DTO Meclis Toplantısında Kumport Tartışması

Deniz Ticaret Odası Haziran ayı Olağan meclis toplantısı 2 Haziran Perşembe günü (Bugün) DTO Meclis salonunda gerçekleştirildi.

Doç. Dr. Emre Otay

Toplantıya Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Otay’ın Deniz Dibi Kaynakları başlıklı sunumu ile başlandı. Otay, sunumunda Türkiye’de ve dünyada deniz dibi kaynakları kullanım oranları ve alanları hakkında bilgi verdi.

Nalbantoğlu: Bodrum'a Denizcilik Meslek Yüksekokulu açılacak...

Toplantı da Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi Başkanı Gündüz Nalbantoğlu, bir konuşma gerçekleştirdi. Nalbantoğlu, Bodrum da Denizcilik Meslek Yüksekokulu açılacağı ve 2012-2013 eğitim öğretim yılı içerisinde okula öğrenci alınacağı bilgisini verdi.  Ayrıca okulun yat bakım onarım ve uluslar arası yat kaptanlığı bölümlerinden oluşacağını söyledi. Öte yandan Nalbantoğlu, Bodrum’un Güllük bölgesinde ro ro taşımacılığı için yatırım yapıldığını söyledi.

Bu sayede Yunanistan ile yapılması istenen ihracatın gerçekleşeceğini ve Yunan adalarına yapılacak sevkiyatın da buradan sağlanacağı bilgisini verdi.

Rıdvan Kartal: Zeyport sıkıntısı çözüldü

DTO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Rıdvan Kartal, toplantı da gerçekleştirdiği konuşmada Zeyport Limanı hakkında yaşanan sıkıntılara değindi. Kartal, limanın 49 yıllık kullanım hakkı için Maliye Bakanlığından imza alma konusunda sıkıntı çektiklerini ancak bunu Cengiz Kaptanoğlu ile birlikte Bakanlığa ziyarette bulunup çözümlediklerini söyledi.

Türkantos: Gümrükte sıkıntı var...

DTO Meclis Üyesi Kenan Türkantos, konuşmasında gümrüklerde kimi yasal olmayan olayların yaşandığını dile getirdi. Bu durum karşısında gümrük ve Denizcilik Müsteşarlığı arasında bir konsensüs oluşturulduğu ve Müsteşarlık tarafından bir yazı yazıldığını söyledi. Ancak Kumport Limanı’nın bu yazıyı kale almadığını iddia etti. Türkantos, Konşimento ile sahtekar olduğunu iddia ettiği kişilere malın teslim edildiğini ve çok büyük miktarda zarar olduğunu iddialarına ekledi. Ayrıca Kenan Türkantos, Kumport Limanı hakkında edindiği bilgiye göre Gümrük Müdürlüğü tarafından malın verilmesi için baskı yapıldığını iddia etti. 

Kalkavan: Bir limanı 5 dakikada çözeriz

Toplantının son konuşmasını yapan DTO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, Türkiye’de deniz dibi kaynaklarına yeterince önem verilmediğine yakınarak konuşmasına başladı.

Kalkavan konuşmasına Kenan Türkantos’a hitaben ‘Kenan Bey bizi yanlış tanımış herhalde bizim gücümüz olsa yapardık, bir yanlış yapılmışsa o yanlışın düzeltilmesi için çabalarız’ dedi. Kalkavan sözlerini şöyle sürdürdü: ‘Konşimento’suz mal teslimi hadisesi çok uzun zamandır üstünde çalıştığımız bir mesele. Eğer bir limana indirgediysek o limanı çözeriz. Orda sıkıntı olmaz. Ama bütününde bir problem vardı. Onun için çok uğraştık. Herkes için büyük tehlikeydi. O düzeye geldiyse bir limanı çözer. Bir limanı 5 dakika da çözeriz. Kumportta bilsin. Oradaki yönetimle bunu çok rahat çözeriz. Bir yanlış anlaşılma var sanırım. Çoğu Limanımızda yaşanan bu tür sıkıntıları çözdüysek bunu da çözeriz.’

Toplantı Metin Kalkavan’ın faaliyet raporunu meclis üyelerine sunumunun ardından son buldu.

 

Editör: TE Bilişim