Adalar-Bostancı arasında yolcu taşımacılığı yapacak ''Erke Han'' adlı yolcu gemisinin sembolik kaptanı Metin Şentürk idi.
 

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul'un ulaşımında yeni yollara, yeni projelerin hayata geçirilmesine ihtiyaç olduğunu belirterek, kent içi ulaşımda en fazla raylı sistemi ve deniz taşımacılığını önemsediklerini bildirdi.

Yıldırım, Halikarnas Acentecilik Şirketi'ne ait olan ve Adalar-Bostancı arasında yolcu taşımacılığı yapacak ''Erke Han'' adlı yolcu gemisinin hizmete girmesi nedeniyle Bostancı İskelesi'nde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, 2002 yılında Bostancı-Adalar arasında hat işletme ruhsatı alan 32 esnafın bir araya gelerek Mavi Marmara Kooperatifi'ni kurduğunu hatırlattı. 2002 yılında ahşap teknelerle başlayan taşımacılığın bugün 23 gemiyle 365 gün tarifeli olarak hizmet verdiğini belirten Yıldırım, ''Kınalıada, Burgazada, Heybeli ve Büyükada'ya tarifeli en çok seferi yapan Mavi Marmara'nın sektörde 4. büyük kuruluş haline gelmesini, 8 motorunun Türk tersanelerinde yapımının devam etmesini, 2009 yılı itibarıyla 2 milyon yolcu taşımasını, yaz döneminde tarifeli seferlerini hafta sonları 80'e kadar çıkarmasını tek cümleyle özetleyebiliriz'' dedi.

15008

Bakan Yıldırım, Türk denizciliğiyle, tersanelerin, taşımacılık yapan esnafın ve ada sakinlerinin kazançlı çıktığını ifade ederek, şunları söyledi:

''İstanbul'un ulaşımının her alanında yeni yollara, yeni projelerin hayata geçirilmesine ihtiyaç var. Marmaray'ı yapıyoruz. Lastik tekerlekli tüp geçidi yapıyoruz. İstanbul'u doğuya da batıya da hızlı trenle bağlıyoruz. İstanbul-İzmir yolunu yapıyoruz. Kuzey Marmara otoyolu için bu yıl ihaleye çıkıyoruz. Yeşilköy'ü Avrupa'nın en işlek havaalanı haline getirdik. Atıl durumdaki Sabiha Gökçen neredeyse Atatürk Havalimanı ile yarışır hale geldi.''

İstanbul'u Asya ve Avrupa ile buluşturduklarını dile getiren Yıldırım ''Bu büyük dünya başkentinin ulaşım altyapısında, kent içi ulaşımda en fazla raylı sistemi ve deniz taşımacılığını önemsiyoruz'' diye konuştu. Yıldırım, ''Marmaray'ı bitirdiğimiz de kent içi ulaşımda raylı sistemin payı yüzde 8'den yüzde 28'e çıkacak. Bu açıdan Adalar'a ulaşımda en büyük kuruluş haline gelen Mavi Marmara'nın her yeni gemisinin hizmete girmesinden büyük heyecan duyuyorum'' dedi.

TEKNE KAZASI

Yıldırım, Kınalıada açıklarında bir teknenin alabora olması sonucu 4 gencin kaybolduğunu hatırlatarak, ''Kötü hava şartlarında geç saatlerde alabora olan teknede kaybolan 4 vatandaş henüz bulunamadı. Sahil güvenlik ve Denizcilik Müsteşarlığı ekipleri tüm imkanlarını seferber etti. Denizle şaka olunmaz, denize tabi olunur. Çünkü denizin ürettiği enerjiyi sizin üretmenize imkan yok'' şeklinde konuştu.

Bakan Yıldırım'a, konuşmasının ardından Mavi Marmara Deniz, Yolcu, Turizm Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Bilgin Özkaynak tarafından plaket verildi. Bu arada, tören katılan ve kaptan kıyafetleri giyen Metin Şentürk, Bakan Yıldırım ile kaptan köşkünde bir süre sohbet etti.

15009

Editör: TE Bilişim