Charles de Gaulle uçak gemisi Abu Dabi’de

Avrupa’nın nükleer reaktörle çalışan tek ve en büyük uçak gemsi Fransa Donanması’na ait Charles de Gaulle, Aralık ayının başından bu yana Basra Körfezinden, Irak ve Suriye’deki DEAŞ (IŞİD) hedeflerine dönük operasyonlar düzenliyor. Adını 1944 yılında 2. Dünya Savaşı’nın seyrini değiştiren Normandiya Çıkartması için inşa edilen yapay limandan alan Arromanches 2 misyonunda ilk intikal 2015’in başında yapılmıştı.

Rusya’nın da operasyonlara başlamasıyla Suriye karmaşık bir savaş alanına dönerken, 2 bin mürettebatıyla görev icra eden uçak gemisinin operasyonları daha da dikkat gerektiren bir şekil aldı. Rusya ile Amerika Birleşik Devletleri arasında yapılan çatışmazlık anlaşmasını hatırlatan Tuğamiral René Jean Crignola, “Anlaşma yapıldı çünkü Rusya Suriye üzerinde hava operasyonlarına başlama kararı aldı. Bu ABD öncülüğündeki koalisyon uçaklarıyla Rus uçakları arasında kazaları ve olayları önlemek açısından gerekliydi. Bunu yaptık ve şimdiye kadar çok iyi işledi.” şeklinde görüş belirtiyor.

Charles de Gaulle ABD’nin Truman Uçak Gemisi ile koordineli olarak görev yapıyor. Birbirini tamamlayan iki uçak gemisinden biri hava operasyonları ve sortiler yaparken, diğeri uçakların bakımlarını yaparak bir sonraki göreve hazırlıyor. Daha sonra gemiler görev değiştiriyor ve bu çalışma düzeni daha fazla ve hızlı sorti yapılmasına olanak tanıyor.

Charles de Gaulle’a hava savunma firkateynleri, bir nükleer denizaltı ve tanker gemisi eşlik ediyor. Uçak gemisinin depolarında yaklaşık 4 milyon litre şet yakıtı bulunuyor zira bir 9 tona kadar mühimmat taşıyan Rafale savaş uçağı sadece kalkış sırasında dakikada 400 litre yakıt harcıyor.

Charles de Gaulle, ikmal için Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Abu Dabi’ye bir kaç gün için demir attı. Uçak gemisinin Basra Körfezindeki görevi Mart ayında sona erecek ve Charles de Gaulle kendi limanı Toulon’a geri dönecek.

Editör: TE Bilişim