Denizcilik Meslek Yüksekokulu, öğrencilerin ve gemi adamlarının bilgi ve becerilerinin geliştirilmesi amacıyla dört farklı simülatör sistemine sahip oldu. Simülasyon merkezinin kurulmasının ardından Denizcilik Müsteşarlığı tarafından oluşturulan bir komisyon tarafından yetki denetiminden geçirilen ve Ulaştırma Genel Müdürü tarafından ziyaret edilen okul, eğitici kaptanlar ve teçhizatlar yönünden beğeni topladı.

 

2009 yılında üniversitemizin Tece Kampüsü?ne taşınan ve o tarihten bu yana Denizcilik Müsteşarlığı Eğitim Sınav Yönergesi gereği denizcilik eğitiminde zorunlu olan laboratuvar, derslik ve simülasyon sistemlerinin projelendirme ve tadilat çalışmalarını sürdüren Yüksekokul, derslik ve laboratuvarlarının ardından ilk simülasyon sistemlerine kavuştu. Mersin Deniz Ticaret Odası?nın da işbirliğiyle sağlanan Köprüüstü simülatörü, Arpa/ Radar simülasyonu, GMDSS simülatörü ve Makine Dairesi simülatörlerinin Nisan ayı sonunda kurulumu yapıldı. Eğitim aracı olarak kullanılan yüksek teknoloji ürünü simülasyon sistemleriyle, öğrenci ve gemi adamlarının teorik bilgilerinin geliştirilmesi ve becerilerinin artırılması amaçlandı 

Köprüüstü simülatörü ve arpa-radar simülatörü; öğrencilerin ve gemi adamlarının değişik gemi modelleri ve dünya üzerindeki çeşitli seyir bölgelerinde yapılacak olan uygulamalarla gemi manevrası, çatışmayı önleme kuralları ve seyir bilgisi konularındaki bilgilerini uygulamaya aktarma olanağı veriyor. Söz konusu simülatör, köprüüstü takım çalışması, köprüüstü acil durum uygulamaları, arpa-radar kullanma, ECDIS (Elektronik Harita Gösterim ve Bilgi Sistemi) eğitimi ve farklı meteorolojik şartlarda gemi manevrası ve dümen tutma uygulamaları sağlıyor. Eğitim esnasında, önceden hazırlanmış senaryolar öğrenci ve kursiyerlere uygulatılarak senaryo sırasında yapılan tüm işlemler kayıt altına alınıyor. Böylece öğrencilerin, mesleki kariyerlerinde karşılaşacakları risklerin minimuma düşürülmesi amaçlanıyor.  

GMDSS simülatörü ise; gemiden gemiye, karadan gemiye ve gemiden karaya haberleşmeyi olanaklı kılıyor. Rutin haberleşmelerde ve acil durum haberleşmelerinde, gemi üzerinde bulunan cihazlar bu simülatörde de yer alıyor. Senaryolar gereği hazırlanan haberleşme simülasyonları öğrencilere ve kursiyerlere uygulanıyor; aynı zamanda gemi yönetimi uygulamalarında haberleşme sistemlerinin aktif olarak kullanılması sağlanıyor.

Makine dairesi simülatör merkezinde de; gemi makineleri işletme zabitliği öğrencileri ile gemi makineleri işletme mühendisliği öğrencilerinin ana program dersleri olan; Ana Makine Operasyon ve Bakımı, Gemi Yardımcı Makineleri Operasyon ve Bakımı, Gemi Elektrik Üretim, Dağıtım ve Kullanma Sistemleri, Gemi Otomotik Kontrol Sistmleri gibi dersler uygulamalı olarak verilebiliyor.

Yetki denetimi yapıldı

Denizcilik Meslek Yüksekokulu, 25-26 Mayıs 2011 tarihlerinde Denizcilik Müsteşarlığı tarafından oluşturulan bir  komisyon tarafından yetki denetiminden geçirildi; denetlemenin ardından, 27 Mayıs Cuma günü Ulaştırma Genel Müdürü Dr. Kpt. Özkan Poyraz tarafından ziyaret edildi.

Laboratuvar, derslik, yangın eğitim merkezi ve simülatörler üzerinde incelemede bulunan uzakyol gemi kaptanı Dr. Özkan Poyraz, Denizcilik Meslek Yüksekokulu?nun sahip olduğu denizci eğitici kaptanlar ve teçhizatlar yönünden Türkiye?deki meslek yüksek okulları içerisinde ön sıralarda geldiğini ifade etti. Denizci eğiticilerin, denizcilik okulları açısından çok önemli bir etken olduğunu da belirten Dr. Poyraz, eğitimin kalitesini belirleyen en önemli unsurun mesleğinde bilgi sahibi tecrübeli eğiticiler olduğunu dile getirdi.

Editör: TE Bilişim