DENSA, 5 AYDA 8 GEMİ ALDI

Bir ay önce Demir Sabancı'nın ayrıldığını açıkladığı şirket, STX tersanesine dört adet supramax sipariş etti. 
 
Nakit zenginleri yapmış oldukları gemi yatırımlarıyla 2009 yılında ikinci el gemi piyasasının oldukça hareketli geçmesini sağladı. Piyasada bin 215 gemi için 17.8 milyar dolar harcandı. İkinci el piyasası Yunan ve Çinli armatörlerin rekabetine sahne oldu. Piyasadan 245 gemi satın alan Çinli armatörler, bu gemilere toplam 2.98 milyar dolar ödedi. 12.6 milyon dwt ilave tonajla Çin, deniz ticaret filosunu en fazla büyüten ülke oldu.

Yunanlılar ise 8.7 milyon dwt tonaja sahip 205 gemi için yaklaşık 4 milyar dolar harcadı. Nakit zengini Türk armatörleri de ikinci el piyasasında oldukça aktifti. Türk armatörler yaklaşık 440 milyon dolar yatırım yaparak 50 civarında gemi alımı yaptı. Gemi yatırımlarında en aktif şirket Densa Denizcilik oldu. Demir ve Ömer Sabancı ortaklığıyla Aralık 2008'de kurulan DENSA Denizcilik, ikinci el ve resale (kızakta) gemi yatırımlarıyla dikkat çekti.

Densa Denizcilik yeni yıla da yeni gemi siparişleriyle başladı ve STX tersanesiyle dört 'supramax'ın inşası için toplam 130 milyon dolarlık anlaşma imzaladı.  İnşa edilecek olan 57.300 DWT'lik dört adet dökme kuru yük gemisinin 2011 yılı içinde teslim edileceği bildirildi.

Densa, ayrıca geçen yıl satınaldığı 55 bin ve 58 bin tonluk kızaktaki gemilerin birini bu yıl ikisiniyse gelecek yıl filoya katacak. Densa kızakta satın aldığı bu üç gemi için 130 milyon dolar ödeyecek. 2008'de bir supramax'ın iki yıl sonra teslim fiyatı 60 milyon doların üstünde olduğu düşünüldüğünde, Densa'nın gemileri çok uygun fiyata aldığı belirtiliyor.

Densa bu anlaşmadan birkaç ay önce de 48.000 dwt'lik 2002 yapımı dökme kuru yük gemisini 22,7 milyon dolara filosuna katmıştı.  

Tek gemi fiyatına 26 gemi satıldı

İkinci el gemi piyasasının hareketli olmasının en büyük nedeni gemi fiyatlarının tipine göre % 50'nin üstünde düşmesi. Finansman krizinden buyana nakit zenginlerinin boy gösterdiği ikinci el gemi marketi yeni yıla da hızlı girdi ve belki de tarihinde görülmemiş bir anlaşmaya imza atıldı. Lomar Shipping, Allocean'un filosunda bulunan 26 geminin alımı için anlaşmaya vardı.

Logothetis ailesinin denizcilik şirketi Lomar Shipping İngiltere merkezli Allocean firmasının filosundaki 26 gemiyi kendi filosuna katmak için anlaşma imzaladı. Libra Group'un denizcilik kolu Lomar, 26 gemi için firmaya sadece 325 milyon dolar ödeyecek.

Brokerler 26 gemiden oluşan filonun kriz öncesindeki değerinin bir milyar doların üstünde olduğunu belirtiyor.

Bu anlaşma dökme kuru yük ve konteyner gemileri, LPG, platform ikmal gemileri, römorkörler, bir adet kimyasal tanker ve bir adet de ürün tankerini içeriyor. Logothetis bu filo alımıyla birlikte denizciliğe yeniden girmiş oldu. Çünkü şirket 2004 ile 2006 yılları arasında 67 gemi satmıştı. Aile ayrıca, gayrimenkul, otel, enerji ve uzay leasing alanlarında faaliyet gösteriyor.

55 tankerin kontrolünü aldı 

Bir diğer büyük anlaşma ise tanker marketinde yaşandı. Nordic Tankers, Clipper Group'un kimyasal tanker filosunun operasyonunu yapmak için anlaşmaya vardı. Anlaşmaya göre Clipper Group beş şirketteki % 31'lik hissesini Nordic Tanker'e devredecek. Ayrıca bu beş armatörlük şirketteki azınlıktaki armatörler de %12'lik hisselerini Nordic Tanker'e devredecek.  15 tankeri bulunan Nordic Tankers bu anlaşmayla birlikte Clipper'e ait 55 kimyasal ve ürün tankerinin de operasyonlarından sorumlu olacak.  

Tahmin etmek çok zor 

Dökme kuru yük piyasasından 50 bin ton üstü gemiler oldukça beklenin üstünde iyi bir yıl geçirdi. Tanker ve konteyner piyasası için 2009 çok kötü bir yıl oldu. 160 bin ton üstü bir capseize yıl içinde günlük 90 bin dolara üyk bulabilirken, 200 bin ton civarındaki VLCC tanker navlunlarının 3 bin dolara kadar düştüğü görüldü. Analistler, çok ciddi yeni gemi girişlerinin olacağı 2010 yılı için tahminde bulunmaktan kaçınıyor.

Murat ERDOĞAN - DÜNYA

Editör: TE Bilişim