Cenk- A Gemisine 'Yargısız infaz' mı yapıldı?

Yusuf Atilla Yener adlı okurumuz, Cenk-A genisine yapılan 'Yakıt kaçakçılığı baskını' ile ilgili DenizHaber.Com'a son derece ilginç bilgiler ulaştırdı.

Okurumuzun anlattıklarından/iddialarından çıkan tek sınuç ; Cenk-A gemisine baskın yapan görevlilerin bırakın denizcilikten anlamayı, 'Halden anlamayı' dah itercih etmediklerini ortaya koyuyor.

Okurumuzun anlattıklarını kelimesine dokunmadan yayınlıyoruz:


 

Cenk A gemisi - Zonguldak sorusturmasi olaylar cizelgesi


Denizi ve Deniz Hayatini Bilenlere Yaziyorum, Onlar Sadece Olaylar Cizelgesi nden durumu anlamaya alisiktir.


1- Tupras dan dolum yapan Turk bayrakli yakit tankeri once kefken de durdurularak kontrolden gecirildi ve bir gun gecikme ile, yani arife gunu 3 gemiye ikmal yapmak uzere sahil guvenlik botu esliginde, Zonguldak limanina vardi.


2- Sahil Guvenlik Komutani Cenk A gemisi kaptanligina marine gasoil in oncelikle alinmasini ve duyum nedeniyle refakette oldugunu bildirdi.


3- Cenk A gemisine marine gasoil ikmali devam ederken polis yetki devri icin girisimde bulundu ve ikmali durdurdu. Tanker tutuklandi. Bu esnada 6,5 ton gasoil ikmali yapilmis oldu.


4- Cenk A gemisinin tanklarinda olcum yapildi, geminin varis beyaninda 58 ton IFO 180 fazla oldugu goruldu.


5- Cenk A gemisinin gasoil beyaninin ise tam oldugu tespit edildi.


Cenk A gemisi Turk bayraklidir, 85 Tir 151 yolcu kapasite li bir RoPax gemisidir, iki yildir uzerinde 100 civarinda yolcu ile Turkiye ve Ukrayna arasinda calisir, ayda 6 ile 8 karsilikli sefer yapar yani 12/16 kere liman manevrasi yapar, gunde 24 ton ifo, yolcu ve hava durumuna gore seferde 30/35 ton ifo 180 ve 10/20 ton gasoil yakar, yilda 2000/3000 ton yakit ihtiyaci vardir. (58 ton Ifo 180 nin bedeli yaklasik USD 35.000dir.)


6- Kaba bir hesapla yilda USD 2.000.000 dan fazla yakita para gider.


Zonguldak ta 7/8 RoPax calismaktadir ve bu butce yakitci firmalarin arasindaki rekabetin duzeyini belirler.


7- Ukrayna limanlarinda yakit pahali ve kalitesizdir. Zonguldak limanina Istanbul veya Derince den Usd 15.000 civarinda navlun odenerek yakit tankeri gonderilir.


8- Carkcibasi gemi ye degistirmeci olarak iki ayligina gitmistir ve bayram ertesi gemiyi asii carkcibasisina teslim edecektir.


9- Cenk A gemisinin carkcibasisi verdigi yasal ifadesinde:


AAA) Cesitli ebatta 7/8 tankinin oldugunu,bircok iskandil noktasinin Tir ve araclarin lastikleri altinda kaldigini, Bayram oncesi seferlerin yogun olmasindan dolayi limanda cok kisa sure kalindigini, yanasir yanasmaz Tir ve Araclarin yukleme/tahliyesinin birbiri ardina yapildigini,


BBB) Firsat bulup yapabildikleri iskandiller esnasinda devam eden yukleme/tahliye nedeniyle Trim tutturalamadigini,geminin hicbir zaman even keel durumunda kalamadigini, dolayisiyla yaptiklari iskandillerinde saglikli verilere ulasamadiklarini,
CCC) Bu nedenlerle beygir gucu ve zamanlama hesabiyla IFO 180 sarfiyatinin tesbit edilip jurnale kayit edildigini,


DDD)Her tankta suzdurulemeyen ve ocak ayinda -30 lari bulan soguklar nedeniyle katilasan evsafini kaybetmis yakiti oldugunu,


EEE) Gasoil olcumlerine gemi guvenligi acisindan oncelik verdigini ve beyani ile mevcut miktarin ayni oldugunu,


Soylemistir.


10- Bayram tatili ertesi, Yetkililer gemideki yakitin tamaminin, yani hem IFO nun hemde gasoil in gemiden alinmasina karar vermistir. Boylece Il ozel idaresince temin edilen , daha evvel asfalt islerinde kullanilan deniz tankerine yakit aktarilmistir.

11- Cenk A gemisi, Trabzon dan kara tankerleri ile temin edilebilen gasoil ile dun gece itibariyle seferlerine basladi. allah selamet versin
CenkGroup
yusuf attila yener 26-08-2012 07:07:30


 Konuyla ilgili bakınız:

CENK_A GEMİSİNE TUHAF OPERASYON

Editör: TE Bilişim