İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Körfez taşımacılığında kullanacağı 15 adet yolcu gemisi ve 28 kalem yedek parça ihalesinde Avustralya Şirketi Austal Ships, Kamu İhale Kurumu’na giderek konuya itiraz etmişti. Büyükşehir Belediyesi’nin 117 milyon euro teklif veren Öz Ata Denizcilik Şirketi’ne verdiği ihale için yapılan itiraz KİK’in resmi internet sitesinde yayınlanmıştı. KİK, okyanus ötesinden gelen itiraz ile ilgili Ziraat Bankası’na yatırılan 3 bin 918 TL ücretin TMMOB Gemi Mühendisleri Odası tarafından yatırıldığını açıkladı. Şirket adına Avukat Selçuk Şengüler’in yaptığı itirazın yanında odanın daha önce ilk ihalede yatırdığı paranın aynı duyuruda yer alması kafaları karıştırdı. Oda, KİK’e itiraz ederken yabancı şirketin yaptığı başvuruda yer alan isminin kaldırılmasını talep etti
 


Gemi Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’nin adına süreci takip eden Avukat Arif Ali Cangı, “Biz daha önce şikayette bulunmuştuk. Belediye bize ‘siz dosya almadınız, yetkili değilsiniz’ dedi. Aynı gerekçeyle KİK’de itirazımızı ret etti. Şirketin yaptığı itiraz bizim yaptığımız itirazdan daha sonra oldu. Zaten KİK’in yaptıklarını ve uygulamalarını anlamakta zorlanıyoruz. Bizim itirazımızı niye yabancı şirketin itirazı ile aynı yerde verdiler anlamadık. Konuya itiraz edip, KİK’e yazı yazacağız” dedi.
 
Dava Geliyor

Cangı, ayrıca ihale için yaptıkları itirazın Büyükşehir ve KİK tarafından ret edilmesinin ardından konuyu yargıya taşıma girişimi başlattıklarını söyledi. Son kararı oda yönetiminin vereceğini anlatan Cangı, “Öncelikli olarak, odanın kendi uzmanlık alanında kişilere müdahil olabilmesi gerekiyor. Oda da resmi bir kurum olduğu için müdahil olabilir. Biz, ihale ile ilgili itirazın dışında esasa ilişkin de itirazda bulunacağız. Zaten oda bu tür konularda fikrini söylemez ve gereğini yapmazsa anayasadan kaynaklanan görevini yerine getirmemiş olur” diye konuştu.
 
Gemi Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Emrah Erginer ise, KİK’in yaptığı çalışma nedeniyle yanlış anlaşılmalar olduğunu yabancı bir şirket ile odanın asla bir araya gelemeyeceğini anlattı. Erginer, “Bizim çalışmalarımız sürüyor. Dava ile ilgili net bir şey yok” ifadelerini kullandı.
 

Editör: TE Bilişim