Gaziantep’te bulunan Zirve Üniversitesi, “Denizi Olmayan İlde Denizcilik Fakültesi” sloganıyla yola çıkarak öncelikle Mühendislik Fakültesi bünyesinde açmış olduğu bölümlerle önümüzdeki birkaç yıl içinde Akdeniz havzası için mükemmeliyet merkezi olacak Denizcilik Fakültesi’ni açma yolunda önemli adımlar attılar.

 

Zirve Üniversitesi gemi adamı yetiştirmek üzerine atmış oldukları bu adımda % 50 öğrenciye burs imkanı sağlıyor. Deniz Ulaştırması İşletme Mühendisliği  bölümüne 60, Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği bölümüne 60 öğrenci öğrenci alarak bu sene toplamda 120 öğrenci alacak olan Zirve Üniversitesi, bu öğrencilerin 20 tanesine tam burs, 40 tanesine de % 50 burs imkanı sağlayacak.

 

İş dünyasının önemli kuruluşlarında kariyer imkanı sağlama sözü veren Zirve Üniversitesi, önümüzdeki yıllarda daha da çoğalacağı açıklanan zabitan eksikliği konusunda da bu açığı kapatmayı hedefliyor.

 

Teknoloji odaklı eğitim sistemi anlayışıyla, öğrencilere kampuste sınırsız wireless internet erişimi sağlayan üniversite, her öğrenciye Apple Macbook Pro 13 dizüstü bilgisayar hediye ediyor.

 

İngilizce ağırlıklı eğitimin önemine inanan üniversite de , Amerikan Kuzey Teksas Üniversite’si ile ortak sürdürülen İngilizce eğitim programı ile birlikte İngilizce Hazırlık Bölümü’nde yerli ve yabancı eğitmenler eşliğinde geçerli bir yabancı dil eğitimi sunuyor. Programı başarıyla tamamlayan öğrencilere üniversitenin verdiği İngilizce Yeterlilik Diplomasını veriliyor.

 

Zirve Üniversitesi Denizcilik Bölümlerinin açılış törenine Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu, Denizcilik Müsteşar Yardımcısı Hazma Taşkeser, Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Kamil Sağ ve denizcilik sektörünün önde gelen isimlerinin yanı sıra, Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı, Cumhuriyet Başsavcısı Esat Semerci, ilçe kaymakamları, Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Nejat Koçer ve çok sayıda Gaziantepli iş adamı katıldı.

 

 

Açılış, konuşmalar sonrasında katılımcılara verilen kokteyl ile sona erdi.

 

 İstihdam garantisi ve yüksek maaşlar 

Zirve Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Kısa ilk olarak konuştuğu açılışta, dünyada ve Türkiye’de denizcilik sektöründe istihdamın öneminden ve bu alanda yetişmiş eleman eksikliğinden ve bu alandaki açığı Zirve Üniversitesi olarak kapatmaya yönelik yola çıktıklarından bahsetti. Kısa: “ Gaziantep’in içindeki sahip olduğu bu enerjiyle, denizcilik alanında çok önemli adımlar atmak istiyoruz. Açtığımız bu iki bölüm, dünyaya baktığımızda gemi adamı yetiştirme alanındaki ihtiyaca cevap verebilecek bölümlerdendir” dedi. 

Doğu Akdeniz bölgesindeki denizcilik sektörüne yönelik eğitim veren kurumların olmadığından bahseden Adnan Kısa, bu alandaki boşluğu doldurmayı hedeflediklerini söyledi.  Gaziantep ilinin denizcilikle olan ilgisinin geçmiş yıllara dayandığından bahseden Adnan Kısa, 30 yıl öncesine kadar Birecik’te bir Liman Başkanlığı olduğunu, ve Kanuni Sultan Süleyman’ın Hindistan seferini yaparken Birecik’te Fırat üzerinde 300 geminin inşasını yapmış olduğuna değindi. Kısa “ Bu da tarihte, Gaziantep’in aslında denizle eskiden beri ilgilenmiş olduğunun bir göstergesi olarak karşımıza çıkıyor” dedi.

