Yönetmelik, deniz yoluyla taşınan tehlikeli yüklerle ilgili çeşitli alanlarda görev alacak kişilere verilecek eğitim seminerlerini, bu eğitim seminerlerin standart programlarını ve bu programların yapılması ile idare adına bu programları yapacak kurum ve kuruluşların yetkilendirilmesine ilişkin usul ve esasları belirliyor.

Yönetmeliğe göre, eğitim seminerleri, genel farkındalık eğitim semineri, göreve yönelik eğitim semineri ve yenileme eğitim semineri olmak üzere üç ana başlık altında verilecek.

Eğiticilerin eğitimine katılanlar idare tarafından belgelendirilecek. Bu belgenin geçerlilik süresi beş yıl olacak, eğitim semineri faaliyetlerinde aktif olarak görev alan eğiticilerin bu süre sonrasında idareye başvurmaları halinde kendilerine idare tarafından yeniden belge düzenlenecek.

Eğitim seminerleri vermek üzere, idare tarafından belirlenmiş şartlar çerçevesinde kurum ve kuruluşların yetkilendirilmesi ya da var olan yetkilerinin iptaline karar verilmesi amacıyla idare bünyesinde bir komisyon oluşturulacak.

Özel hukuk hükümlerine göre kurulan, kamu yararına çalışan, kar amacı gütmeyen ve denizcilik alanında faaliyet gösteren dernek ve vakıflar, deniz ticaret odaları, üniversitelerin lisans düzeyinde eğitim veren denizcilik fakülteleri ile çevre mühendisliği ve kimya mühendisliği bölümleri bulunan fakülteler, 6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre kurulmuş ve faaliyet alanı içerisinde denizcilik ile ilgili konular yer alan tüzel kişilikler eğitim semineri vermek üzere yetkilendirme talebinde bulunabilecekler.

Yönetmeliğe göre, yönetmelik kapsamındaki uygulamaların ticari amaçların ön planda tutulduğu bir faaliyet olmasına ve kalitenin düşürüldüğü bir rekabet ortamı oluşturulmasına izin verilmeyecek. Muhtemel olumsuzlukların önlenmesine ilişkin tedbirler de her aşamada idare tarafından alınacak.

Editör: TE Bilişim