Marmaris'te Denize Dökülen Dereler Mercek Altında
Muğla'nın Marmaris İlçesi'ndeki Çevreciler Derneği, Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi işbirliğiyle ilçedeki denize dökülen 18 derede kirlilikle ilgili çalışma başlattı.

Marmaris Çevreciler Derneği, geçen Temmuz ayında, 'Yeni Nesillere Bırakabileceğimiz Temiz Miraslar' sloganı ile Muğla Üniversitesi ile ortak bir çevre çalışması başlattı. Bu çalışma kapsamında deniz, kara ve hava temizliği konusunda çeşitli incelemeler yapıldı. Ortak çalışma kapsamında Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, bu kez ilçedeki denize dökülen 18 dere yatağında inceleme başlattı. 20 kişilik ekibin Ekim ayı sonuna kadar yapacağı çalışmaların sonuçları daha sonra basın ve ilgili kurumlarla paylaşılacağı bildirildi. 

Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Nedim Özdemir ve Marmaris Çevreciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kutengin, Marmaris Yat Limanı yanından denize dökülen Azmak Deresi'nde basın açıklaması yaparak konuyla ilgili bilgi verdi. 

Yrd. Doç. Dr. Nedim Özdemir, Avrupa Birliği'nin belirlediği çeşitli kirlilik maddelerinin derelerde olup olmadığına dair ekip çalışması yaptıklarını söyledi. Özdemir, dünyaya açılan kapı olarak lanse edilen Marmaris'in daha temiz olmasını hedeflediklerini kaydetti.

İlçedeki 18 derede yapacakları araştırmalarda ciddi kirlilik var ise bunların engellenmesi için yerel yönetim, sivil toplum ve odalarla ortaklaşa proje üreteceklerini vurgulayan Özdemir, "Denize açılan bu tür dere ve azmaklarda kirliliğin baş aktörü insandır. Atılan çöpler, iyi arıtılmayan atıklar ve tekneler kirliliğin baş aktörleri" dedi. Özdemir, sadece kirlilikle değil, dere ve azmaklarda yaşayan balık türleri ile ilgili araştırmalarının da olacağını dile getirdi. 

Marmaris Çevreciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kutengin ise araştırma sonuçlarının Marmaris için önemli olduğunu belirtip, böyle bir cennetin gelecek nesillere en iyi şekilde korunarak ulaştırılması gerektiğini söyledi.
Editör: TE Bilişim