 

Dünyadaki sosyal ve ekonomik eğilimleri takip ederek analizler yaptıklarını ve bu iki bölümü de bu araştırma ve analizlerin sonucunda açtıklarını söyleyen Kısa,“Açılan iki bölüme 120 öğrenci alacağız. Her 3 öğrenciden biri burslu okuyacak” diyen kısa geri kalan öğrenciler içinde Gaziantep ili içinde ve denizcilik işiyle uğraşan üyeler tarafından da burs imkanları oluşturulacağını belirtti.

 

 Denizciliğin tüm dünyadaki önemine değinen kısa, %90 ticaretin deniz yoluyla yapılıyor olduğunu söyledi. İstihdam Araştırma Estitüsü tarafından yapılan araştırma sonuçlarına değinen Adan Kısa: “ Rapora göre 2005 yılında 10.000 zabitan sınıfı gemi adamı açığı bulunduğu, bu açığın 2015 yılında 27.000’e ulaşacağı söyleniyor” dedi. İstihdam garantisi olan nadir alanlardan biri olduğunu belirttiği denizcilik sektöründe Zirve Üniversitesi olarak verecekleri eğitimlerden kısaca bahseden Kısa, yabancı dil eğitimi konusunda Amerikan Kuzey Teksas Üniversitesi ile ortak bir çalışma sürdürdüklerini belirtti. Öğrencilere yurt dışı, yurt içinde de staj ve sonrasında iş imkanları sağladıklarına değindiği konuşmasında Kısa: “ Adana Bölgesi’nde Denizcilik Mükemmeliyet Merkezi kurmak adına 70 dönümlük araziyi Maliye Bakanlığı’mızdan istedik. Burada sadece eğitim vermekle kalmayacağız, lisanların yenilenmesi, girişlerin takip edilmesi ve diğer konularda da eğitimler vermek istiyoruz” dedi.

 

Bölümlerin neleri kapsadığından bahseden Kısa, dünyada gemi adamlarının maaşlarının küçümsenmeyecek miktarlarda olduğunu değindi. Yüksek gelir imkanı olan bir iş kolu olarak denizcilik sektöründe eğitimin öneminden ve kendilerinin bu alanda %70’i yurt dışında eğitim almış sağlam bir akademik kadroya sahip olduklarını anlatan Kısa, modern simulatörlerden tutunda, filika eğitimlerine kadar en gelişmiş teknik donanımla ve cihazlarla mükemmeliyet merkezinin donatılacağını belirtti.

 

  “5 sene içinde %90’ı karalarda denizcilikle ilgili alanlara dönüyor” 

Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Kamil Sağ  denizcilik bölümlerinin açılışı için geldiği Zirve Ünşversitesi’nde  söz aldı. Sağ yapmış olduğu konuşmasında, bölge için önemli bir adım atıldığını belirtti.

 

Zirve Üniversitesi’nin bilinçli bir  program doğrultusunda hazırlandığını söyleyen Sağ: “Sektörle üniversitenin  el ele başlattığı bir program görüyorum. Bu model seçkin denizcilik ülkelerin uyguladığı bir model. 2010 yılında 15-20 bin civarında gemi adamı açığı var. Bu açık 2015 yılında bazı kaynaklara göre 25 bin bazı kaynaklara göre 46 bin olacak. Kaliteli zabitan açığı var. Türkiye’de de zabitan açığı var. Dünyanın eğitim konusunda Türkiye’den beklentileri var ve Türkiye zabitan yetiştiren ülkeler arasında ilk sekiz sıra içerisinde yer alıyor.”dedi.

