Anadolu Feneri’nin kuruluşunun 363. yılı kutlandı.

2 Temmuz cumartesi günü Beykoz’a bağlı Anadolu Feneri Köyü’nde deniz fenerinin kuruluşu dolayısıyla şenlikler yapıldı.

Kuruluş tarihi olarak fenerin ilk defa yer aldığı 1648 tarihli Katip Çelebi’nin ‘’Şekli Halici Konstantiniyye’’ adlı haritasının esas alındığını belirten organizasyon komitesi üyeleri şenliklerin her sene tekrarlanacağını belirttiler.

Köy halkı şenliklere büyük bir coşkuyla destek verdi. Yaklaşık beş yüz kişilik davetliye ızgara Norveç uskumrusu,tulumba tatlısı,soğuk içecekler ve çay ikram edildi.

Ayrıca köy kadınları tarafından yapılan Ahıska usulü börekler de misafirler tarafından çok beğenildi.

Konuklar arasında İstanbul’un birinci bölge milletvekilleri Mihrimah Belma Satır, Gürsoy Erol ve Metin Külünk de vardı.

Şenliklere büyük bir katkı sağlayan Kıyı Emniyeti’ne bağlı cankurtarma timleri Anadolu Feneri koyunda müthiş bir gösteri yaptı. Gösterilerde tarihi cankurtarma kayığı meşhur alabora gösterisini yaparak 140 yıllık bir geleneği tekrar canlandırdı.

Havai fişekler ve sis kandillerinden yayılan rengarenk dumanlar bütün koyu kapladı. Köyün gençleri en son 1993 senesinde yapılan bu alabora gösterisi karşısında büyük heyecana kapıldılar.

Koyda, şişme botlar hız gösterisi yaparlarken Kıyı Emniyeti’ne ait modern acil müdahale ve yangın söndürme botu da su sıkarak ve korna çalarak çeşitli manevralar yaptı.

Şenliklerde dört  kişilik müzisyen grubu sürekli konser verirken gençler arasında bot,yüzme ve 100 metre koşu yarışları yapıldı.

Çocuklar arasındaki halat çekme ve çuval yarışları çok eğlenceli görüntülere sahne oldu. Yarışmalarda ilk üçe girenlere  günün anısını yaşatmak üzere birer madalya armağan edildi.

Şenliklere katılan  bölge milletvekilleri bu şenliklerin geleneksel hale gelmesi ve gösterilerin her sene tekrarlanması için İstanbul Belediyesi’nin devreye girmesi konusunda destek vereceklerini belirttiler.


 

Editör: TE Bilişim