Biz bunları kazanın ilk günü açıklamıştık
 
DenizHaber'in kazanın ilk günü açıkladığı gerçekler, yazılı basına da manşet olmaya başladı.
Geminin sahibinin Türk olduğundan, AB tarafından men edildiğine kadar ve nehir gemisinin açık denizde bu fırtınada bulunmaması gerektiğine kadar tüm ayrıntılar DenizHaber okurlarınca paylaşılmış ve tartışılmıştı. Ulusal basın da bu konuya eğildi. İşte Vatan Gazetesi'nin haberi... 

Nehir Gemisinin İntiharı
 
Rusya’nın Rostov Limanı’ndan İzmir Aliağa Limanı’na hurda götüren Kamboçya bayraklı kuru yük gemisi önceki akşam Ereğli açıklarında kötü hava koşullarının da etkisiyle 3 dakika içerisinde tamamıyla sulara gömüldü. Ukrayna ve Gürcistan uyruklu 11 kişilik mürettebattan 2. kaptan Eduard Pavlenko (42), 3. kaptan Pavlo Selivanov (24) ve aşçı Larysa Lukach’ı (36) kurtarıldı. Ancak gemi kaptanı Ukrayna uyruklu Igor Kulish’in de (48) aralarında bulunduğu 8 kişiyi bulma çalışmaları sürüyor.
 
İlk tespit 5 yıl önce
 
Sicili araştırıldığında geminin hem donanım hem sertifika problemleri olduğu ortaya çıktı. Gemilerin sicil kayıtları dünya üzerinde kurulan birsistem ile tutuluyor. Gemiler bu bölgelerdeki limanlara girdiğinde uluslararası standartlara göre denetleniyorlar. Vera girdiği denetimlerde son 5 yılda 3 farklı bölgede 49 hayati eksik tespit edildi.
 
Hayalet gemi gibi!
 
İlk olarak 16 Kasım 2007 Aliağa Limanı’nda yapılan kontrollerde cankurtaran botlar, iletişim ekipmanları, yangın pompası, yüksek basınçlıyakıt hatları ve sinyalizasyon lambasının eksik olduğu ortaya çıktı. Bir süre alıkonuldu. İkinci denetim 31 Ağustos 2010’da Romanya Constanta Limanı’nda yapıldı ve 25 eksik tespit edildi. Bu eksikler de, gemi belgeleri, yapısal koşullar, su ve hava geçirme araçları, radyo iletişimi, yangın güvenliği, güvenlik ve navigasyon ve can kurtarma aletlerinde eksiklikler ve hatalar olduğu görüldü. Yine alıkonuldu.
 
‘AB, denizlerden men etti’
 
Yapılan tüm uyarılara rağmen, kısa süreli çözümlerle alıkonulmaktan kurtarılan gemi 16 Ocak 2011 tarihinde bir kez daha Romanya’da alıkonuldu. Gemide bu kez de, yangın güvenliği, su ve hava geçirme araçları, serftifika ve belgeler ve yapısal koşullarda eksiklikler ortaya çıktı. AB’ye üye olan Romanya’nın da üye olduğu Paris MOU usullerine göre bu kez aynı hatalardan dolayı 3 gün sonra denizlerden men edildi. Gemi, Paris MOU tarafından limanlarına girmesi yasaklanan ilk gemi oldu. 2011 yılı başında geminin Ares 2 olan ismi Vera olarak değiştirildi. Denizcilik Müsteşarlığı yetkilileri özellikle Kamboçya bayraklı olmasına dikkati çekiyorlar. Kamboçya bandıralı gemilerin genelde sicillerinin bozuk olduğu ve bayrak çekme standartlarının çok düşük olduğu belirtiliyor.
 
Nehirler için tasarlandı
 
Vera isimli gemi, 1977’de SSCB’de Don, Dinyeper, Volga gibi nehirlerde nakliyat için inşa edildi. Bu yüzden sac kalınlığı, bordro yüksekliği, draftı nehir suyu şartlarına göre belirlendi. Motorları da açık deniz gemilerine oranla güçsüz. Yani denizler için dayanıklı değil. Ancak SSCB dağıldıktan sonra birçok ülkeye çok ucuz fiyata bu tip gemiler satıldı. 
 
‘Gemide hayati eksiğimiz yoktu’
 
Geminin sahibi, Tekso Denizcilik. Ortakları Zafer Özgen Yerli, Semih Koç. Gemi ile ilgili eleştirileri VATAN’a değerlendiren Zafer Özgen Yerli, hayati eksiklikleri olmadığını iddia etti:”Gemiyi 3 yıldır işletiyoruz. Biz işletmecisiyiz. Sahibi yurtdışında ancak kim oldukları söyleyemem. İsmini Ares2’den Vera yapan da o. Geminin daha önce ufak tefek eksikleri vardı. Bu yüzden uyarılar aldı. Ama bir gemide ampul yanmıyorsa bile uyarı alır.”
 
“Can yeleklerini giymeye fırsatımız olmadı”
 
Hastaneye kaldırılan gemi personelinden Pavlo Selivanov (24), “Gemi batarken personel kamaralarında uyuyordu. Kaptan can yeleklerinin giyilmesi konusunda uyarıda bulundu. Ben giydim ama diğer personel yetişemedi. Zaten 2-3 dakikada gemi battı” dedi.
 
MÜRETTEBAT LİSTESİ:
 
- Kurtarılan 3 kişi: Ukrayna uyruklu 2. kaptan Eduard Pavlenko (42), 3.kaptan Pavlo Seliyanov (24) ve kadın aşçı Larysa Lukach (36)
 
- Kayıp olanlar: Ukrayna uyruklu kaptan Kulish Igor (49), Oleksandr Zelins’kyi (58), Pavlo Zelin’kyy (26), İgor Khaietskyi (22), Oleksandr Iliasov (41), Mykiiaylo Kaplunenko (40) Borys Borysov (44) ve Gürcistan uyruklu Murman Darsadze (56)
Editör: TE Bilişim