“Dünyanın en büyük ‘Enerji Gemisi’ Irak’a doğru yola çıktı.”
 
Karadeniz Holding bünyesindeki Karadeniz Enerji Grubu tarafından inşa edilen 200 MW gücündeki ikinci enerji gemisi (powership), ‘Karadeniz Powership Rauf Bey’, Irak’ın Basra bölgesinin elektrik ihtiyacını karşılamak üzere ilk seferine uğurlandı.

Karadeniz Holding’in başlattığı "Dostluk Enerjisi" Projesi kapsamındaki ikinci gemi olan Karadeniz Powership Rauf Bey, 200 MW’lık kapasitesi ile Irak Cumhuriyeti Basra bölgesine bu ay sonunda ulaşacak. Mayıs ayında Irak’a varan ve dünyanın ilk enerji gemisi olan 144 MW kurulu güçteki ‘Karadeniz Powership Doğan Bey’ ise hali hazırda Basra’da elektrik sağlamaya devam ediyor. Karadeniz Powership Rauf Bey gemisinin Irak’ta devreye girmesi ile Karadeniz Holding’in Basra’daki toplam kurulu gücü 344 MW’a ulaşacak.

Rauf Bey gemisi, 240 metre boyu ve 200 MW kurulu gücü ile şu anda dünyanın en büyük enerji gemisi olma unvanını elinde bulunduruyor. İçinde hem elektrik üretim santrali hem de trafo merkezi bulunan gemi, kendi başına 1.000.000 kişinin temel elektrik ihtiyacını karşılayacak kapasiteye sahip.

Karadeniz Holding Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada:“Türk Müteşebbisi olarak başlattığımız powership projesi ile özellikle Orta Doğu, Afrika ve Asya’nın dost ülkeleri için hayal ettiğimiz projemizin gerçeğe dönüşmesinden gurur duyuyoruz. Irak’ta hali hazırda Irak’ın aşırı sıcağa ve kum fırtınası ile ünlü Basra bölgesinde tüm zorluklara rağmen elektrik üreten Karadeniz Powership Doğan Bey’in yanına bir de Karadeniz Powership Rauf Bey gemisini göndererek, Irak halkının en temel ihtiyacı olan elektrik enerjisi temin edeceğiz; böylelikle Basra’nın %30, Irak’ın ise %10 elektriğini temin ediyor olacağız. Irak ile başlayan yatırım projemizin ilk etabı, önümüzdeki aylarda devreye girecek Pakistan gemileri ile tamamlanacak. İlk 4 gemimizle toplam 675 MW Enerji kapasitesine ulaşmış bulunuyoruz. Yatırım değeri 500 milyon doları aşan bu gemilerin 3’ünü İstanbul’da, 1’ini de Singapur’da inşa ettirdik. Gemilerin inşasında 2.000’i aşkın Türk insanının emeği var. Bunlara ilave olarak toplam kapasitesi 750 MW olan 5 gemiyi daha bitirmeyi planlıyoruz. Dünyanın en büyük enerji gemileri filosu tamamen Türk sermaye, teknoloji, mühendislik, işgücü ve emeğinin bütünleşmesi sonucu global anlamda etkin bir milli ürün tanımını layıkıyla hak etmektedir. Ev sahibi ülkelerdeki ev, okul, hastane, sanayi ve işyerlerine hayat vererek, buralarda yaşayan milyonlarca insana Türk bayrağının hak ettiği sevgi ve saygıyı aşılamakta olan projemiz, tüm bu ve benzeri unsurların uç uca eklenmesiyle meydana gelen devasa bir dostluk köprüsüne dönüştü.” denildi.
Ayrıca Karadeniz Powership Rauf Bey ilk seferinde Lübnan’ın Beyrut şehrine uğrayacak. Lübnan Enerji ve Su Bakanlığı’nın davetlisi olarak Beyrut’ta tanıtılacak olan powership, Lübnan’ın yaşadığı elektrik sıkıntısının en hızlı ve verimli çözümü olarak görülüyor. Başta bizzat Lübnan Enerji ve Su Bakanı olmak üzere pek çok hükümet üyesi, bakan ve üst düzey bürokratın ziyaret edeceği Rauf Bey gemisi daha sonra Basra’daki limanda yerini almak üzere yola devam edecek.

Karadeniz Powership Rauf Bey

Dostluk Enerjisi Projesi (Power of Friendship) hakkında

Karadeniz Holding bünyesindeki Karadeniz Enerji Grubu şirketleri tarafından geliştirilip yürütülmekte olan “Dostluk Enerjisi Projesi”, tüm dünyadaki ülkelerin acil elektrik ihtiyacını “Enerji Gemileri ile” karşılamayı hedefliyor. Dostluk Enerjisi Projesi (Power of Friendship) ile 2011 yılı sonuna kadar Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Güney Asya bölgelerindeki ülkelerde 10 farklı ‘Enerji Gemisi’ ile 2010 MW kapasiteye ulaşılması planlanıyor.

Karadeniz Holding hakkında

1948 yılında kurulan Karadeniz Holding, başta enerji olmak üzere Finans, Turizm ve Gayrimenkul yatırım sektörlerinde faaliyetlerini 600 çalışanı ile sürdürmektedir. Karadeniz Holding, 60 yılı aşkın süredir hızlı ve istikrarlı büyüme grafiği çizmekte, profesyonel yönetim ekibi, uzman personel kadrosu, ileri teknolojik altyapısı ve finansman gücüyle, bulunduğu her alanda katma değer sağlamaktadır.

Editör: TE Bilişim