Europa Race'da Rota Değişikliği

İstanbul'dan başlayan, Nice ve Barcelona etaplarının ardından Fransa'nın Brest kentinde son bulacak “İstanbul Europa Race” yelken yarışının son etabı olan Barcelona-Brest etabında fırtına sebebiyle rota değişikliği yapıldı.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti'nin ana sponsorluğunda düzenlenen yarışın son etabı, zorlu hava ve deniz koşullarında geçiyor. Yelkenliler için tehlikeli olan Fastnet kayalığı rotadan çıkarıldı ve böylece yarışın rotası 1650 mile indi.

Barcelona startından bu yana denizde altıncı günlerini geçiren yarışçıların, İrlanda'nın güneyindeki Fastnet kayalığını döndükten sonra Brest'te finiş alınması planlanmıştı. Ancak, İngiltere ve İrlanda arasında yer alan Celtik Denizi'ndeki fırtına ve dalgalı hava, yarış komitesinin kararını değiştirmesine neden oldu. Yelkenliler, yarış komitesi kararıyla İrlanda'ya gitmeden, İngiltere'nin güneyindeki Wolf Rock kayalığından dönüp Brest'e varacak.

Fastnet kayalığı çok şiddetli rüzgarları ve büyük dalgalı deniziyle biliniyor. 1979 yılında yapılan Admiral's Cup yarışında bu bölgede çıkan fırtınada 40 tekne batmış, 15 yelkenci hayatını kaybetmişti.

“FONCIA” ilk sıradaki yerini koruyor

Yarışta “Profesör” lakaplı Fransız Michel Desjoyeaux'un teknesi “Foncia” ilk sıradaki yerini koruyor.

“Foncia”yı 11 mil geriden “Veolia” isimli yelkenli takip ediyor. Onların gerisinde “Groupe Bel” ve “Paprec Virbac” tekneleri üçüncülük için çekişiyor.

Yarışın bitmesine daha 550 deniz mili bulunuyor.(aa)

Editör: TE Bilişim