında 3 yıldan 15'şer yıla kadar hapis cezası istendi. İstanbul Sirkeci'de arabalı vapur kazasında denize düşen otomobilde hayatını kaybeden 5 yaşındaki Ece Su ve anneannesi Şaziye Güleren'in ölümüyle ilgili olarak yürütülen soruşturma tamamlandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında feribotun kaptanı Erkan Atalay İm ile feribotta görevliler Levent Dönmez ve Özay Yaşar hakkında iddianame hazırlandı. İddianamede 3 kişi 'taksirle ölümü ve yaralanmaya neden olma' ile suçlandı.

VAPUR ARKA KAPAĞI KAPANMADAN HAREKET ETTİ

İddianamede anne Ebru Güleren Yılmaz'ın müşteki olarak alınan ifadesi yer aldı. Vapura binmen için bekledikleri sırada bir görevlinin kendisinden beklemesini istediğini ifade eden Yılmaz'ın, “Bu vapur almazsa diğer vapura binebileceğimizi söyledi. Ben de kendisine acelem olmadığını belirttim. Daha sonra telsiz konuşmalarından sonra bir görevli şahıs beni vapura yönlendirdi "dediği belirtildi. Vapurda bir araçlık yer olduğunun belirtilerek kendisinin vapura yönlendirildiğini anlatan Yılmaz'ın, “Vapura doğru hareket ettim. Vapurun arka kapağı üzerindeyken, vapurun hareket etmesi üzerine otomobil kaydı ve denize düştü. Vapur arka kapağı kapanmadan hareket etti" diye ifade verdiği kaydedildi.

GEMİNİN KAPTANI: YAN VAPURUN SESİNİ KARIŞTIRDIM

Şüpheli kaptan Erkan Atalay İm'in de ifadesi iddianamede yer aldı. İm'in, “Gemi dolmak üzere iken yan tarafa yanaşan Sultanahmet isimli araba vapurunun yanaşma sırasında çıkardığı siren sesi üzerine NETA (hareket etmek için alınan onay sesi) aldığımı zannederek gemiyi hareket ettirdim. Tam bu sırada panelden aracın kapakta olduğunu görünce manevra yapıp aracı kurtarmak istedim ancak otomobil denize düştü" dediği belirtildi.

KAPTANI 'OTOMOBİL DENİZE DÜŞÜYOR' DİYE UYARDIM ANCAK OTOMOBİL DÜŞTÜ

Özay Yaşar ise aracı kendisinin vapura yönlendirdiğini, aracın geminin kapağının üzerine geldiği sırada geminin hareket ettiğini, kapağın aşağı doğru kayması üzerine de kadın sürücünün heyecanlandığını belirtti. Yaşar, “Sürücü ellerini aracın direksiyonundan çekti. Araç kayıp denize düştü. Bu sırada telsizle kaptanı 'otomobil denize düşüyor' diye uyardım ancak otomobil düştü"dedi. İskelede çımacı olarak görev yaptığını belirten diğer şüpheli Levent Dönmez de, “Usta gemici üç araba daha göndermemi istedi. Ben de üç aracı daha gönderdim. Daha sonra bir araç daha istedi. Ben de bayan sürücüyü vapura yönlendirdim. Arkamı döndüğümde kaza meydana geldi" diye ifade verdi.

BİLİRKİŞİ: KAPTAN TAM KUSURLU

Olayla ilgili de bilirkişi raporu alındı. İddianamede rapora da yer verildi. Raporda kaptan Erkan Atalay İm'in tam kusurlu olduğu belirtilirken Kaptan İm'in araçların alınmasının tamamlandığına ilişkin onay almasının gerektiği belirtildi. Raporda, “Kaptan bununla yetinmeyip bizzat kaptan köşkünde bulunan panelden kontrol edip, emin olduktan sonra gemiye yol vermesi lazımken, bunları yapmadan gemiye yol vermiştir. Bu nedenle kazaya neden olmuştur. Kazanın meydana gelmesinde asli-tam kusurludur. Yandaki vapurun çıkardığı sesten 'neta aldığını zannetmesi' kabul edilebilir bir davranış ve mazeret değildir. “ şeklinde ifadeler yer aldı.

ANNE VE DİĞER İKİ ŞÜPHELİ KUSURSUZ

Bilirkişi raporunda anne Ebru Güleren Yılmaz ile diğer iki şüpheli Özay Yaşar ile Levent Dönmez kusursuz bulundu. Ancak savcılık kaptan İm ile birlikte bilirkişi raporunda kusursuz bulunan Yaşar ve Dönmez'e de dava açtı. Savcılık, Özay Yaşar ile Levent Dönmez'in olay nedeniyle müşterek sorumlu olduğunu ve kusurlarının bulunduğunu belirtti. 3 YILDAN 15 YILA KADAR HAPİS İSTEMİ Savcılık kaptan Erkan Atalay İm, Özay Yaşar ve Levent Dönmez'in 'taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak ve birden fazla kişinin yaralanmasına neden olmak' suçlarından 3 yıldan 15'şer yıla kadar hapis cezası istedi.

MAHKEMEDEN YAKALAMA KARARI ÇIKARILSIN TALEBİ

Savcılık, iddianameyi İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi. Mahkemenin iddianameyi kabul veya reddi için 15 günlük yasal süresi bulunuyor. Savcılık iddianamenin kabul etmesi halinde kazada tam kusurlu olduğu tespit edilen kaptan İm hakkında yakalama kararı çıkarılmasını da talep etti.

Editör: TE Bilişim