Erden Eruç'un hedefi Kosciuszko zirvesi

Erden Eruç'un hedeflerine ulaşması halinde ise Altı Zirve Projesi'nde geriye Everest, Elbrus, Kilimanjaro ve Aconcagua zirveleri kalacak.

Erden Eruç, şimdi de gözünü Kosciuszko zirvesine dikti!

Kas gücüne dayalı bir devr-i alem projesi olan ve dünyada bir 'ilk olma niteliği taşıyan 'Altı Zirve Projesi kapsamında Pasifik Okyanusu ile Bismarck Denizi ni kürekle geçişini tamamlayan ve yürüyerek Oro Bay-Port Moresby etabını geçen Erden Eruç, Mercan Denizi'ni de geçerek Avustralya'ya vardı!

Oradaki Kosciuszko Zirvesi ne tırmanınca projenin bir aşamasını daha tamamlayacak olan Erden Eruç, hızlı bir etaba başlıyor.

Kasım ayında Oro Bay den başladıktan sonra Papua Yeni Gine yi kuzeyden güneye yürüyerek aşıp başkent Port Moresby e varan Erden Eruç, Doug Hilderbrand ile yürüyüşünü noktaladığı Port Moresby'deki Royal Papua Yat Kulübü'nden 8 Aralık sabahı kürekle açıldı.

Sabahları ayna gibi sakin geçen bir önceki haftanın aksine o sabahı rüzgarlı bulan Eruç, mercan resiflerinden sakınmak ve Papua Yeni Gine'nin oluşturduğu güçlü kara etkisinden kurtulmak için günde ortalama 18-20 saat kürek çekmekle uğraşırken Thursday Adası na varmaktan ümidini kesmeyi düşünmüş olsa da sonunda Avustralya ya ulaşmış bulunuyor.

Eruç, Mercan Denizi ndeyken kendisini çok kaygılandıran Büyük Mercan Resifi ni geçmek için kendi kuzeybatısındaki resifin Pandora girişine doğru uzanan uzun bir mercanlık olan Moulter Cay üzerinde kırılan dalgaların şaleleri andıran tehditkar sesleri eşliğinde saatlerce kürek çekti.

Dünyanın farklı bölgeleri farklı yerel saatlerde 2010 yılının ilk dakikalarını kutlarken Eruç, teknesini Avustralya nın kuzeydoğu ucundaki York burnuna yakın bir noktada denize dökülen Escape nehrine, olmazsa biraz daha kuzeyindeki Newcastle koyuna ulaştırmak için durmaksızın mücadele ediyordu.

8 Ocak ta Escape nehri girişinde daha sonra kanoyla devam edebileceği bir konuma varabileceğini görünce keyfi yerine gelen Eruç a bu kez de York burnu civarındaki timsahlar hakkında epey uyarı geldi.

Bu yaratıkların Escape nehrini kendilerine mekan edindikleri söylenince Eruç, nehre girmenin ve onca timsahın arasına yolculuğa devam etmek üzere kanoyla dönmenin akıl karı olmadığını düşündü. Bunun üzerine teknesini Escape nehrinin denize döküldüğü noktanın biraz güneyine yanaştırmaya karar verdi.

9 Ocak 2010 da dışarıdaki şartlar, Erden Eruç un geçen yıl Ocak ayında Bismarck Denizi'nde karşılaştığı şartları hatırlatıyordu. O sefer, her akşam Papua Yeni Gine sahilleri üzerinde oluşan muson yağmurlarının yaptığı rüzgar Eruç u kıyıya yaklaştırmamış, kapalı hava yüzünden güneş enerjisi gerektiren akülerini şarj edemediğinden su cihazını çalıştıramamış, seyir cihazının ekranı düşük şarj yüzünden kararmıştı.

Her şeye rağmen 10 Ocak tarihinde yerel saatle 07:25'te son konumuna varan Eruç, 33 gün süren Port Moresby'den Avustralya'ya gelişini başarıyla noktaladı.

Escape Nehri'nin ağzında ve güney kıyısındaki Sharp Burnu'na 0,3 denizmili yanaşan Eruç, orada demir attı; sarı karantina bayrağını açtı ve Avustralya gümrük kuralı gereği kıyıya çıkmadan teknesinde bekledi. Eruç un demir attığı bu son konum, daha sonra kanoyla dönüp güneydeki Cokktown a doğru kas gücüyle devr-i alem yolculuğuna devam edeceği nokta olacak.

Daha sonra Eruç, gümrük ve karantina kontrolünün yapılacağı resmi giriş noktası olan Thursday Adası na teknesini çektirdi.

Şimdi de Avustralya kıtasının etrafını kıyı hattı boyunca bisikletle dolanacak olan Erden Eruç, yolunun üzerinde Avustralya kıtasının en yüksek noktası ve Altı Zirve Projesi nin ikincisi olan Kosciuszko Zirvesi ne çıkacak. Nisan ayında Perth şehrinden kürekle Hint Okyanusu na açılması gereken Erden Eruç un karadaki hızlı temposunu sürdürmesi gerekecek.

Erden Eruç'un hedeflerine ulaşması halinde ise Altı Zirve Projesi'nde geriye Everest, Elbrus, Kilimanjaro ve Aconcagua zirveleri kalacak. Eruç'un günlüğünü okuyarak gelişmeleri günbegün takip etmek isteyenler http://www.KaslaGit.com sitesini ziyaret edebilirler.

Erden Eruç hakkında

Eğitimini Boğaziçi Üniversitesi ve Amerika Birleşik Devletleri'nde tamamladıktan sonra, 41 yaşına dek ABD'deki çeşitli büyük firmalarda teknik uzman olarak çalışan Erden Eruç, dünyayı sadece kas gücüyle dolanmayı hedefleyen bir seyyah. 2003 yılında, kas gücüyle gerçekleştireceği yolculuklar sırasında edineceği tecrübeleri özellikle ilköğretim öğrencileriyle paylaşma hedefiyle, Around-n-Over Vakfı'nı kuran Eruç, 2006'da "Atlas Okyanusu'nu kürekle geçen ilk Türk" unvanını kazandı.

Around-n-Over Vakfı hakkında

Around-n-Over Vakfı, Erden Eruç tarafından kurulmuş olan, Seattle merkezli, kar amacı gütmeyen bir kurumdur. Vakfın amaçları:

· Çocuklara coğrafya, matematik, tabiat bilgisi, beden eğitimi ve sosyal bilgiler dahil olmak üzere insan gücü ile gerçekleştirilen araştırma ve yolculuklardan esinlenerek hazırlanmış eğitim faaliyetleriyle ilham vermek, onları bilgilendirmek.

· Çocukların daha iyi birer yurttaş olabilmeleri için sağlık, özveri ve azim değerlerini işlemek, onları doğaya sahip çıkmaları için teşvik etmek, onlara sigara içmemelerini telkin etmek.

· Kendine yeter hale gelmeye çalışan ve gelişmekteki toplumlara temel eğitim amaçlı kaynak, uzmanlık ve tesis sağlamak.

Editör: TE Bilişim