Çevreci süperbotun kaptanı esir alındı

Japon balinacılarla mücadele eden doğayı koruma örgütü Sea Sheperd'ın (Deniz Çobanı) "Ady Gil" isimli "süperbotu"nun kaptanı Peter Bethune, çarpma sonucu kendi gemisinin yara almasına yol açan Japon balina avı gemisi Shanon Maru'nun güvertesine tek başına çıktı ve gözaltına alındı.

Güney Avustralya eyaletinin Adelaide limanında demirli Shanon Maru-2 teknesine denizden jetski ile gelerek gemi koruma ağlarını bıçakla kesen Kaptan Bethune, gemi personelince gözaltında tutuluyor.

Antarktika yakınında 6 Ocak'ta Shanon Maru ile çarpışan Ady Gil teknesinin pruvası parçalanmıştı.

Bethune, Shanon Maru gemesini çevreleyen ağı bıçakla keserek güverteye çıkarken, amacı, gözaltına alınarak da olsa "Japon kaptanına 3 milyon dolarlık Adl Gil zarar faturasını" simgesel de olsa teslim etmekti.

Kaptan Bethune, Shanon'un ağını bıçakla keserken başparmağını da yaraladığından Japon gemisinin mürettebatınca tedavisi de yapıldı.

Ady Gil'in kaptanı Bethune, Sea Sheperd'ın kurucusu Kaptan Paul Watson'un yardımcısı.

ADY GİL "JULES VERNE TEKNESİ"

Deniz Çobanı'nın 24 metrelik Ady Gil adlı teknesi, ok-uçak görünümlü, örümcek ağından esinlenilmiş süper dayanıklı doku ''kevlar'' elyafı-karbon bileşiminden imal edilmiş kanatlı trimaran (üç karinalı tekne).

Norveç-İsveç gemileri kaptanlığı mazisi olan 59 yaşındaki Watson, Ady Gil yara alınca ''Japon balinacılarıyla şimdi tam savaşın içindeyiz'' demişti.

Dev mavi balina simgeli Deniz Çobanı örgütünün Ady Gil trimaran teknesi ve sancaktar Steve Irwin gibi diğer gemileri, yüksek teknoloji ürünü çok şiddetli ses ve koku bombalarıyla balina avcılarını durdurmaya çalışıyordu.

Sea Sheperd'ın Ady Gil'i, bilimkurgunun en büyük öncüsü Jules Verne'in (1828-1905) 80 Günde Devr-i Alem'i gibi denizde dünya turunu en hızlı yapmış tekne.

Dünya Balina Avı Kurulu, 1986'da balina avını yasakladı. Ancak Japonya, ''bilimsel çalışma'' bahanesiyle bu yasağı yılda 1200 balina avlama sınırıyla rahatça deliyor. Aslında amaç, pazara et tedariki.

Sea Shepherd'ı 31 yıl önce kuran Kanadalı Kaptan Paul Watson, Fransa'nın Büyük Okyanus mercan adaları altında nükleer denemelerini 1995'te tek başına durdurulabilen Yeşilbarış (Greenpeace) örgütünün Kanadalı kurucusu David McTaggart'ın (1932-2001) yoldaşıydı.

Paul Watson, "Dünya nüfusu ancak zamanla tedricen 1 milyara iner ve annelik meslek olursa dünya kurtulabilir. Toprakta kurtçuk insandan çok ama çok üstündür" gibi kökten sözleriyle hatırlanıyor.
 

Editör: TE Bilişim