Gemi ve yat ihracatı hızla çevreci oluyor

Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği Başkanı Başaran Bayrak, dünyada yükselen isteğin çevreci gemi ve yatlara yöneldiğini söyledi. Türkiye’de ki gemi ve yat tersanelerinin 2013 yılında bir milyar 164 milyar dolarlık ihracata imza attığını, bunun da yüzde 15’inin çevreci gemi ve yatlardan oluştuğunun altını çizen Bayrak, gelecek yıllarda bu oranın hızla artacağını kaydetti. 

Tuzla Gemi ve Yat Sanayi'nin kendini anlatmak için en önemli alanlardan biri olan SMM Fuarı Pendik Greenpark Otel’de yapıldı. Dünya'nın en etkin gemi İnşa fuarları arasında SMM İstanbu'da, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Kıyı Yapıları ve Tersaneler Genel Müdür Yardımcısı Güven Duran, Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği Başkanı Başaran Bayrak, İstanbul Teknik Üniversitesi Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi Prof. Dr. Ahmet Ergin, GİSBİR (Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği) Genel Sekreteri Süheyl Demirtaş, GESAD (Gemi Sanayicileri Derneği) Genel sekreteri Mustafa Ünar’ın katılımıyla Fuar Etkinliği kapsamında yapılan panelde Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği Başkanı Başaran Bayrak, açılış konuşması yaptı.

Denizde çevreci trend yükseliyor

Fuarda konuşan Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği Başkanı Başaran Bayrak, tersanecilikte Japonya, Çin ve Güney Kore gibi dünyanın önde ülkeleri ile yarışır duruma geldiklerini söyledi. Bayrak, çevreci üretimin ön planda olduğu bir dönemde Türk tersanecilerinin de önemli gelişmelere imza attığını da vurguladı.

Bayrak, “Özellikle verimliliği yüksek, doğalgazlı, düşük emisyonlu çevreci romorkör, feribot gibi servis gemilerinin üretimi tüm dünyada arttı. Bizde bu yönde talepler alıyoruz. Hatta önümüzde ki yıllarda çevreci talepleri karşılamak için tersanelerimizde düzenlemeler yapabiliriz” dedi. Yunanistan ve Rusya’da hedefte Bayrak, “Rusya’ya yoğun olarak ekipman ve parça ihracatı yapıyoruz. Bu ülkeye gemi ve yatlarımızı da ihraç etmek için organize açılımlar peşindeyiz. Ayrıca Odesa’da organize edilecek fuar için de talep topluyoruz. Bunların yanı sıra bu yıl ilk kez milli katılımla Yunanistan’a 10’dan fazla firmayla, ABD Houston’daki fuara da benzer bir katılımla ticari heyetlerle katılıp ikili görüşmeler gerçekleştireceğiz. Tüm bunlar sektörümüzün önünü açacak çalışmalardır” diye konuştu. Bayrak ayrıca Fas’ın balıkçı filosunun yenilenmesi için de çalışma yaptıklarını vurguladı.

10 milyar dolar ihracata ulaşılacak

Bayrak; “ 2014’te 1,5 milyar, 2023’teki 10 milyar dolar ihracat hedefimize ulaşacağız” dedi.

Editör: TE Bilişim