Körfez Ayaklandı

Dünyanın en uzun 4’üncü asma köprüsü olacak Körfez Köprüsü’nün yapımı tüm hızıyla sürüyor.Köprü, 90 kilometrelik körfez yolunu 6 dakikaya düşürecek.

İstanbul’un 3’üncü köprüsü olacak Yavuz Sultan Selim Köprüsü inşaatı devam ederken, yine İstanbul’u yakından ilgilendiren diğer köprü inşaatı da İzmit Dilovası ve Yalova Altınova arasında hızla ilerliyor. Gebze - İzmir Otoyolu Projesi kapsamında, Marmara Denizinin doğusunda İzmit Körfezi’nin Dilovası Dil Burnu ile Karamürsel’in Hersek Burnu arasında yapılan köprü tamamlandığında ise dünyanın en uzun 4’üncü asma köprüsü tamamlanmış olacak. 6 şeritli yol İstanbul’dan İzmir’e veya Bursa’ya gidenlerin tercih ettiği Gebze Eskihisar ile Altınova Topçular arabalı feribotu veya Körfez burnunda 1 saat 20 dakika yol yerine, köprüden sadece 6 dakikada geçilecek. Şu anda 8 saat süren İstanbul ile İzmir arası ise 3.5 saate inecek.

2015 yılında bitmesi planlanan köprü 1.5 milyar dolara mal olacak. Kule ayaklarının denizde oturtulacağı platformlar yüzdürüldü. 40 metreye batırılacak Otoyol projesi kapsamında devam eden Körfez Köprüsü’nün şantiyesinde 2 bin kişi çalışıyor. İşçiler gece-gündüz mesai harcıyor.

Köprünün ayaklarının ve deniz altında oturtulacağı keson adı verilen beton zeminlerin yapımı devam ediyor. Denize dolgu yapılarak oluşturulan alanda yapılan kuru havuzda, yüzde 65’i tamamlanan 2 beton zemin denizden 280 metre açıkta oluşturulan platforma yüzdürüldü. Yüzdürülen beton zeminler 14 metre yüksekliğinde ve 25 bin ton ağırlığında. Denizde 8 metre batmış durumda olan beton zeminler, 15 metreye ulaştığında mart ayında köprü ayaklarının denizde yükseleceği yere yüzdürülerek burada eksi 40 metreye batırılacak. 25 bin ton ağırlıkta olan beton zeminler tamamlandığında 36 bin tona ulaşacak.

Beton zemin platformları denize batırıldıktan sonra bu platformların üstüne 27 metre uzunluğundaki şaft adı verilen çelik ayaklar konularak köprü kuleleri yükselmeye başlayacak. Yapımı süren köprünün ayakları, parçalar halinde yüzer vinçlerle eklenerek tamamlanacak. Yüzer vinçlerin yeterli olmadığı durumlarda köprü ayaklarına tırmanan vinçler kullanılacak.

Depremde esneyecek

Deprem bölgesinde inşa edilen köprü için rüzgar ve deprem etkileri de dikkate alındı. Deniz dibine batırılacak beton platform olan Kesonların altına 34 metre uzunluğunda ve 2 metre çapında 195 tane kuzey bölgesine 195 tane güney bölgesine toplam 390 çelik kazık çakıldı.Köprü inşaatında deniz suyundan etkilenmeyen özel bir beton kullanılıyor. Çakılan kazıkların üstüne konulacak beton zeminler bu kazıklara bağlanmayacak. Olası bir depremde denizdeki temeller yüzer durumda olacak. Bu da yapının esnek olmasını sağlayacak. Köprünün 6 adet maketi hazırlanarak Hollanda, Kanada ve İtalya’da testlere tabi tutuldu.

Köprü saatte 210 kilometre hızındaki rüzgar baz alınarak tasarlanırken, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın katılımıyla İtalya’da rüzgar testinde saatte 235 kilometre hızında esen rüzgara dayanabildiği gözlendi.

10 yılda amorti edecek

Çalışmaları devam eden Gebze - İzmir Otoyolu Projesi, İstanbul-İzmir arasını 3.5 saate düşürürken proje kapsamında köprü, 90 kilometrelik körfez yolunu 2 bin 682 metreye düşürecek. Proje tamamlandığında yılda 875 milyon TL’yi bulacak tasarruf elde edilmesi bekleniyor. Çevresel ve akaryakıt tasarrufu elde edilecek projede, 10 yılda elde edilecek tasarruf bu projenin maliyetine denk geldiği belirtiliyor. Asma köprünün toplam uzunluğu: 2682 metre. Kule yüksekliği: 235.43 metre Köprünün genişliği: 35.93 metre

İKİ KULE ARASI MESAFEDE DÜNYA 4’ÜNCÜSÜ

Japonya Akashi Kaikyo Köprüsü: 1991 metre Çin Xihoumen Bridge Köprüsü: 1650 metre Danimarka Great Belt Köprüsü: 1624 metre Körfez Köprüsü (Tamamlandığında): 1550 metre

Editör: TE Bilişim