Bakanlıktan otonom gemiler için destek sözü

Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürlüğü, otonom gemi teknolojisinin beraberinde gemilerin tasarımı, inşaatı, işletmesi ve sigortacılığı ile liman ve tersanecilik altyapısında ve iş süreçlerinde teknolojik dönüşümlere yol açacağı ve şimdiden bu dönüşüme hazırlıklı olunması için gecikmeksizin bir yol haritası belirlenmesi için gerekli adımların atılacağını duyurdu.

Yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Deniz Üstü Otonom Gemiler İçin Düzenleyici Mevzuat Geliştirme (Regulatory Scoping Exercise for the Use of MASS" çalışmaları devam ederken, diğer taraftan MASS ile ilgili sistemler ve altyapı denemelerinin emniyetli, güvenli ve çevreyi koruyacak şekilde yapılması konusundaki genel prensipleri belirlemek ve ilgili makamlara ve paydaşlara yardım etmek amacıyla hazırlanan "MASS Denemeleri İçin Geçici Rehber " kabul edilerek 14.06.2019 tarihinde sirküle edilmiştir. 

Norveç, Finlandiya, Danimarka, Japonya, Çin başta olmak üzere IMO üyesi ülkelerin otonom gemiler konusuna özel önem verdikleri, test alanları oluşturdukları ve ciddi Ar-Ge projeleri yürüttükleri de bilinmektedir. 

Otonom gemi teknolojine dair gelişmelerin küresel denizcilik sektörüne olduğu gibi Türk denizcilik sektörüne de farklı yönlerden ciddi yansımaları olacağı açıktır. Bu nedenle, otonom gemi teknolojisinin beraberinde gemilerin tasarımı, inşaatı, işletmesi ve sigortacılığı ile liman ve tersanecilik altyapısında ve iş süreçlerinde teknolojik dönüşümlere yol açacağı ve şimdiden bu dönüşüme hazırlıklı olunması için gecikmeksizin bir yol haritası belirlenmesi faydalı olacaktır. 

Bu konuda, İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO), Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) ve Gemiler İçin Yetkilendirilmiş Kuruluşların öncülüğünde ve ilgili tüm paydaşların katılımıyla yapılacak olan çalışmalara ve farkındalık etkinliklerine (seminer, panel, çalıştay vs.) Genel Müdürlüğümüz tarafından gerekli teknik bilgi desteği sağlanacaktır.

TÜRKDENİZ

Editör: TE Bilişim