3 Türk Denizci Eritre'de Kayboldu

3 Türk denizci İbrahim Iğnak, Selim Ekmekçioğlu ve Lütfi Erman Atamer, tekneyle çıktıkları dünya turunda Afrika ülkesi Eritre'deyken askerler tarafından götürüldükten sonra kayboldu.

İbrahim Iğnak, Selim Ekmekçioğlu ve Lütfi Erman Atamer, 3 Türk denizci. Teknekye çıktıkları dünya turunda Afrika ülkesi olan Eritre'de kayboldular. 

Selim Ekmekçioğlu dünya seyahatini yapan az sayıdaki Türk’ten biri olmak için 2 Eylül 2017’de İzmir Sığacık’tan 13 metrelik yelkenli katamaranıyla (2 gövdeli tekne) yola çıkmıştı. Cebelitarık Boğazı üzerinden Atlas Okyanusu’na açılan Murat Reis teknesinde bazen gençlerle bazen arkadaşlarıyla seyahat eden ziraat mühendisi Ekmekçioğlu, pek çok deniz macerası yaşadıktan 2 yıl sonra Malezya’ya ulaştı. Türkiye’ye uçakla dönen Selim Ekmekçioğlu seyahati eşi Şeyda Ekmekçioğlu ile tamamlamak istedi. 28 Aralık 2019 tarihinde Sri Lanka’ya doğru yelken açan Selim-Şeyda Ekmekçioğlu, Hint Okyanusu’nda 14 gün kaldı. Şeyda Ekmekçioğlu’nun rahatsızlanarak Türkiye’ye dönmesi üzerine dünya seyahatini tamamlamak üzere Denizde Arama Kurtarma (DAK/SAR) gönüllüsü İbrahim Iğnak ve usta yelkenci Erman Atamer tekneye katıldı.

Dönüş yolu için 22 Şubat’ta Malezya’dan yola çıkan 3 denizci, Maldivler’in ardından Türkiye’ye gelmek için tekrar yelken açtı. Murat Reis teknesindeki denizciler; Kızıldeniz’de ki Cibuti’ye vardıklarında dünyayı saran koronavirüs pandemisinden haberdar oldu. Cibuti Büyükelçisi Levent Şahinkaya’nın yardımlarıyla yakıt ve yiyecek ihtiyaçlarını gideren denizciler 30 Mart’ta Süveyş kanalı üzerinden gelmek için son kez yelken açtılar. 10 Nisan’da geldikleri Mısır’a diplomatik nedenlerle giremeyen teknedekiler, koronavirüs nedeniyle bekleyecekleri süreyi Cibuti’de geçirmek istediler. Teknenin yakıtı azalınca rota üstündeki Eritre’ye girmek zorunda kalan yelkenlidekiler Eritre Büyükelçisi Aykut Kumbaroğlu’nu arayarak yardım istedi. Karaya çıkmamak şartını kabul eden yelkenli, 25 Nisan’da girdiği Masawa limanında 2 Eritre askeri tarafından alıkonuldu. Limandan çıkartılan tekne küçük adalardan oluşan Kızıldeniz girişindeki alana çekildi. Aynı tarihten beri telefonları kapanan ve ulaşılamayan denizciler için tedirgin olan aileleri, Cumhurbaşkanlığı ve Dışişleri Bakanlığı’na bildirdi.

Dünyanın en karmaşık ülkelerinden biri Eritre

Tekneyi alıkoyanların bile kim olduğunun bilinmediğini belirten Şeyda Ekmekçioğlu, Milliyet’e konuştu. Ekmekçioğlu, “Masawa limanında sadece ikmal yapmak isteyen tekneye neden çıktılar, neden 124 adadan oluşan insansız bir bölgeye çektiler bilmiyoruz. Eritre deniz kuvvetlerinin helikopterle aramasıyla teknemiz 1 Mayıs’ta bulundu.  Tek öğrenebildiğimiz sorgulamalarının devam ettiği ama bu bizi tatmin etmiyor. Her yere bildirdik. Kabile kurallarının geçerli olduğu bir ülkedeler, Türk büyükelçisi Aykut Kumbaroğlu bile bilgi alamıyor. Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Kıran konuyla yakından ilgileniyor. Yaşadıklarına dair somut bir kanıt istiyoruz. 21’inci yüzyılda telefonlarına ulaşamıyoruz ve çok endişeliyiz” dedi.

Dışişleri Bakanlığı ilgileniyor

İbrahim Iğnak’ın kızı Ceren Iğnak Karalı ise, “Hiçbirine ulaşamıyoruz. Babam kalp hastası ve bypass ameliyatlı. İlaçları bitti ve yardıma ihtiyacı var. Onları kim alıkoydu, neden gözaltına aldı, neden sorguluyorlar bile bilmiyoruz. Yaşadıklarını düşünüyoruz ama hiçbir kanıt yok elimizde. Dışişleri Bakanlığı elinden geleni yapsa da 37 gündür çaresizce bekliyoruz” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim