İstanbul merkezli Boden Denizcilik işletmesindeki Liberya bayraklı 2007 inşa Mozart isimli konteyner gemisinin, 23 Ocak sabah saatlerinde Gine Körfezi Sao Tome'nin 100 deniz mili açıklarında seyrettiği sırada korsanların saldırısına uğradığı bildirildi.

Gine Körfezi'nde yapılan saldırı A Haber'de Deniz Emniyet Derneği Başkanı Cahit İstikbal tarafından değerlendirildi. Saldırının 180 deniz mili açıkta uluslararası sularda yaşandığını ve sonrasında mürettebatın kör seyir yaptığını vurguluyan Cahit İstikbal; ''Biliyorsunuz ki bu saldırılar bir ülkenin karasualarında yapılırsa silahlı soygun olarak nitelendiriliyor. Ancak Uluslararası sularda gerçekleştiğinde korsanlık veya deniz haydutluğu olarak adlandırılmakta.'' ifadelerini kullandı.

Silah özel aletlerle açılan bir delikten ateşlendi!

Korsanların bayrak ayrımı yapmadığını belirten İstakbal; ''Saldırıları caydırıcı hale getirmek ve engellemek için gemiye silahlı muhafız alınmaktadır. Ancak sözkonusu gemide muhafız yoktu bu da saldırının daha kolay yapılmasına neden olan faktörlerden bir tanesiydi. Aynı zamanda saldırı esnasında mürettebatın saklanabileceği alanlar belirleniyor. Bunlara ''citadel'' ya da ''korunaklı alan'' denmekte. Bu alanların kapısı çok kalın çelik sactan yapılmakta. Söz konusu saldırıda, bu kapı özel cihazlarla delinip, silah sokacak kadar yer açıldığında silahın ateşlenmesi ile maalesef azeri denizci meslektaşımız şehit oldu.'' ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim