Koç Bilgi ve Savunma Teknolojileri, Türkiye’nin ilk “Havadan Bağımsız Tahrik Sistemli Yeni Tip Denizaltıları” projesi için, Ultra Electronics’ten en gelişmiş torpido karşı tedbir sistemlerini teknoloji transferi yaparak, yüksek milli katkıyla denizaltılara entegre edecek.

KOÇ Bilgi ve Savunma Teknolojileri, Türkiye’nin ilk “Havadan Bağımsız Tahrik Sistemli Yeni Tip Denizaltıları” projesi için “torpido karşı tedbir” sistemlerini üretmek üzere savunma sanayinde dünya devi İngiliz Ultra Electronics Sonar Sytems ile işbirliği anlaşması imzaladı. Bu anlaşma çerçevesinde, günümüzün en gelişmiş torpido teknolojisi sayılan “torpido karşı tedbir” sistemleri teknolojisi Türkiye’ye transfer edilerek, yüksek milli katkıyla denizaltılara entegre edilecek. Koç Bilgi Grubu Genel Müdürü Mehmet Nalbantoğlu, Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nın en az yüzde 50 yerli katkı anlayışı kapsamında yapılan anlaşmada, orta ve uzun vadede Ultra Electronics ile Türkiye dışında da işbirliği yapmayı hedeflediklerini söyledi.

Nato’ya tedarik
Türkiye’de daha önce MİLGEM Projesi (2 denizlatı) kapsamında savunma sanayine dönük projelere katkı sağladıklarını belirten Ultra Electronics Sonar Sytems CEO’su Rakesh Sharma, şunları söyledi: “Savunma sanayinde geliştirdiğimiz teknoloji dünyanın dört bir yanında kullanılıyor. Ancak ABD, Kanada, Abu Dabi ve Avustralya’da Türkiye’deki gibi işbirliklerimiz var. Türkiye’de ise sadece iç pazar için değil, çevre ülkeler ve Avrupa pazarı için de işbirliği yapmayı umuyoruz. Özellikle Nato ülkelerine burada Koç Grubu ile birlikte ürettiğimiz teknoloji ile ürün ve hizmet sunmayı umuyoruz. Koç ile olan işbirliğimizi Türkiye’den sonra çevre ülkelere taşımak istiyoruz.”

Teknoloji transferi
Ultra Electronics Sonar Sytems ile birlikte Deniz Kuvvetleri’nin Gölcük Tersanesi’nde inşa edilecek 6 denizaltının stratejik tedarikçisi olduklarını kaydeden Mehmet Nalbantoğlu, şöyle konuştu: “Ultra Electronics Sonar Sytems ile ilk denizaltının torpido karşı tedbir sistemlerini birlikte üreteceğiz. Sonraki 5 denizaltının sistemlerini ise Koç Grubu olarak biz üreceteceğiz. Teknoloji transferi derken, gerçek anlamda teknoloji transferini hayata geçireceğiz. Türk mühendisler İngiltere’de bu sistemleri üretmek üzere eğitim alacaklar ve Türkiye’de uygulayacaklar.”

Uluslararası merkez
Projenin Koç Bilgi ve Savunma Teknolojileri açısından da Türkiye’nin su altı akustik sistemleri alanında uzmanlık hedefine ulaşmak için büyük adım olduğunu anlatan Mehmet Nalbantoğlu, şunları dile getirdi: “Sualtı akustiği ve sayısal işleme alanında Türkiye’yi uluslararası bir merkez yapmak istiyoruz. Önümüzdeki dönemde burada geliştirdiğimiz teknolojiyi ihraç etmek istiyoruz. Türkiye’nin teknoloji ihraç etme misyonunun farkında olarak bu konuda ülke ekonomisine katkı yapmayı amaçlıyoruz.”

Nükleer ve havacılıkta da Türkiye’de yatırım istiyor

ULTRA Electronics Sonar Sytems CEO’su Rakesh Sharma, savunma sanayinin yanı sıra havacılık bilgi teknolojileri, lojistik ve enerji alanında da faaliyetleri bulunduğunu belirterek, şunları söyledi: “Türkiye’de havacılık sektörü çok gelişiyor. Biz bu büyüyen sektörde yatırımlar yapabiliriz. Bu konuda bir şirketle işbirliği yapabiliriz. Ayırca enerji alanında nükleer reaktör sistemleri, yüksek ısı ve basınç kontrolü konusunda faaliyetlerimiz var. Geleceğin enerjisi evrensel kabul edilen elektrik. Bunu herkes kabul ediyor. Türkiye’de bu alanda da işbirliğine hazırız.”

Güçlü bir ülke sırrını vermez

TÜRKİYE’nin kendi savunma sanayini kurmak istemesinin nedenlerini anladığını söyleyen Ultra Electronics Sonar Sytems CEO’su Rakesh Sharma, “Çünkü biz de İngiltere’de kendi savunma sanayimizi kendimiz kurmak, teknolojisini kendimiz geliştirmek istiyoruz. Bu çok doğal. Bizim bir deyimimiz vardır; ‘Güçlü bir ülke sırrını vermez. Sırrını verirse güçlü ülke olmaz’ diye. Türkiye savunma sanayinde oldukça güçlü bir ülke” diye konuştu.

Yüzde 52 milli üretim 2.7 milyar dolar ciro

SAVUNMA Sanayii Müsteşarlığının, savunma sistem ihtiyaçlarının yurt içi karşılanma oranının ortalama yüzde 50’ye çıkarılması ve savunma sanayi ürün ve hizmet ihracatının 2011 yılında en az 1 milyar dolar olarak gerçekleştirilmesi hedefini hatırlatan Koç Bilgi Grubu Genel Müdürü Mehmet Nalbantoğlu, şöyle konuştu: “Milli katkının maksimize edilmesi ve yerli teknolojilerin desteklenmesi vizyonu ile Türk savunma sanayi 2000’li yıllarda büyük hamleler yaptı. Savunma Sanayii Müsteşarlığının 2010 faaliyet raporundan alınan verilere göre, savunma sanayi şirketlerinin toplam cirosu 2010 yılında 2 milyar 730 milyon dolar olarak gerçekleşti. Savunma sektörünün 2010 yılında gösterdiği bu performans ile ihtiyaçların yurt içinden karşılanma oranı ise yüzde 52 mertebelerine ulaştı. Yine Savunma Sanayii Müsteşarlığının  faaliyet raporundan alınan bilgilere göre, 2010 yılında toplam savunma ve havacılık ihracatı yaklaşık 853 milyon dolara; ARGE harcamaları ise 666 milyon dolara yükseldi.”

Genç mühendisler ‘yıldız’ olabilecek

ULTRA Electronics ile olan işbirliği kapsamında Türk mühendislerin yurtdışında eğitim göreceklerini belirten Koç Bilgi Grubu Genel Müdürü Mehmet Nalbantoğlu, “Daha sonra bu öğrendiklerini Türkiye’de uygulayacaklar. Teknolojiyi tamamen millileştirme ve bu alanda yeni teknolojiler geliştirme imkanımız olacak. Savunma sanayi çok önemli bir alan. Genç mühendislerin bu konuda önü açılabilir, yıldız olma imkanı doğabilir” dedi.

Editör: TE Bilişim