ABD’nin ilk deniz lazeri Basra’ya

Amerikan Donanması, 2014 yılından itibaren gemilerine lazer silahı konuşlandırmaya hazırlanıyor. Lazer topu, düşmanın küçük hücumbotlarını ve insansız keşif uçaklarını imha edebilecek.

ABD Donanması, küçük deniz araçlarını ve insansız hava araçlarını vurabilen yeni lazer silahının, gelecek yıldan itibaren ABD savaş gemilerine monte edileceğini açıkladı. İlki “USS Ponce” gemisiyle Basra Körfezi’ne gönderilecek “süper silahın” prototipi planlanandan iki yıl erken tamamlandı. ABD ordusu, İran’ın Körfez’de konuşlandırdığı çok sayıdaki hücumbot benzeri küçük deniz aracının olası bir savaş halinde ABD’nin büyük savaş gemilerine ciddi zarar verebileceğinden endişeliydi.

HER ATIŞ 1 DOLAR

ABD donanmasının açıklamasına göre lazer, hücumbotları ve İHA’ları yakarak yok edebiliyor. Aynı zamanda İHA’ların uçuş yeteneklerine zarar vermeden, elektronik alıcılarını hedef alıp onları “kör ve sağır” edebiliyor. Henüz savaş uçaklarını ve füzeleri vuramayan lazerin her bir “enerji yönelimi” sadece 1 dolara maloluyor.

Yalnızca elektrikle çalıştığı için gemilerde daha az patlayıcı taşınmasını sağlayacak lazer, ABD Kongresi’ne göre deniz savaşlarında “oyunu değiştirecek” özelliklere sahip. New York Times ise haberinde, ABD Savunma Bakanlığı’nın, deney aşamasındaki silahların yeteneklerini geçmişte çok kez abarttığını hatırlattı. Lazerin kötü havalarda çalışmayacak olması ve yansıtıcı yüzeye sahip düşman araçlarına karşı etkisizliği de vurgulandı.

Editör: TE Bilişim