 

Sağ zabitan açığı konusunda, Müsteşarlığın 2009 istatistiklerine göre 24 bin zabitan  yetiştirildiğini ve buna karşılık Türk Ticaret Filosu’nda açığın olduğunu belirtti. Bunun nedeni olarak da aldıkları iyi eğitim sonrası denizde değil de karada denizcilik alanında çalışmak istediklerinden bahsetti. Sağ, 5 sene içinde %90’ının denizde çalışmayıp, karadaki denizcilikle ilgili işlere döndüğünü belirtti.Sağ: “24.000’in dörtte biri denizde çalışıyor. Devamlı bir ihtiyaç var. Türkiye’de 60 tane Denizcilik Meslek Lisesi var. Bunlar mesleki dersler dışında temel dersleri almadıkları için üniversiteye giriş sınavında başarısız oluyorlar. Denizcilikle ilgili olan üniversitelere giremiyorlar. İkinci bir sıkıntı, Uluslar arası akreditasyonu olan bir eğitim. Denizci kökenli akademisyen yetiştirmek lazım. Sektör ve üniversite el ele, bu model uygulanabilir.”

 

Denizcilikte kuralların STCW sözleşmesine atılan imzaların ardından değiştiğini belirten Sağ, bütün kurallardan artık tüm eğitim kurumlarının sorumlu olduğunu, bir yetişmiş elemanın tanesinin yapacağı yanlışın herkesi etkileyeceğini belirtti.

 

 Denizcilik artık iç bölgelerde de büyüyecek  

Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu  konuşmasında Türkiye’nin denizcilikte şu an gelmiş olduğu noktaya ve Zirve Üniversitesi’nin Doğu Akdeniz Havzası için önemli bir adım attığını ve bu gelişmenin Gaziantep için gemi yan sanayi anlamında da gelişmeleri getirebileceğini belirtti.

 

Kabotaj Bayramı’nın artık iç sularda da kutlandığına değinen Naiboğlu, amatör denizciliğe yapmış oldukları katkıların, profesyonel denizciliğe ilgi uyandırmak amaçlı olduğunu söyledi. Zirve Üniversitesi yetkililerinin denizcilik konusunda kendilerinden aldıkları bütün bilgileri yerine getirdiğini ifade eden Naiboğlu, denizcilik okullarından mezun olan öğrencilerin iş bulma konusunda bir sıkıntı yaşamadığını söyledi.

  

“Sanayici ve işadamı devletten önce gidiyor” diyen Naiboğlu ve bundan da hiçbir rahatsızlık duymadıklarını belirtti. Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu: “Gaziantep denize çok yakın. Bursa’da dayat inşası var, Denizli’de Konya’da üretimler yapılıyor. Sizde bazı yeni şeyler üretebilirsiniz. Gebze civarında Gürdesan firması var. Çok güzel ürünler üretiyorlar. Türkiye olarak çok iyi durumda değiliz ama çok kötü durumda da değiliz. Gaziantep nasıl Kurtuluş Savaşına öncülük ettiyse buna da öncülük edebilir. Zirve Üniversitesi kafasındaki şeyleri gerçekleştirebilecek güçtedir. Ben inanıyorum ki çok güzel şeyler olacak.”

 

Zirve Üniversitesi’nin daha iyi öğrenciler yetiştireceğini, üniversitelerin birbirleriyle daha iyisi için yarışacaklarını ve Uluslar arası basında da yankı uyandıracağı dilekleriyle Naiboğlu, denizci selamı ile konuşmasını bitirdi.

 

Son olarak söz alan Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Nejat Koşer gerçekleştirmiş oldukları bu projeden ötürü Zirve Üniversitesi’ne çok teşekkürlerini bildirdi. Koşer, bu bölümün açılmasıyla birlikte, gemi sanayisinde de üretim yapmak istediklerini, bunu yapacak sanayi alt yapısının bulunduğunu belirterek: "Madem burada böyle bir bölüm açılıyor, madem Gaziantep için böyle bir farkındalık oluşturuyoruz, o zaman çok ciddi bir alt yapısı olan makine imalat sanayimizin de bu farkındalıktan faydalanmasını isteriz. Lütfen gelecek planlarımıza bunu da koyalım" dedi.

 

 

 

 

  

Editör: TE Bilişim