Bakanlık'tan flaş İztuzu açıklaması

ÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı, İztuzu'yla ilgili olarak yürütmeyi durdurma kararınının iptali kapsamında alanın teslim alındığını açıkladı.

Açıklamada her türlü tasarrufun bakanlık bünyesinde olduğu da belirtilirken, İztuzu Kumsalı'nın Kurtarma Plaformu (İKUP) öncülüğünde çevreciler ve bazı sivil toplum kuruluşu tarafından sürdürülen İztuzu'ndaki nöbet, sekizinci gününe ulaştı.

CHP'li Ortaca Belediye Başkanı Hasan Karaçelik, İztuzu'nun zaten bakanlık bünyesinde olduğunu belirtip, bunun yeni bir gelişme olmadığını kaydetti. Dalyan Mahallesi'ndeki plaj, geçen 11 Haziran'da belediyeden alınarak, İngiliz ortaklı özel şirket DALÇEV'e verildi. Bunun üzerine Ortaca Kaymakamlığı ve belediyesi, işletmenin geri verilmesi ve ihalenin iptali için Muğla 1'inci İdare Mahkemesi'nde iki dava açtı. Mahkeme, 23 Haziran'da oybirliğiyle dava konusu ihalenin yürütmesinin durdurulmasına karar verdi.

Aynı mahkeme, itirazlar üzerine aldığı ikinci bir kararla durdurma kararını 29 Eylül'de kaldırdı. İşletme hakkı elinde bulunan Muğla Valiliği, 10 Kasım'da Ortaca Kaymakamlığı'na, İztuzu'nun boşaltılması için bir yazı gönderdi.

CHP'li Ortaca Belediye Başkanı Hasan Karaçelik'in, tesislerdeki demirbaşların envanterinin çıkarılması için ek süre talebi kabul edilip işlem 10 gün ertelendi. İki gün kala ise mahkeme, Ortaca Belediyesi'nin talebi üzerine tahliyenin yürütmesini durdurdu. Belediyenin Valilik aleyhinde Muğla 2'nci İdare Mahkemesi'nde açtığı ve 27 Kasım'da görülen davada, yeni bir karar verilinceye kadar dava konusu işlemin yürütmesinin durdurulmasına karar verildi.

Aynı mahkeme 22 Aralık'ta verdiği yeni kararla yürütmenin durdurulması isteminin reddine karar verdi. İztuzu Plajı'nın işletme hakkını alan İngiliz ortaklı özel şirket DALÇEV'in yetkililerinin, geçen 28 Aralık gecesi üç otomobille tesisleri devralmaya gelmesi tepkilere neden oldu. Olayın ardından bölgede jandarma ekipleri geniş güvenlik önlemleri alırken, tesislerin bulunduğu alana kimsenin girişine izin vermedi. Dalyan'a gelen Muğla Vali Yardımcısı Kamil Köten, Dalyan Jandarma Karakolu'nda Ortaca Kaymakamı Hüseyin Yılmaz ve CHP'li Ortaca Belediye Başkanı Hasan Karaçelik'in de katılımıyla bir toplantı düzenledi. Toplantıda alınan karar neticesinde sahile gelen jandarma ekipleri, her iki tarafla görüşerek sahili boşalttı ve nöbeti devraldı. Sonrasında bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çevreciler İKUP öncülüğünde, DALÇEV'in tekrar İztuzu'ndaki tesislere girmemesi için plajın girişinde nöbet tutmaya başladı.

BAKANLIK: ARAZİ TESLİM ALINDI

Desteğin giderek arttığı nöbet, sekinci günün ulaşırken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bugün İztuzu Plajı'yla ilgili olarak yaptığı açıklamada alanın teslim alındığını açıkladı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Muğla ili sınırları içerisinde bulunan İztuzu Plajı 1990 yılından bu güne kadar koruma-kullanma esasları kapsamında kiralanmaktadır. Söz konusu kiralanan alan kıyı kenar çizgisinin deniz tarafında kalan alan olup hiçbir şekilde imara açılmamaktadır. Günübirlik ziyaretçilerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere sadece sunulan hizmetlere (otopark, şemsiye, şezlong, büfe gibi) karşılık ücret talep edilmekte olup, bunun dışındaki alan kullanımı ve alana girişlerden ücret talep edilmemektedir.

Yani İztuzu plajı halkımızın kullanımına bugüne kadar açık olduğu gibi bundan sonrada açık olacaktır. 29.12.2014 tarihinde 2014/1251 esası ile Muğla 2. İdare Mahkemesi tarafından İztuzu Kumsalı'nda bulunan günübirlik alanın tahliyesine ilişkin yürütmeyi durdurma kararı kalkmıştır. Mahkeme kararı doğrultusunda alan teslim alınmış olup, alanla ilgili her türlü tasarruf Bakanlığımız'a (TVKGM) aittir."

BAŞKAN KARAÇELİK: İZTUZU ZATEN BAKANLIĞIN BÜNYESİNDE

CHP'li Ortaca Belediye Başkanı Hasan Karaçelik, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın açıklamasının İztuzu ile ilgili yeni bir gelişme olmadığını belirtip, "İztuzu zaten Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde. Bakanlık burayı bugün için devralmadı. Biz yapılan ihalenin usulsüzlüğüne itiraz ediyoruz. Birçok dava açtık. Bu davalar için önce yürütme durdurma sonrasında, yürütmeyi durdurmanın iptali kararları çıktı. Bizim de buna istinaden Ortaca 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde açmış olduğumuz davalarda hem MUÇEV ile DALÇEV arasında yapılan protokolün hem de MUÇEV ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı arasında yapılan protokolün tedbiren durdurulmasına karar verilip, ihtiyati tedbir konulmuştur. Kararlar taraflara intikal ettikten sonra verecekleri savunma sonrasında, mahkeme kararını bekleyeceğiz. Şu ana kadar da herhangi bir gelişme olmadı. Bizim irademiz dışında çevreciler ve halk, gece gündüz nöbet tutmakta. Burası iddia edildiği gibi Bakanlığa yeni teslim edilmedi. Zaten Bakanlığın bünyesinde" dedi.

Editör: TE Bilişim