İstanbul’daki bir tersanede bakımı yapıldıktan sonra geçen yılın sonunda  seferlere başlayan 'Doğu Haşlaman' gemisi, 25 Aralık’ta, Ukrayna’nın Nikolayev Limanı’ndan yük aldıktan sonra İsrail’in Ashdod Limanı’na gitmek için yola çıktı.

Gemi 27 Aralık tarihinde saat 11.00 sıralarında, Çeşme’nin 23 mil açığındaki Yunanistan’ın Sakız ve Mikanos adaları arasında makine dairesinden su almaya başladı.

Geminin, batmaya başlamasının ardından kaptanın acil yardım çağrısı üzerine bölgeye giden sahil güvenlik bot ve helikopterleri, denizcilere yardım etti. Gemide 11 mürettebat, kendilerine yardım eden başka bir gemiye alındı.

Bu sırada fenalaşan ikinci kaptan Sadettin Akdemir ile aşçı Süleyman Ballı, helikopterle götürüldükleri İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yaşamlarını yitirdi.

İzmir Adli Tıp Kurumu’nda otopsileri yapılan Sadettin Akdemir ile Süleyman Ballı’nın kalp krizi sonucu öldükleri belirlendi.

Gemi kazasının ardından olayı araştırması için de savcılığın talimatıyla bilirkişi görevlendirildi. Bilirkişinin yaptığı araştırmalar sonrasında, kaza sırasında denizde fırtına bulunmadığı ve geminin de kurallara uygun olarak olması gereken güzergahta seyrettiği belirtildi.

Geminin neden battığı ise yine bilirkişi incelemesinin arından ortaya çıktı. Halen yaklaşık 600 metre derinlikte bulunan Doğu Haşlaman gemisinin, deniz suyu alıp vermeyi sağlayan (kinistin) borunun patlamasıyla içeriye tonlarca suyun girmesiyle battığı tespit edildi.

Savcılık, kazada suçlu bulunmadığına kanaat getirerek takipsizlik kararı verdi.


 

Konuyla ilgili haberlerimiz:

Doğu haşlaman 'ın Mürettebatı Kurtarıldı
Çeşme'nin 20 deniz mili güneyinde 2 Numaralı ambarından su alarak batmakta olan "Doğu haşlaman " adlı geminin 11 kişilik mürettebatı kurtarıldı.....
http://www.denizhaber.com/index.php?sayfa=habgst&id=27804

Batan DOĞU HAŞLAMAN Gemisinin fotoğrafları
Ege Denizinde Çeşme'nin 20 deniz mili güneyinde Kuşadası açıklarında batmakta olan DOĞU HAŞLAMAN gemisinin fotoğrafları sadece DenizHaber.Com'da......
http://www.denizhaber.com/index.php?sayfa=habgst&id=27805

 

 

Editör: TE Bilişim