Bartın'da Irmağa 'Galata Köprüsü' Yapıldı

Yaklaşık 15 kilometrelik bölümü Bartın kent merkezinden geçerek Karadeniz'e dökülen Bartın Irmağı üzerindeki açılır kapanır köprünün turizme katkı sağlaması amaçlanıyor.   

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, milattan önceki dönemde ''suların ilahı'' anlamına geldiği bildirilen Parthenios adı ile anılan Bartın Irmağı, akışının az, derinliğinin ise fazla oluşu sayesinde ulaşım açısından büyük kolaylık sağlıyor.

Denizden 15 kilometre kentin içine sokulan, Türkiye'nin en az alüvyon taşıyan, çevresini kuşatan yeşil bitki örtüsüyle de özgün bir görüntü sergileyen Bartın Irmağı kano, su bisikleti, sandal gezileri ve kürek yarışları gibi aktiviteler için önemli alanlar arasında gösteriliyor.

Irmağın, çevresinde rekreasyon düzenlemesinin yanı sıra gezi tekneleriyle turizme daha fazla katkı sağlamasının amaçlandığı kentte, 1967'de yapılan açılır-kapanır köprünün de geziler sırasında turistlerin ilgisini daha faza çekmesine yönelik planlamalar yapılıyor.

İtalya'nın 118 adacık üzerine kurulu ve 170 su kanalının yer aldığı Venedik şehri ile Hollanda'nın, kanallarında yüzen evlerin bulunduğu Amsterdam kentleri gibi Bartın Irmağı'nın da yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmesi amaçlanan kentte, ilkbahar ve yaz mevsimlerinde tekne turlarına ilginin arttırılmasına yönelik tanıtım çalışmalarına ağırlık verilmesi hedefleniyor.

IRMAK ÜZERİNDE BENZERSİZ KÖPRÜ

Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 500 gros tona kadar gemilerin, ırmakta ilerleyerek şehir merkezine kadar gelebildiğini söyledi.

Kentte ticari hayatın gerilemesiyle şu anda ırmağa yük gemilerinin girmediğini anlatan Akın, şöyle konuştu:

''Bartın boğaz yolunu liman mevkisine bağlayan yoldaki köprü, ırmaktan tekneler geçtiği zaman açılıyor. Türkiye'nin ırmak üzerine yapılan açılır-kapanır ilk köprüsünün yer aldığı kentte, yat turlarını yaygınlaştıracağız. Elektrik motorlarını, halatlarını ve sac parçalarını yenilediğimiz köprünün açıldığı zamanlarda arasından geçmek insanların ilgisini çekiyor. Venedik ve Amsterdam'dan geçen su kanalları gibi Bartın Irmağı'nın da turizme kazandırılması için cazibe unsurlarını artırmak istiyoruz. Bakir koyları, tertemiz kumları, az dalgalı suları ve doğayla bütünleşen güzellikleriyle Bartın, güneş-kum-deniz üçlüsüne kültürü de ekleyen önemli turizm merkezidir. Yeşilin zümrüt gibi örttüğü adaların denize, denizin de karaya sığındığı koylar ve kumsallar tekne turlarıyla da insanları cezbedecektir.'' ''

Akın, ırmak çevresinde yer alan tersanelerde yapılan yatların köprünün açılmasıyla Karadeniz'e açılabildiğini, Bartın'ın ''Galata Köprüsü''nün de tanınmasını arzu ettiklerini sözlerin ekledi.

 

Editör: TE Bilişim