Dünyaca ünlü The Yacht Report Dergisi son sayısında, 45 metre üzeri yelkenli yat imalatçıları arasında ilk sırada yer alan Perini Navi’nin araştırmasına yer verdi. Bu araştırmada Türkiye’den Ege Yat, dünya 7’ncisi olarak listede yerini aldı. 50 metrelik Galileo (2007) ve 57 metrelik Montigne (2009) yatları sayesinde Ege Yat, 45 metre üzeri yelkenli megayat üretiminde yüzde 3’lük pay kazandı.

Tuzla’da da üretim yapan Perini Navi, yüzde 48’lik payla listede başı çekiyor. Yeni Zelandalı Alloy Yachts yüzde 10, Hollandalı Royal Huisman yüzde 8, Hollandalı Vitters yüzde 6, İngiliz Pendennis yüzde 5, Hollandalı Van Der Graaf ise yüzde 3’lük paya sahip. Son 3 yıldır global ekonomik krizle boğuşan megayat sektöründe 2 adet 45 metre üzeri yat üretip suya indirme başarısını gösteren Ege Yat, özellikle Montigne’nin tasarımı ve mühendisliğiyle yurtdışında epey ses getirmeyi başarmıştı. Firmanın kurucusu ve sahibi Sinan Özer “Bu bizi kesmez, 70 metre peşindeyiz” diyor.

MONTIGNE’NİN İÇİNDE NELER VAR?

Montigne’de dış mekânlarda zeminde tik, küpeşte ve mobilyalarda maun tercih edilmiş. İç mekânlarda ise ağırlıklı kiraz kaplama ve oküme kullanılmış. Tavanlar deri kaplı. Kıç güvertedeki geniş oturma alanı alüminyum hard top’lı olarak tasarlanmış. 90 metrekarelik salonun en önemli dekorasyon unsuru, Çin’de üretilen dragon tekne modeli. Oturma grubu ve yemek masası dışında salonda bir de kuyruklu piyano yer alıyor.

Profesyonel ekipmanla donatılmış mutfağa, salonun sancak tarafından ulaşılıyor. Oradan da mürettebat bölümüne geçiş var. Ana kamara; minibar, çalışma masası, dinlenme köşesi ve özel SPA kabiniyle zenginleştirilmiş. Teknede bunun dışında bir adet VIP, 2 adet çift kişilik ve bir adet 3 kişilik kamara daha bulunuyor. Bütün kamaralarda, salonda, kıç güvertede Sony Bravia TV ve Bose Media Center var. Ayrıca teknenin tümünde uydular aracılığıyla kablolu ve kablosuz internet mevcut. Galileo’dan farklı olarak dümen konsolu, kaptana daha iyi görüş sunmak için üst güverteye alınmış. Baş tarafta biri 20, diğeri 7 kişilik 2 servis botu var.

İÇ MEKÂNLARA DORYA DOKUNUŞU

Montigne’nin iç mekânlarında kullanılan mobilyalarda bir Türk firmasının da imzası bulunuyor. Montigne için özel olarak tasarlanan modeller, Dorya Home tarafından üretilmiş. Dorya Home’un Heritage koleksiyonundan alınan birkaç parça dışında tüm mobilyalar, teknenin karakteristiğine uygun olacak ve kullanım kolaylığı sunacak şekilde el işçiliğiyle üretilmiş. Kamaralarla salonun tavanında kullanılan, deri efekti veren ışıltılı özel kumaşlar İtalya’dan getirtilmiş.

Montigne’nin teknik özellikleri

Yavuz Mete ve Tansel Taşkıran tasarımı Montigne, RINA klaslı ve MCA (CISR) kurallarına uygun inşa edilmiş. Gövde malzemesi çelik. Uskuna arma tipi teknede 3 alüminyum direk var. UK Halsey Sailmakers marka yelkenlerinin toplam alanı 960 metrekare. Vinçler, Harken. 2 adet 760 BHP MAN ana motorlarla seyir hızı 10 knot, maksimum hızı 12 knot

Tam Boy: 57 metre
En: 10 metre
Ağırlık: 420 ton

Editör: TE Bilişim