Arabalı vapur kazasına ilişkin davada karar

 Sirkeci'de bir otomobilin arabalı vapura geçerken denize düşmesi sonucu biri çocuk 2 kişinin öldüğü olayla ilgili 3 sanığın yargılandığı dava karara bağlandı. Mahkeme heyeti, gemi kaptanı sanık Erkan Atalay İm'in ''taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma'' suçundan 5 yıl hapisle cezalandırılmasına, diğer 2 sanığın ise beraatine karar verdi.

İSTANBUL (AA) - Sirkeci'de bir otomobilin arabalı vapura geçerken denize düşmesi sonucu biri çocuk 2 kişinin öldüğü olayla ilgili 3 sanığın yargılandığı davada, gemi kaptanı Erkan Atalay İm 5 yıl hapis cezasına çarptırılırken, çımacı Levent Dönmez ve usta gemici Özay Yaşar'ın ise beraatine karar verildi.

Kaptanın Avukatı Beraat istedi

İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki karar duruşmasına, sanık Erkan Atalay İm katıldı. Davadan çekilen müşteki ailesi ve avukatları ile diğer sanıklar ise duruşmaya gelmedi. Duruşmada son savunmasını yapan İm'in avukatı Ahmet Çağlar Coşkunsu, "Bu hadisede müvekkilimiz iskeleden kalkmadan önce kameradan geminin kapağında bir araba olmadığını gözlemlemiş ve diğer gemilerden gelen neta işaretiyle geminin güvenli bir şekilde kalktığına ilişkin kusuru olmadan kaçınılmaz bir hataya düşmüştür. Arabanın hızla kapağa çıkışı, geminin hareketinden sonra olmuştur. Bu nedenle müvekkilimin bir suçu yoktur'' dedi.

Baba tepki gösterdi

Avukatın bu ifadeleri üzerine, duruşmaya izleyici olarak katılan, olayda hayatını kaybeden Ece Su'nun babası Aydın Yılmaz tepki gösterdi. Mahkeme heyeti başkanı, bunun üzerine Yılmaz'ın duruşma salonundan çıkarılmasını istedi. Avukat Coşkunsu, ifadesine devam ederek, aleyhe olan bilirkişi raporlarına ve iddia makamının mütalaasına katılmadıklarını dile getirerek, müvekkilinin beraatini talep etti. Son sözleri sorulan sanık Erkan Atalay İm de "Olay nedeniyle üzgünüm, acıyı da ömür boyu taşıyacağım" ifadesini kullandı.

Dosyayı karara bağlayan mahkeme heyeti, sanık Erkan Atalay İm'in ''taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma'' suçundan 6 yıl hapisle cezalandırılmasına karar verdi. Sanığın yargılama sırasındaki davranışları ve cezanın geleceğine olası etkilerini göz önüne alarak hapis cezasını 5 yıla düşüren heyet, karar kesinleştikten sonra sanık İm'in 2 yıl süre ile gemi kaptanlığı yapmaktan yasaklanmasına da hükmetti.

Mahkeme heyeti, diğer sanıklar çımacı Levent Dönmez ve usta gemici Özay Yaşar hakkında ise atılı suç açısından taksirleri bulunmadığı gerekçesiyle beraat kararı verdi.

Olay:

Sirkeci'de 15 Mart 2014'te "Sadabat" isimli arabalı vapura son araç olarak binen Ebru Güleren Yılmaz'ın kullandığı otomobilin, kapak üzerinden denize düşmesi sonucu Yılmaz'ın 5 yaşındaki kızı Ece Su Yılmaz ve 65 yaşındaki annesi Şaziye Güleren'in hayatını kaybetmesiyle ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, gemi kaptanı Erkan Atalay İm, çımacı Levent Dönmez ve usta gemici Özay Yaşar'ın, "taksirle ölüme neden olma" suçundan 3 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edilmişti. Davanın 4 Haziran'da yapılan celsesinde mütalaasını mahkemeye sunan cumhuriyet savcısı ise sanık gemi kaptanı Erkan Atalay İm'in asli kusurlu sayılarak, "birden fazla kişinin taksirle ölümüne neden olmak" suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını, diğer 2 sanığın ise beraatine karar verilmesini istemişti.

Editör: TE Bilişim